Måling varsler lav deltagelse: Ja- og nej-siden opfordrer folk til at stemme 3. december

Flertallet er i tvivl om deres holdning til retsforbeholdet, viser seneste meningsmåling fra Voxmeter.

Det ligner fortsat dødt løb i forhold til folkeafstemningen 3. december om EU-retsforbeholdet.

Det viser den seneste meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau. 

33 procent af de 1010 adspurgte personer vil stemme ja, 30,5 procent stemmer nej, mens flertallet - 36,5 procent - svarer "ved ikke".

Ifølge Derek Beach, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i EU og folkeafstemninger, er flertallet af dem, der svarer "ved ikke", meget skeptiske over for EU. Et flertal af dem vil stemme nej, hvis de stemmer, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, som anbefaler et ja, er klar over, at det fortsat er et tæt løb.

- Antallet af tvivlere viser, at der er lang vej endnu, og at vi har et meget stort stykke arbejde foran os, inden vi går til stemmeurnerne, siger Ellemann-Jensen til Ritzau.

Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten, som anbefaler et nej, er ikke bekymret over de mange tvivlere.

- Måske er der mange tvivlere, fordi folk insisterer på at tænke sig om først, og det kan vi ikke være sure over, siger hun til Ritzau.

Begge håber på, at valgdeltagelsen bliver høj, selvom det i øjeblikket måske ikke ser sådan ud.

- Der kommer nok ikke til at stå store horder, som tæver løs på dørene ved valglokalerne for at komme ind fra morgenstunden. Men lav valgdeltagelse er altid dårligt for et demokrati, siger Ellemann-Jensen. 

Pernille Skipper understreger vigtigheden af, at folk stemmer.

- Det vil være en fordel for ja-siden med en meget lav valgdeltagelse, fordi Grundloven har den indretning, at nej-siden ikke kun skal have et flertal, men også at 30 procent af de stemmeberettigede til at møde frem, siger hun.

Ja-siden ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Ændringen er blandt andet blevet aktuel, fordi nye regler betyder, at Danmark risikerer at skulle forlade i det europæiske politisamarbejde, Europol, på grund af retsforbeholdet.

Nej-partierne mener, at Danmark selv med et nej kan fortsætte i Europol via en parallelaftale.

Ja-partierne består af Venstre, Socialdemokraterne, De Konservative, SF, De Radikale og Alternativet.

Fra Enhedslisten, DF og Liberal Alliance er opfordringen til danskerne at stemme nej.

 

AKTA: Ja-siden med smal føring over nej-siden
3. december skal danskerne stemme om EU-retsforbeholdet. Den seneste Voxmeter-måling viser et lille ja. 

Spørgsmål: Danskerne skal snart stemme om, hvorvidt man skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Man stemmer ja, hvis man ønsker en tilvalgsordning og nej, hvis man ønsker at bevare retsforbeholdet. Vil du stemme ja eller nej ved afstemningen?

Ja: 33 procent.

Nej: 30,5 procent.

Ved ikke: 36,5 procent.

Antal adspurgte: 1010.

Kilde: Voxmeter for Ritzaus Bureau.

/ritzau/

 

 

Emneord: Afstemning om retsforbehold, Folkeafstemning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.