Løhde om psykiatriopråb: Hvad blev der af to milliarder

Det er helt uacceptabelt, at læger ikke tilser patienter inden diagnoser stilles, lyder det fra minister.

Det var langt fra meningen, at en aftale om flere patientrettigheder for psykisk syge i Folketinget skulle føre til fortravlede læger, der stiller diagnoser uden at se til patienterne. 

Ikke desto mindre er det, hvad 50 læger og psykologer beskriver i et åbent brev i Information, hvor de især advarer mod den udredningsgaranti på en måned, der blev besluttet. 

Brevet får nu sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at sende kritikken af udredningsgarantien tilbage til regionerne, som hun mener burde have kunnet håndtere det øgede antal patientrettigheder på baggrund af øremærkede penge. 


- Både jeg og adskillige af Folketingets partier undrer os meget over, hvad der er blevet af de over to milliarder kroner, der er afsat ekstra til psykiatrien i regionerne.

- Jeg ved, at der netop er landet en status i ministeriet fra regionerne – den er jeg spændt på at se, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

De 50 medunderskrivere af brevet beskriver, at de oplever en hverdag, hvor grundige undersøgelser og omsorgen for patienterne nedprioriteres til fordel for fokus på måltal og processer.

Når tidspresset er størst, har psykologerne og lægerne oplevet at skulle stille diagnoser på børn på baggrund af andres vurderinger "beskrevet kort i patientens journal".

En praksis som ministeren finder uacceptabel. 

- Kvaliteten af både patienternes udrednings- og behandlingsforløb skal være i orden. Det nytter eksempelvis ikke noget, at man hurtigt kan stille en diagnose, hvis det efterfølgende viser sig, at den er forkert. 

- Men vi må også holde fast i, at hverken patienterne eller deres familier har godt af at skulle vente i månedsvis på at komme til, siger ministeren. 

Ifølge hende siger både læger og patienter samt foreningen Sind, at det generelt er vigtigt, at psykisk syge hurtigt kommer i rette hænder i sundhedsvæsnet.

/ritzau/

Emneord: Psykiatrien, Socialpsykiatri, Psykiatripakke, Psykiater, Psykiatri, Sophie Løhde
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 14.09.16 Adam Wolf
    De "forsvundne to mia"

    Det er farligt, når minister og folketing selv begynder at tro på de regnemetoder, som efterhånden er standard, men også ganske misvisende. De såkaldte "forsvundne" to mia til psykiatrien er en blanding af drifts- og anlægsmidler over fire år, hvoraf der til dato alene er tale om et niveauløft til øget kapacitet på 300 mio. kr eller 60 mio pr region. Når minister og ordførere er efter regionerne, så tror de sikkert selv, at de har givet to mia til psykiatrien. Sådan er det bare ikke, hvis det ærligt og ædrueligt gøres op som niveauløft i 2016.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også