Foto: Lars Møller

Måling viser stor tiltro til kronprinsens evner som konge

Ny Voxmeter-måling viser stor opbakning i befolkningen til kronprins Frederik, der lørdag fylder 50 år. Se her hvordan kronprinsen fejres på sin 50-års dag.

Engang var han mest kendt for hurtige biler, smukke kærester og sin mutte facon.

Flere satte spørgsmålstegn ved, om kronprins Frederik egnede sig til en dag at skulle blive konge.

Men når han lørdag fylder 50 år, kan han fejre dagen med opbakning fra befolkningen.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

I en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau tilkendegiver 81 procent af de adspurgte, at de i høj grad eller meget høj grad mener, at han evner at varetage opgaven som konge.

3,7 procent mener, at han slet ikke eller i mindre grad besidder evnerne. 

De positive svar overrasker ikke Lars Hovbakke Sørensen, historiker og adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon. 

Det er afgørende, at kronprinsen i dag virker til at have affundet sig med sin skæbne, mener han.

- Hvis man på en troværdig måde skal indtage rollen som konge, er det vigtigt, at man selv tror på det. Det smitter af på befolkningens syn, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ifølge Erik Norman Svendsen har kronprinsen været igennem en helt naturlig proces. Erik Norman Svendsen var frem til 1. april i år kongehusets præst. Han har blandt andet viet kronprinsparret og døbt deres børn.

- Han har ikke lagt skjul på, at han ikke var særlig entusiastisk over at skulle efterfølge sin mor som regent. Men i dag mener jeg, at han er helt klar og samtidig også meget dedikeret til, at han, når tiden kommer, skal være Danmarks konge, siger han.

Ifølge Erik Norman Svendsen har kronprinsesse Mary og parrets fire børn spillet den vigtigste rolle i kronprinsens udvikling. 

- Der er ingen tvivl om, at først ægtefælle og siden børn har modnet ham betydeligt, som det normalt modner enhver, der går helhjertet ind i et familieliv. Det ligger i forlængelse af, at han er en meget omsorgsfuld og ansvarsfuld far for sine fire børn.

Deltagerne i målingen er også spurgt, hvordan kronprinsen kommer til at varetage opgaven i forhold til sin mor, dronningen. 

57 procent mener, at han vil gøre det på samme måde, mens 26 procent mener, at han vil gøre det bedre.

Men populariteten kan ifølge Hovbakke være skrøbelig. For træder kongelige ved siden af, så er der kontant afregning i form af en vigende tilslutning til monarkiet.

Det viste sig i januar 2015, hvor kronprinsen kørte over Storebæltsbroen, selv om politiet havde lukket broen på grund af storm. 

- Efterfølgende steg andelen, der ønsker en republik. De kongelige skal træde mere varsomt end tidligere, siger han.

 

OVERBLIK: Sådan fejres kronprins Frederik
Danmarks tronarving fylder 50 år lørdag. Det fejres med gallataffel og karettur.

Lørdag fylder kronprins Frederik 50 år. Det har været fejret i ugen op til, og det bliver også fejret på dagen.

Her kan du læse programmet for fejringen af kronprinsen:

12.00: Sammen med sin hustru, kronprinsesse Mary, træder kronprinsen sammen med sine fire børn og sin mor, dronning Margrethe, ud på balkonen på Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.

Herefter vil Den Kongelige Livgarde gennemføre et vagtskifte på Amalienborg Slotsplads.

19.30: Kronprinseparret forlader Frederik VIII's Palæ i karet. Kareten eskorteres af Gardehusarregimentets Hesteeskadron.

Fra Amalienborg vil kareten køre ud ad Frederiksgade ud på Bredgade. Her vil den slå et sving til højre for at køre op til Fredericiagade og køre ad den ud til Store Kongensgade, som fører kareten til Kongens Nytorv.

Herfra vil kareten køre ned ad Strøget og over Højbro Plads. Efter at have krydset pladsen kører kronprinseparret over Højbro og drejer venstre om Christiansborg Slotskirke ind ad Kirkeløngangsporten i Prins Jørgens Gård.

Ruten slutter med at med at krydse Dronningeporten på Christiansborg Slot.

Herefter afholdes der gallataffel med både musik og mad på Christiansborg Slot.

Søndag: DR afholder et fødselsdagsshow med navnet "Hele Danmark fejrer kronprinsen". Showet afholdes i Royal Arena og sendes på DR1. Blandt andet vil musikerne Oh Land og Lukas Graham optræde.

Både kronprinsen selv og resten af af kongefamilien vil være til stede.

Kilde: Kongehuset.

/ritzau/

 

Emneord: Kronprins, Kongehuset
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.