Venstres formand Lars Løkke Rasmussen slog vejen forbi Vonsild, da Attendo og Kolding Kommune officielt åbnede Danmarks første plejecenter, der er opført efter OPP-modellen.

Løkke: Det kræver imponerende mod at samarbejde med private

Politikere har udvist et imponerende mod ved at holde fast i bredt samarbejde og invitere private indenfor, siger Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg er ret imponeret over det mod, som Kolding Byråd har udvist ved at tænke anderledes fra starten og holde sammen hele vejen igennem. Man har undgået politisk religionskrig og forstået, hvad der er vigtigt, nemlig at sætte den ældre borger først. Det er der brug for, og derfor er det rart, at vi har så stærkt et kommunestyre.”

Sådan lød det blandt andet fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag holdt tale i forbindelse med den officielle åbning af Danmarks første plejecenter i offentligt-privat-partnerskab. Kolding Kommune finansierer Plejecenteret Vonsildhave Kvarteret mens pleje- og omsorgsvirksomheden Attendo bygger, drifter og vedligeholder på en tyveårig kontakt.

“Vi ønsker forskellige plejetilbud i vores kommune, for borgerne er jo ikke ens, men skal have valgmuligheder. Derfor skal vores plejecentre være forskellige og have forskellige tilbud,” fortæller Kolding Kommunes seniorudvalgsformand, Søren Rasmussen, om begrundelsen for at give OPP-modellen premiere på ældreområdet.

Løkke: Revolutionen mangler

Det er første gang, at en dansk kommune bygger et nyt plejecenter efter OPP-modellen, som konkret betyder, at en privat aktør opfører, driver og vedligeholder alt omkring plejecenteret fra mad til mursten og omsorg til organisation.

Læs også: Danmarks første OPP plejecenter indviet

Lars Løkke Rasmussen mindede om, at han som lokalpolitiker og udvalgsformand var blandt de allerførste til at invitere private aktører ind for at udvikle kommunens tilbud til borgerne. Dengang var det som ung lokalpolitiker i Græsted-Gilleleje Kommune (i dag Gribskov).

“Man kan ikke sige det igangsatte den store revolution, for der er gået tyve år siden da, og det er så først her i dag i Vonsild vi indvier det første fulde offentligt-private partnerskab om et plejecenter,” sagde Løkke.  

OPS-stafetten

Læs de tidligere indlæg i OPS-stafetten her.

Af blandt andre Carl Holst, Christian Bason, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen. 

Vil leve op til Folketingets ønsker

Koldings borgmester, venstremanden Jørn Pedersen, fremhæver da også, at kommunen netop har haft som ønske at komme Folketingets ønsker om mere offentligt-privat samarbejde i møde. Sidste år erfarede kommunen med et udbud på hjemmepleje-området, hvor vanskeligt det er, men trods udfordringerne på et område har kommunen fastholdt sit engagement i OPP’et med Attendo.

“Vi ville faktisk prøve at leve op til det, som Folketinget gerne ser sker, nemlig at vi samarbejder mere med det private. Det er det, der er udmøntet nu. Men uden det mod til sammenhold i byrådet, havde vi ikke stået her i dag,” sagde borgmester Jørn Pedersen ved åbningen.

Han erkendte i sin tale, at der har været udfordringer, men det lokalpolitiske samarbejde og mulighederne i et OPP har landet et godt resultat, som han håber andre kommuner lader sig inspirere af.  

“Det har jo ikke været nogen nem vej. Normalt når man taler offentlige private partnerskaber er det for at få finansieret noget, man ikke har råd til. Men det var ikke tilfældet her. Vi havde sat pengene af. Men vi ville noget mere, noget andet indhold og i det hele taget prøve at gøre det på en ny måde,” sagde borgmesteren.

Beboer Eva havde fødselsdag på åbningsdagen, og var også med ved første spadestik, hvor hun svingede spaden. Derfor fik hun også æren af at klippe snoren.

Det fik ros af Venstres partiformand.

“Det er en fejl, at tro det offentlige har patent på alle løsninger, og derfor synes jeg det er flot som man gør i Kolding, hvor man ser om man kan udvikle tilbuddene endnu mere, hvis man tænker ud af boksen og tør arbejde sammen med private,” mener Venstres formand.

Inddragelse, teknologi og hjertevarme

OPP-projektet har da også helt forladt boksen og benyttet alle tænkelige metoder for at ideudvikle og inddrage.

“Lige fra første planlægning af huset har alle involverede været enige om, at huset skulle være det bedste tiden kan byde på. Det synes jeg er lykkes. Hele huset er skabt ved at inddrage lokalsamfundet, beboere, personale, Kolding Ældreråd, frivillige, pårørende og mange andre. Det gav et billede af, hvad der er vigtigt i hverdagen på et plejecenter, og det er hele udgangspunktet for dette spændende hjem,” fortæller Søren Rasmussen.  

Han peger samtidig på, at innovation og smart teknologi ikke gør det alene.

“Der bliver talt meget om teknologi, og det er godt vi har det med. Men uanset hvor mange penge der er brugt, uanset hvor meget moderne teknologi der er fyldt ind og uanset hvor nyskabende det er, så er og bliver det jo hjertevarmen, stemningen og omsorgen, der giver det gode hjem og det gode liv på et plejecenter,” siger udvalgsformanden fra Kolding.  

Attendo vil mere

Fra Attendo deltog koncernchef Henrik Borelius, der glæder sig over, at Danmark nu har taget et lille skridt videre i samarbejdet med private aktører. Attendo driver på nordisk plan over 480 plejehjem og andre virksomheder og håber at Koldings mod bliver begyndelsen på at flere danske kommuner vil lave partnerskaber med private aktører om flere OPP-plejehjem.

“I Sverige har borgerne frit valg mellem flere kommuner, når de skal vælge plejehjem. Det er meget unormalt i Danmark, men med Kolding Kommunes visionære skridt har man nu vist vejen. Vi har ligesom kommunerne fokus på at borgerne kan få flere valgmuligheder, og tilbyder flere forskellige plejekoncepter. Attendo har de senere år bygget og driver 90 topmoderne og innovative plejehjem i Sverige og Finland og vi er klar til at gøre det samme i Danmark,” siger koncernchefen.

Scharff: Der er brug for mere konkurrence

Debatten om OPP og offentligt-privat samarbejde iøvrigt har stået på i årevis, men trods bred politisk enighed kun flyttet sig langsomt, som også Lars Løkke Rasmussen peger på. Med åbningen af det nye plejecenter håber Jakob Scharff fra Dansk Erhverv, at både debat og vilje kan komme videre.

”Verdens største offentlige sektor har brug for et gedigent skud konkurrence. Langt hovedparten af velfærdsopgaverne bliver løst af det offentlige selv, helt uden åben konkurrence. Det holder simpelthen ikke,” siger Jakob Scharff.

Han fremhæver, at det er samarbejdet mere end ideologisk religion om privat eller offentlig, der skal bringe OPS videre.  

”Det her handler om at anerkende hinanden. Private kan noget, som offentlige ikke kan og omvendt. Så pointen er, at bringe konkurrencekraften mellem flere aktører i spil. Det er det som skaber nye ideer og nye måder at tilrettelægge service til borgeren,” siger Jakob Scharff.

Hans forventning er, at de offentlige velfærdstilbud vil undergå store forandringer de kommende år.

”Vi ved fra en lang række undersøgelser, at borgeren efterspørger noget at vælge imellem. Vi er i Dansk Erhverv overbevist om at borgerens pres for valgfrihed, mangfoldighed og forskellighed vil føre til en fundamental omstilling af den offentlige sektor. Det er i hvert fald soleklart, at den generation jeg selv tilhører ikke vil finde sig i, at få tilbudt én og kun én løsning af det offentlige. Og når det kommer til ældrepleje, så vil fremtidige generationer kunne planlægge deres sidste år i god tid,” mener Jakob Scharff.

Venstres formand bemærkede i ved åbningen af OPP-plejecenteret, at kommunerne har et stort ansvar for at skabe resultater mens folketingspolitikerne fører “religionskrig.”

“I kommunerne kan nogle af de skel vi oplever på Christiansborg brydes ned, og man kan samarbejde om at gøre det, der er bedst for borgerne,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

 
Emneord: Konkurrenceudsættelse, Udbudsloven, Offentlig modernisering, Offentlige udbud, OPP, OPS, Plejecenter, Vonsildhave, Kolding Kommune, Offentlig-Privat Partnerskaber, Offentlig-privat samarbejde, Dorte Kofod, Mette Rose Skaksen, Jakob Scharf, Dansk Erhverv, Attendo, Henrik Borelius, Lars Løkke Rasmussen
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.05.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Kilder, Hans Mogensen. Kilder...

  Kære Hans Mogensen,
  Det glæder mig at du læser med på DenOffentlige, men din kommentar kan ikke rigtig bruges af nogen eller andre uden kildeanvisninger og lidt refleksion over det, du skriver. Suppler meget gerne med en uddybende kommentar med kildehenvisninger til dine påstande. Ellers sletter vi den om nogle dage.
  BH
  Nick Allentoft
  Chefredaktør

 • 23.05.15 hans mogensen
  private i det offentlige

  I Sverige kæmper man med, at private ikke leverer "varen". Børn sulter i private børnehaver, selvom der er betalt for maden. Personalet har ikke den uddannelse og er færre end der er betalt for. Personalet skifter hele tiden, fordi man er underbemandet. Rengøringen halter, for der skal spares - af mange bække små skal de private skaffe sig overskud til sig selv og til udvidelse af forretningen - i svensk ældrepleje ses det samme.
  I Tyskland lider både børnehaver og ældreforsorgen af de samme privatiseringsmangler.
  Det offentlige skal "ikke have monopol på løsninger", og "konkurrence er godt", siger de, der vil privatisere. I Sverige og Tyskland ville man ønske, man i det mindste fik det, man havde betalt for.

 • 07.05.15 Susanne Holgaard Svendsen
  Borgernes medvirken i samfundet - vi er alle kvinder, mænd og børn med evner.

  Vi skal ganske enkelt have en holdningsændring i forhold til at respektere at folk, der ikke er ansat af kommune eller stat har noget relevant at byde ind med, men med et focus på at alle skal kunne opretholde en normal sund løn, ikke for at tjene penge på en financiering.
  I dag er det jo stort set sådan, at kun de der har " de rigtige uddannelser" har mulighed for at få indflydelse, tiltrods for at vi er mange der har brugt vores voksne liv, og ungdom på at dygtiggøre os, og udvikle os til at være sunde, vidende, kærlige mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet, fordi nogle få ønsker at alt skal falde indenfor de politisk vedtagne normer.
  Jeg har valgt uddannelse, som alternativ behandler fordi jeg mærkede på egen krop at det gjorde en forskel,og fordi jeg gerne ville yde en indsats for at hjælpe andre. Jeg valgte i glæde og håb, og har udviklet en viden, som de i det offentlige sundhedsvæsen, skriger på men ikke vil tage imod, fordi den kommer fra en person, som de anser for uvidende om sundhed.
  Jeg kalder det faglig arrogance, og det gør mig vred.

  For hvad er det politikernes opgave er ?
  ER det at bestemme over os alle ? Eller er det at varetage vores interesser og forbedre de muligheder vi ønsker at have i et sundt velfunderet samfund. ?
  Hvad ønsker du ?
  Vil du dø på grund af cancer, eller vil du gøre en indsats selv ?
  Vil du have tvangsdiagnoser på dine børn, tiltrods for at det er almindelig kendt at normer for hvad der er " den rigtige uddannelsesform og opførsel" ikke er sådan børn og unge er. ?
  Hvorfor træder vi ikke frem , sammen, når det går dårligt for nogen, og tilbyder vores hjælp, i stedet for at tvinge mennesker ind i en bestemt form, som de bare ikke kan passe ind i, fordi de er et andet sted i deres udvikling som mennesker.
  Jeg har f-eks mødt socialpædagoger, som arbejder med tvangsfjernede børn, men deres egen personlige forståelse for det arbejde de udfører, svarer til den tilstand de mennesker de forsøger at påtvinge deres arbejds form og holdninger, påståes at være i.!
  Mange fylder deres kroppe med giftig tobaksrøg, som forurener deres hjerner , og alligevel påstår de at de ved bedst. Det gør mig vred.

  Det gør mig også vred, når statsansatte ikke vil undskylde deres opførsel når de påviseligt har taget fejl.
  Vi skal have en holdningsændring, og det får vi ikke før alle borgere i dette land, evner at gå gennem en personlig udvikling, som har sit grundlag i selverkendelse, indsigt, og evnen til at respektere de mennesker de påstår at arbejde for og med.

  I dag er det sådan , at kommuner i skrivelser til borgeren, forsvarer sig med ord, som virker som trusler, og ude af proportioner med det sagerne drejer sig om.
  Det kan jo ikke være rigtigt at vi, på grund at internettet skal ændre hele vores medmenneskelige indstilling til hinanden.
  For 30 år siden, var kommunalt ansatte til for at støtte borgerne, de formidlede lovene, penge, viden, omsorg, men i dag, kender jeg mange som helst undgår alt hvad der handler om kommunal støtte, selvom de / vi er i situationer hvor vi egentlig pr. lov, har krav på hjælp. Simpelthen fordi kommunerne og staten, mener at have ret til at kende enhver detalje i borgernes privatliv, og ofte træder over grænsen for hvad der er menneskeligt fornuftigt.
  Det gør mig vred, og det skal ændres.
  Hvornår er det skred sket, hvis ikke det er i forbindelse med at kommunikation foregår via internettet, fremfor personlige kontakter ?
  Det skal gøres bedre.

 • 07.05.15 Flemming Nakinge Nielsen
  tja

  Det lyder så smukt. Hvad med den dag den private sektor vil sælge sin part til en font, eller går konkurs. Har kommunen så beredskabet klart? Jeg har svært ved at se fordelen ved investorerne skal tjene ca. 15% af skatteborgernes penge. For det er stadig fælleskassen der finansiere udgifterne. Jeg forstår udliciteringen ved opgaver som byggeri, veje, anlæg af engang opgaver, eller hvor det kræver investeringer i maskiner mm. som kommunerne ikke kan forrente ved eget behov. Nu har vi lige set fribørnehaverne gå konkurs og der er eksempler nok at tage af.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også