Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du kører på fortovet og 5 andre ting, der kan koste dig kassen, når du cykler

Lovgivning

20/01/2024 10:33

J. Bøgen

Har du begået nogen af dem?

Danskerne bliver igen og igven hyldet som et af de mest cykelglade folk i verden.

Men at vi ofte sætter os op på jernhesten og tramper i pedalerne for at komme fra A til B på en billig, miljøvenlig og sund måde, er ikke ensbetydende med, at vi har styr på reglerne.

For hvor der ofte er fokus på bilisters mangel på respekt for færdselsloven, så er der også store udfordringer, når det kommer til cyklisternes respekt for det samme.

Juli 2022 skrev TV2 Fyn en artikel om, at syv ud af ti cyklister erkendte, at de brød loven, når de begav sid ud på cyklen, og udover at sætte både dig selv og andre i fare for at komme til skade, kan det også blive en rigtig dyr omgang.

Bøderne for forseelser på cykel ligger nemlig typisk mellem 700 og 1500 kroner, hvor det at køre fuld på cykel er den dyreste med en bøde på netop 1500 kroner.

Rådet for Sikker Trafik står bag en kampagne, der advarer især unge mod at cykle med høje promiller.

"Vi er godt klar over, at vi ikke får alle unge til at stille cyklen, når de har drukket alkohol. Men vi vil gerne stoppe dem, som er mest fulde. For det går desværre alt for ofte galt med alvorlige skader til følge, når unge cykler påvirkede og vælter, siger Morten Wehner, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik til TV2 Fyn.

Men hvad er det så for nogle fejl, cyklisterne ikke kan finde ud af at følge? Læs med her og forbered dig på, at du nok må nikke genkendende til en enkelt eller flere af dem ...

1: Du er påvirket, når du cykler

Vi ved alle, at vi ikke må sætte os bag rattet, når vi har fået lidt indenbords. Men du må heller ikke sætte dig op på cyklen, hvis du har drukket.

Faktisk kan det give dig en bøde på 1500 kroner, hvis du cykler, imens du er påvirket.

Og noget tyder på, at det særligt er de yngre cyklister, der har svært ved at overholde denne regel. En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke viser, at 30 procent af de 16-19-årige mindst én gang inden for det seneste år har kørt på cykel, hvor de havde svært ved at styre den på grund af alkohol.

2: Du holder ikke tilbage for buspassagerer - når du skal

Svaret på, om du skal holde tilbage for buspassagerer eller ej, afhænger af, om der er et lille stykke fortov ved busstoppet eller ej.

Hvis der er et stykke fortov, som passagererne kan stille sig på, skal du ikke holde tilbage som cyklist.

Hvis passagererne derimod stiger direkte ud på cykelstien, skal cyklister holde tilbage.

3: Du bruger telefonen, når du cykler

Ligesom i bilen, må du ikke bruge håndholdt elektronik, når du sidder i sadlen. Så hvis telefonen ringer, du lige skal give en opdatering til dine venner om, at du er på vej, eller andet i den stil, skal du altså stoppe op og trække ind til siden, før du griber til lommen.

Og det kan gå hen at blive en rigtig dyr sms eller et kostbart opkald, hvis politiet ser dig bruge telefonen. Det er nemlig 1000 kroner, du skal af med i det tilfælde.

Det er forresten den samme bødestraf, som hvis du kører over for rødt eller modsat færdselsretningen.

4: Du cykler på fortovet

Du må ikke cykle på fortovet. Det står i færdselsloven. Det resulterer i en bøde på 700 kroner, hvis du bliver fanget af politiet.

Samme bøde risikerer du at få, hvis du cykler i fodgængerfeltet.

5: Du kører uden lys

Ja ja, det bliver lysere, og timerne, hvor du skal have lys på cyklen, når du er ude at køre, bliver færre og færre.

Men vi har alt andet lige stadig mørke timer i Danmark, også om sommeren - og det er faktisk ikke kun, når det er mørkt, du skal huske at tænde for lygterne.

Lygtetændingstiden er fra solen går ned, til den står op igen, men også når sigtbarheden er kraftigt nedsat. Det kan for eksempel være på grund af tåge eller kraftig regn.

Og hvis du ikke har lys på, selvom du bør have det? 700 kroner i bøde.

6: Du har en passager med på cyklen

Langt de fleste af os har nok taget en kort tur med en en kammerat på bagagebæreren, da vi var yngre og bare lige skulle en kort distance.

Men det er altså ulovligt, og faktisk giver det en bøde på 700 kroner til både passager og cyklist, hvis politiet ser det.

Du må heller ikke efterligne de professionelle cykelryttere og holde fast i et andet køretøj, for eksempel en bil, imens du sidder i sadlen. Du skal i stedet holde fast i styret, ligesom du heller ikke må køre uden hænderne på styret, og du hele tiden skal have begge fødder solidt plantet i pedalerne,

Også de forseelser koster 700 kroner i bøde.

Mest Læste

Annonce