Måling: Fogh bedste statsminister i 35 år

Hver fjerde vælger peger på Fogh som den bedste statsminister i 35 år, viser ny måling fra Norstat, der er foretaget for Altinget.

Han trak Danmark ind i Irak-krigen, der her 14 år senere stadig er stærkt omdiskuteret. Og hans politik er beskyldt for at have været en af årsagerne til, at den økonomiske krise ramte Danmark hårdere end andre lande.
Få statsministre har været mere kontroversielle og omdiskuterede end Anders Fogh Rasmussen.
Alligevel peger 25 procent af vælgerne på ham som den bedste statsminister i 35 år, viser ny måling fra Norstat, der er foretaget for Altinget.


Dermed er han af de nulevende statsministre den, som flest udpeger som den bedste i landets højeste politisk embede – tæt forfulgt af Poul Nyrup Rasmussen, som 21 procent peger på. 
Og Foghs placering er der en god grund til, mener historiker og tidligere ansvarshavende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard:
”Anders Fogh Rasmussen er den af de fem, der fremstod som den mest værdige statsminister. Man skal ikke undervurdere, at vælgerne på en og samme tid ønsker sig en statsminister, der ser dem i øjnene og er som os andre, men samtidig optræder i alle sammenhænge med værdighed og autoritet.”
De fem nulevende statsministre består af Poul Schlüter (K), Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), der i de seneste uger har deltaget i DR-programmet 'Statsministrene', hvor de har talt og diskuteret jobbet som statsminister.
Den laveste score bliver givet til Lars Løkke Rasmussen, der kun får seks procent af stemmerne. Lidt over ham ligger Helle Thorning Schmidt med elleve, og det er ikke tilfældigt, mener Bo Lidegaard.
”Det er klart, at jo tættere på embedsperioden, des mere får din aktuelle politiske sympati eller mangel på samme lov til at spille ind i din vurdering. Jo længere tilbage perioden lå, dets mere ser du uafhængigt af, hvem du selv stemte på,” siger han.
Ifølge Bo Lidegaard kan danskerne bedre huske Helle Thorning og Lars Løkkes politik, hvilket giver den lave score. Men der kan også gå for lang tid.
”Poul Schlüter har ikke så mange proselytter tilbage, og der ikke så mange, der kan huske ham som statsminister,” siger Bo Lidegaard og fortsætter:
”Nyrup og Fogh nok i højere grad bliver vurderet uden de helt stærke politiske følelser, for de er alligevel så langt tilbage nu, at folk ikke i samme grad lader deres politiske sympati spille ind i vurderingen.”
Ifølge Bo Lidegaard er respekt og værdighed i embedet noget, befolkningen lægger stor vægt på.
”Folk hæfter sig meget ved, om statsministeren har løst sig fra opgaven med respekt. Folk vil gerne have respekt for deres statsminister,” siger han.

Hele historien hos Altinget

Emneord: Statsministerpost, Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Målinger, 260917
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.08.17 Politik
  Åbenhed om brug af skatteborgernes penge skal sikre bedst mulig velfærd

  ”Med benchmarkingenheden skaber vi mere åbenhed om den service og kvalitet, som eksempelvis vores børnehaver, skoler og plejehjem leverer," siger økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

 • 19.06.16
  Elevers trivsel i folkeskolen er stigende

  Den anden nationale måling af elevernes trivsel i folkeskolen er gennemført i foråret 2016. Hent rapporten her.

 • 04.01.16 Velfærd
  Ældre på plejecentre og i egen bolig er tilfredse med hjælpen

  Mere end 8 ud af 10 ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, er tilfredse med den hjælp, de får. Tilfredsheden er også høj blandt ældre, der modtager hjemmehjælp i egen bolig. Det viser en ny undersøgelse, som Sundheds- og Ældreministeriet og KL offentliggør i dag.