Må vi så få et indsamlingsshow til støtte for psykisk syge

En indsamling med et show i tv-primetime om psykiske sygdomme kan afstigmatisere, mindske berøringsangst, højne prestige til job i faget, og sikre flere penge til tiltrængt forskning inden for området.

”Knæk psykiske sygdomme” kunne være titlen på et stort lørdagsshow, hvor hele Danmark hen over aftenkaffen prøver at fordybe sig i de sygdomme, der fylder allermest i det danske samfund og i det meste af verden; sygdomme eller udfordringer i ens sind.

Vi kan alle blve syge
Psykoser, fobier, angst, spiseforstyrrelser, demens – lidelser, vi alle har en stor risiko for at opleve – enten selv eller hos vores datter, nevø, far, kollega eller ægtefælle.

800.000 af danskere menes at være i kontakt med det psykiatriske system. Det er hver syvende borger i Danmark – og så er der alle dem, der selvmedicinerer deres problemer – eller prøver at ignorere det.

PsykiatriPlus er med til at forny behandling i psykiatrien

Læs mere fra og om PsykiatriPlus her.

Men det er slut med at ignorere.
Vi skal have det på dagsordenen hos alle.

En indsamling fulgt op af en gigantisk TV-indsamling lørdag aften kan være et vigtigt skridt i den retning.

Både kendisser og almindelige
Vi er ikke de første, der foreslår sådan et indsamlingsshow med fokus på psykiske sygdomme, men nu skal det være – et program fyldt med fortællinger fra de mennesker, der selv har erfaringerne med psykisk sygdom - både kendisser og de mere almindelige mennesker.

Vi kan få filminstruktør Lars Von Trier til at fortælle om sin angst – få kongelige skuespiller Henning Jensen til at beskrive, hvordan depression har kostet ham så meget smerte, og vi kan måske endda få Britney Spears eller Justin Bieber til at fortælle om en lang kamp på lidelser i sindet, inden de giver et nummer.

Et par kendisser er fint, men de mere almindelige seje mennesker skal fylde mest. Dem, som har valgt at fortælle om deres kamp med en psykisk sygdom, og nogle af dem kan heldigvis også fortælle, at de er blevet raske. Det kunne være mennesker fra et beundringsværdigt initiativ som En Af Os.

Der er ikke så mange danskere, der ved, at man kan blive rask og helbredt for en psykisk sygdom. Det kan faktisk lykkedes at lægge en voldsom psykisk sygdom bag sig – endda skizofreni.

Et spændende og udviklende job
Og så skal showet også sparke positiv energi ind i psykiatri-faget. De mennesker, der arbejder inden for psykiatrien skal æres og respekteres – og de skal opleve jobbet som prestigefyldt og udviklende.

De unge læge-, sygeplejerske- og sosu-studerende skal drages af faget, og ikke betragte det som en nittepraktik eller skodjob.

De kan nemlig bidrage til helbredelse af syge mennesker, og mulighederne for det vokser, hvis der forskes mere i området. Hjernen er endnu fyldt med uopdagede kontinenter.

 

Væk med skyld og skam
Psykisk sygdom er en hård skæbne for mange, med den kan og skal tackles og håndteres med åbenhed. Vi skal fjerne skylden og fordommen mod psykisk sygdom.

Den smitter ikke, den er ikke selvskabt, og man kan ikke bare tage sig sammen.
At droppe disse tre fordomme er første skridt mod bedring – det gør, at mennesker med en psykisk sygdom kan fokusere på sygdomme og ikke skal bruge energi på, hvad andre tænker om dem.

Spred budskabet
Lad os sprede det budskab i primetime og samtidig samle nogle millioner sammen i en landsindsamling – penge, som kan bruges på nye projekter og forskning i sindet. Der ligger helt sikkert et par Nobél-priser og venter på det.

Så kære programplanlægger på DR eller TV2.
Lad os så få det show – så vi kan banke fordommene og stigmatisering af mennesker med en psykisk sygdom af vejen.

Emneord: Psykiatri Plus, Psykiatrien, Henrik Sven Sørensen, 160519
Psykiatri Plus på DenOffentlige.dk Psykiatri Plus er en 19 år gammel virksomhed, der hjælper mennesker, som har en psykisk sygdom. Firmaet leverer vikarer til det offentlige behandlingssystem som psykiatriske sygehuse og kommunale...
Aktivitet: Artikler: 3 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 14.05.19 Kultur
  Efter valget: Politisk oprør på Læsø

  Kinesiske Ai WeiWei, britiske Banksy, svenske Lars Vilks, danske Firoozeh Bazrafkan og 9 andre politiske kunstnere udstiller i Læsø Kunsthal.

 • 15.05.19 Velfærd
  Sådan spotter du hverdagsinnovation

  Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 15.05.19 Uddannelse
  Den dag eleverne fik noveller som sms

  - Det været motiverende for eleverne at tage udgangspunkt i noget så tæt på deres egen livsverden, som dagligdags sms'er jo er, fortæller Rikke Hyldahl Homann om sms-noveller i læringscentret og i danskundervisningen.