Løkke: Trekløverregering skal skabe tryk på en uansvarlig opposition

Politik

20/11/2016 15:39

Nick Allentoft

Læs her hvorfor Lars Løkke Rasmussen har sendt invitation til LA og K om regeringsdeltagelse.
- Jeg ved godt, at det er firkløveret, der giver lykke. Men det er trekløvere, der er flest af. Og det er en meget god symbolik. For hvis vi danner en regering, så skal den ikke være for de få, men de mange, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen om sin invitation til at udvide regeringen med LA og K.    LÆS ALT OM NY REGERING HER

Han skoser samtidig pressen og kommentatorerne for allerede at spekulere i ministerposter. 

- Det starter og slutter et andet sted. Det handler om politik. Og jeg er glad for, at Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen har taget invitationen til sig. De har begge givet tilsagn om at gå konstruktivt ind i drøftelserne.

De tre partiledere mødes til forhandlinger på Marienborg mandag og skal der tale om meget andet end den omstridte topskat, lader statsministeren forstå.

- Vi er ikke enige om alt, men politik handler om andet og mere end topskat. Hvis vi får mere sammenhæng og ro i den borgerlige blok, så kan vi få mere tryk på den opposition, som opfører sig fuldstændigt uansvarligt.

Lars Løkke Rasmussen stillede op til pressens spørgsmål på Venstres landsmøde efter han annoncerede invitationen til de to blå partier.

Spørgsmål: Hvor sikker er du på, at der nu bliver en trekløver-regering?

- Det er en analyse, jeg deler med de tre andre partiledere, at noget skal ske. Min egen vurdering er så, at den bedste måde at gøre regeringen stærkere på i situationen, er at lave en borgerlig-liberal trekløver-regering.  Jeg ved, at man tager imod invitationen til at komme. Ud af det kan der forhåbentligt sættes et arbejde i gang, som kan føre til, at vi kan lave et grundlag, vi kan gå i regering på.

Spørgsmål: Du må have en klar fornemmelse af, om de er klar til overhovedet at gå med i regeringen?

- Nu er det mig, der inviterer. Og så skal man spørge dem om, hvordan de tager invitationen.

- Hvis ikke vi får produktiviteten op og skabt mere vækst, så den private sektor vokser hurtigere end den offentlige sektor, så får vi ikke råd til at investere i forskning, innovation, vores børns uddannelse og grøn omstilling.

Spørgsmål: Hvordan skal det her foregå? Er det en stor udvidelse af regeringen, eller skal du til at fyre ministre?

- Nu handler det om politik, før det handler om poster. Og det, der vil være brug for, er selvfølgelig at få diskuteret igennem, hvad det er for et politisk grundlag, den her regering skal dannes på. Der skal gives og tages. Men som jeg også sagde, så er der et slægtskab. Samme tilgang til livet og til Danmarks udfordringer. Men det kræver selvfølgelig, at man kan bygge bro og komme med et konkret program.

Spørgsmål: I har også brug for at finde en løsning på topskatten. Du må have haft nogle drøftelser med Anders Samuelsen (LA) om, hvordan I løser det problem?

- Jamen, det er klart, at en regering kun vil kunne have ét standpunkt til det spørgsmål, og det vil man jo så skulle blive enige om.

Spørgsmål: Det løser vel ikke den gordiske knude om topskat mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti?

- Det er klart, at en regering under min ledelse, der dækker tre partier, kan kun have ét standpunkt på topskat og alle andre spørgsmål.

Spørgsmål: Havde det ikke været smart at invitere DF, det største blå parti, ind i regeringen?

- I den parlamentariske situation, vi står i nu, er det min samlede analyse, at det, jeg foreslår her, er det bedste, hvis vi skal videre og viske røde linjer ud. 

- Hvis vi skal skabe en regering, der ikke er afhængig af så mange, som min regering indtil nu er, for at få et flertal.

Spørgsmål: Har du sagt til Anders Samuelsen, at han skal droppe ultimativt krav om topskat, hvis han skal have ministerposter?

- Anders Samuelsen har fået en invitation til et møde på Marienborg på mandag, som jeg håber og tror, at han tager imod. 

- Det er ment fra min side som et oprigtigt ønske om, at de tre partier danner en regering med et fælles værdimæssigt afsæt, hvor vi går forlæns ind i fremtiden, ruster os og gør Danmark mere konkurrencedygtigt. 

- Til det hører også, at vi får sat skatter ned. Det er klart, at regeringen kun kan have et bud på, hvordan det skal ske.

Spørgsmål: Er 2025-planen udskudt?

- Vi har lavet aftaler i denne uge – vi har fået en finanslov på plads - og så skal vi videre. Min bedste vurdering er, at vi får skabt en stærkere regering, der dækker en større del af det parlamentariske grundlag til et afsæt for at komme videre.

- Der kan også helt teknisk være et behov for at få indregnet effekterne af de politiske aftaler, vi har lavet de sidste dage. Som afsæt til at forhandle videre. 

- Og der er brug for, at vi fortsat har en ambition og få sikret et flertal bag nogle politiske beslutninger, der kan skabe råderum til vækst og velstand.

Spørgsmål: Men skal en ny regering starte helt forfra med en helt ny 2025-plan?

- Regeringen har en 2025-plan. En ny trekløver-regering vil også have en plan. Det giver ikke mening at sætte sig ned med to andre, medmindre der er rum til at justere på tingene. 

- Det er en diskussion, vi tager hul på på mandag.

Spørgsmål: Var det en fejl at lave en smal Venstre-regering?

- Nej, det var ikke nogen fejl.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce