Trods besøgsbabyer og samskabelsesprojekter og kærlige kommuner går det den forkerte vej med danskernes oplevede værdi af velfærden.

Trods stigende udgifter oplever borgerne ringere velfærd

En lang række fagforeninger forsøger at råbe politikerne op. Børnehaver og skoler bliver dårligere, lyder det.

Trods stigende udgifter til offentligt forbrug, er de danske velfærdsydelser ikke blevet bedre de seneste fem år. I hvert fald ikke, hvis man spørger borgerne om, hvordan de oplever kvaliteten.

Det har en lang række fagforeninger for blandt andet pædagoger, lærere og socialrådgivere fået analyseinstituttet Epinion til at gøre.

Og i undersøgelsen, der omfatter 1094 personer, svarer 65 procent, at de offentlige velfærdsydelser som børnehaver, skoler og ældrepleje er blevet lidt eller væsentligt ringere de seneste fem år.

Et billede, som formanden for pædagogernes fagforening, Bupl, godt kan genkende.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Vi oplever, at vi er ekstremt pressede. Vi skal løbe stærkere og stærkere og gøre mere for mindre, siger Bupl-formand Elisa Bergmann.

- Vi har fået flere børn i institutionerne. Samtidig er kravene blevet større. Når politikerne forventer, at vi for eksempel kan løse opgaver med børns sprog, er det vigtigt, at det modsvares af de forhold, vi har.

Spørgsmål: Men i samme periode er det offentlige forbrug faktisk vokset. Siden 2000 er det vokset i gennemsnit 1,2 procent om året. Hvordan kan I så tale om nedskæringer?

- I kommunerne er er der forsvundet 30.000 job siden 2009. Det er jo reelt set det, vi oplever som velfærdsmedarbejdere. Der kan samtidig være områder, hvor man har oplevet en vækst. Måske i forhold til kontrol og dokumentation.

- Og det handler også om, at der er flere børn og flere ældre, siger Elisa Bergmann.

Epinion har også spurgt borgerne om, hvad de mener om daginstitutionerne, som er der, hvor Elisa Bergmanns medlemmer især arbejder. Her svarer 41 procent, at kvaliteten er forringet. 

Mens kun seks procent mener, at den er blevet bedre.

Spørgsmål: Kan man være tryg som forælder ved at sende sine børn i børnehave?

- I nogle kommuner er der skåret ind til benet, og det er virkelig skrabet. Vi gør alt, hvad vi kan, for at forældrene skal føle sig trygge ved det, siger Elisa Bergmann. 

- Men nogle gange bliver det mere pasning og overvågning, end det er pædagogisk arbejde.

Fagforeningerne håber, at undersøgelsen vil få politikerne til at prioritere velfærden højere.

- Tit bliver der sat nogle meget negative ord på velfærd. At det er en udgift. Men i virkeligheden er velfærd med til at skabe et stærkt og konkurrencedygtigt Danmark, siger Elisa Bergmann.

 
FAKTA: Flertal oplever forringet velfærd
65 procent af de adspurgte i en ny undersøgelse svarer, at velfærden er blevet dårligere de seneste fem år.
Analyseinstituttet Epinion har for en række fagforeninger spurgt borgere om deres syn på velfærdsydelser. 1094 repræsentativt udvalgte har svaret.
 
* Oplever du alt i alt, at udviklingen i kvaliteten af velfærdsydelser (blandt andet dagtilbud, folkeskoler, ældrepleje og sundhedsvæsen) er blevet ringere eller bedre inden for de seneste fem år?
 
Væsentligt ringere: 38 procent
 
Lidt ringere: 27 procent
 
Hverken bedre eller ringere: 16 procent
 
Lidt bedre: 5 procent
 
Væsentligt bedre: 1 procent
 
Ved ikke: 14 procent
 
Kilder: Epinion for fagforeningerne Danmarks Lærerforening, Bupl, HK Kommunal, Dansk Socialrådgiverforening og FOA.
 
/ritzau/
Emneord: Målinger, BUPL, Elisa Bergmann, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Velfærdsdebatten, Epinion, Besparelser, Effektiviseringer, 220317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også