Löfven fældet som svensk statsminister

De borgerlige partier stemte sammen med Sverigedemokraterna mod Löfven, der tabte med 204 stemmer mod 142.

Socialdemokraten Stefan Löfven er fældet som svensk statsminister ved en afstemning i Riksdagen. 

De borgerlige partier stemte sammen med Sverigedemokraterna mod Löfven, der tabte tillidsafstemningen med 204 stemmer mod 142. 

Havde Löfven fået færre end 175 stemmer imod sig, kunne han være forblevet statsminister. Men de fire borgerlige partier i Allliansen og Sverigedemokraterna har til sammen 204 stemmer. 

Det er uklart, hvem der skal overtage statsministerposten i Sverige.


Hverken den borgerlige Alliansen eller den rød-grønne blok fik sikret sig parlamentarisk flertal ved valget 9. september. Ingen af dem ønsker at regere med støtte fra Sverigedemokraterna, som blev Sveriges tredjestørste parti. 

Sverigedemokraterna har 62 mandater, men partiet har ikke sagt, at det vil støtte Alliansen.

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson mener, at de fire partier i Alliansen er det største reelle alternativ til den afgående regering. Han afviser et samarbejde med Socialdemokraterna.

- Vi afgav et løfte op til valget: En stemme på et af de fire partier i Alliansen var en stemme på en ny regering og et nej til Stefan Löfven.

Selv om Löfven blev nedstemt, kommer han til at lede en overgangsregering ind til en ny regering er på plads. 

Andreas Norlén fra Moderaterna blev mandag valgt som talman med støtte fra de borgerlige partier og Sverigedemokraterna. Talmannen, der er formand for Riksdagen, styrer forhandlingsprocessen med en regeringsdannelse.

I en pressemeddelelse på Riksdagens hjemmeside oplyses det, at Norlén vil begynde dialogen med repræsentanter for de forskellige partier på torsdag. 

Det borgerlige parti Moderaterna ventes at komme til at dominere i disse forhandlinger i første omgang. 


Men Löfven understreger, at han gerne vil fortsætte som statsminister, og han siger, at han er parat til at forhandle om en regeringsdannelse. Han opfordrer til, at de to blokke brydes op. 

- Nu er al opmærksomhed rettet mod de borgerlige partiers store løfte til den svenske befolkning om aldrig at regere med støtte fra Sverigedemokraterna, siger Löfven.

Han tilføjer, at SD er blevet dannet af nazister og mennesker tilknyttet grupper, der kæmper for hvid magt. Han siger, at det gang på gang er blevet afsløret, at SD har forbindelser til nazistiske og racistiske organisationer. 

 

FAKTA: Sådan findes en ny statsminister i Sverige
Det er formanden for Riksdagen - talmannen - der har ansvaret for at finde en ny statsminister.
Læs om forløbet med at finde den kommende svenske statsminister her:

* 25. september klokken 9.30: Riksdagen stemte om, hvorvidt man ville lade Stefan Löfven sidde som statsminister. Et flertal gik imod Löfven. Det betyder, at regeringen er væltet.

* Derfor er det nu talmannens job at sondere terrænet og finde en statsministerkandidat, som ikke har et flertal imod sig i Riksdagen. Der kan højst stemmes fire gange, inden der vil skulle udskrives nyvalg.

* I en pressemeddelelse på Riksdagens hjemmeside tirsdag oplyser talmannen, at han vil indkalde alle partiernes repræsentanter til samtale. De bliver indledt torsdag.

* 15. november: Deadline for en eventuel regering til at præsentere sin finanslov. Det kan vise, hvor stærk en regering, der sidder. 

* Ifølge svensk tv, SVT, har det gennem historien gennemsnitligt taget Riksdagen seks dage at udpege en regering oven på et valg. Det snit kommer formentlig ikke til at holde denne gang.

Kilder: Riksdagen, SVT, TT.

/ritzau/

 

Emneord: Sverige, Stefan Löfven, 250918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 04.05.18 Velfærd
  Finansministeriets analyse af beskæftigelsesindsatsen

  Der er forskel på, hvor godt de forskellige redskaber i beskæftigelsesindsatsen virker. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.

 • 12.03.18 Bæredygtighed
  Styrk samarbejdet med Sverige: Tingbjerg og Rosengård burde lære af hinanden

  "I Sverige hedder ghettoen Rosengård, og i København hedder den Tingbjerg, men mange af problemerne er grundlæggende de samme." Europabevægelsens næstformand opfordrer til mere samarbejde over sundet.

 • 19.05.15 Politik
  Masser af eksportmuligheder i Sverige

  Holstebro Kommunes vækstinitiativ ”Holstebro Goes Global” og den danske ambassade i Sverige inviterer til temamøde om eksport til Sverige, den 4. juni 2015 i Nupark, for at sætte fokus på nabolandets marked og forretningskultur.