Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dette må du aldrig gøre. når du bliver overhalet: Koster 2500 og et klip i kortet

Lovgivning

26/03/2024 09:19

J. Bøgen

Det er ikke kun den, der overhaler, der skal overholde bestemte regler.

Overhalinger er en naturlig del af trafikken. Hvis vi ikke måtte overhale nogen steder, ville det godt nok tage lang tid at komme fra A til B, hvis man for eksempel havner bag en særtransport på motorvejen.

Vi ved alle, at der er nogle ting, vi skal være opmærksom på, når vi vil overhale en forankørende. Vi skal orientere os bagud, vi skal være sikre på, der ikke er fuldt optrukne linjer, vi skal give signal med blinklyset osv.

Men der er imidlertid mange, der ikke er klar over, at der faktisk også er nogle regler, den, der bliver overhalet, skal overholde - og hvis du ikke overholder dem, kan det blive rigtig dyrt for dig.

Kan blive dyre lærepenge

I færdselslovens §22 står der:

Når en foran kørende bliver opmærksom på, at en bagfra kommende vil overhale til venstre, skal den pågældende holde så langt til højre som muligt og må ikke øge hastigheden.

Stk. 2. Hvis et køretøj føres med lav hastighed eller optager megen plads, og kørebanen er smal eller bugtet, eller der er modkørende færdsel, skal føreren være særlig opmærksom på bagfra kommende færdsel. Såfremt det kan gøre overhalingen lettere, skal føreren nedsætte hastigheden og om nødvendigt føre køretøjet ud til siden, så snart dette er muligt, og eventuelt helt standse.

Som du kan se i det første afsnit, skal du holde så langt til højre som muligt, og du må IKKE sætte hastigheden op, hvis nogen bag dig lægger an til at overhale dig.

Hvis vi går videre til stk. 2 og ser på den sidste sætning, så skal du faktisk sætte hastigheden ned, hvis du bliver overhalet, såfrem det gør det nemmere/mere sikkert for den overhalende at komme forbi dig.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik får du ikke bare en bøde på 2000 kroner for at sætte farten op, hvis nogen overhaler dig. Du skal også betale 500 kroner til Offerfonden, og så får du endda et klip i kørekortet for at gøre det.

Mest Læste

Annonce