Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mange tror, de har styr på dem: Men kender du egentlig færdselsreglerne, når du er til fods?

Lovgivning

18/02/2024 18:10

J. Bøgen

Du kan selv gøre meget for at beskytte dig selv fra ulykker!

Trafikken kan være et farligt sted, hvis ikke alle har styr på (og overholder) de regler, der gælder for deres respektive roller.

Der er meget snak om, hvordan biliter og cyklister skal gebærde sig, når de er ude på de danske veje, men har du egentlig fuldstændigt styr på, hvordan du skal opføre dig, hvis du er til fods?

Der er nemlig en del regler at være opmærksom på, og det kommer i høj grad an på, hvilken type vej du befinder dig på.

Hvis der mangler fortov/cykelsti

Når du går langs en landevej eller andre veje uden fortov eller cykelsti, skla du for eksempel altid gå i venstre side - altså mod trafikretningen.

Pointen ved, at man skal gå i den side, er, at du kan se biler og cykler, der kommer mod dig, og på den måde kan du nå at træde til siden.

Du undgår også at blive ramt bagfra af en bil eller cykel.

Du må imidlertid gerne gå i højre side af vejen, hvis det for eksempel er farligt at krydse vej for at komme over på den anden side.

På stier

På stier i naturen (for eksempel skovstier) er der er ikke nogen fast regel om, hvilken side du skal gå i.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler dog, at man går i venstre side, så man kan se eventuelle cyklister, der kører imod dig.

Hvis stien er midlertidigt ensrettet, eller hvis der er opsat skilte med andre, midlertidige påbud om fx at gå i højre side eller at løb er forbudt, så respektér skiltene.

Hvad siger Færdselsloven?

§10. Gående skal benytte fortov, gangsti eller rabat, dog ikke midterrabat. Cykelsti eller kørebane må kun benyttes, såfremt der ikke findes fortov, gangsti eller egnet rabat.

Stk. 2. Gående, som benytter kørebanen, skal gå yderst i venstre side i færdselsretningen eller, hvis vedkommende trækker cykel eller knallert, yderst i højre side. Den gående kan dog gå i den modsatte side, hvis den pågældende ellers ville blive udsat for fare, eller hvis særlige omstændigheder tilsiger det.

Læs alle regler for gående i Færdselsloven.

Mest Læste

Annonce