Måling: Danskerne siger klart ja til EU

Debatten om børnepenge til EU-borgere får ikke danskerne til at vende ryggen til fællesskabet.

"Polakker scorer årsløn på børnepenge." "Østeuropæere fortrænger danskere fra job."

Debatten om sociale ydelser til EU-borgere har fyldt meget i den offentlige debat de seneste måneder, men danskerne bakker fortsat op om medlemskabet af EU.

Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Morgenavisen Jyllands-Posten.

I målingen svarer 68,7 procent, at Danmark fortsat skal være medlem af EU, mens blot 21,6 procent ønsker at komme helt ud af samarbejdet.

Den markante opbakning er overraskende, når temaet forud for EU-parlamentsvalget den 25. maj primært har været velfærdsturisme, mener tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), som for år tilbage kæmpede imod EU, men i dag er "fuldblodseuropæer".

- Jeg er meget tilfreds med en så stor opbakning i en tid, da stærke, nationalistiske bevægelser og højrepopulistiske partier er på spil. Jeg ser det ikke som et udtryk for, at alle elsker EU, men at mange har et pragmatisk forhold til EU, siger Holger K. Nielsen.

På torsdag er det 10 år siden, at den første østudvidelse trådte i kraft. Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, argumenterede dengang for, at Danmark skulle helt ud af EU, men i dag har hun et mildere syn på det europæiske samarbejde.

- Det er ok med et handelssamarbejde, og det er fornuftigt at samarbejde om forurening, forbrugerbeskyttelse og dyrevelfærd, siger Pia Kjærsgaard og konkluderer, at "vi vil ikke længere ud af EU."

Holger K. Nielsens og Pia Kjærsgaards bevægelser er et meget godt udtryk for, at det i befolkningen i dag ikke drejer sig om at være for eller imod EU, mener Uffe Østergaard, professor på Copenhagen Business School og ekspert i europæisk politik.

- Det handler i dag om, hvordan samarbejdet skal være, siger Uffe Østergaard til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Emneord: EU, Måling, Analyseinstituttet Wilke, EP14
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 28.04.14 Charlotte
    EU

    Så lad os da få afstemningen om fuldt medlemskab eller helt ud af EU nu istedetfor kun om patentdomstolen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også