Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6 gode råd, hvis du vil ud at samle muslinger til nytårsmiddagen

Mad og drikke

29/12/2023 11:39

J. Bøgen

Du kan blive alvorligt syg, hvis du ikke passer på.

Hvert år bliver forbrugere syge med norovirus (roskildesyge) efter at have indsamlet og spist rå østers.

Udover norovirus kan man også blive syg af algegifte og bakterier, når man spiser øster og muslinger.

Fødevarestyrelsen har samlet seks råd til at samle muslinger og østers, som er sikre at spise.

Tjek da​​gspressen og udmeldinger

Hvis der er fundet kritiske niveauer af algegifte, bakterier eller anden forurening i de områder, der bliver overvåget, udsende​​r Fødevarestyrelsen en nyhed til pressen.

Fødevarestyrelsen melder ud hver uge om resultaterne i muslingeovervågningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Undg​å forureningskilder

Undlad at samle i nærheden af å- eller spildevandsudløb, havneudl​​​øb og byer. Hold dig til områder, som du kender godt, og hvor der ikke er forureningskilder i nærheden. Undgå også at indsamle lige efter storm og oversvømmelser.​

Hold øje med, om​ vandet er klart

Hvis vandet har været klart i længere tid, er der mindre risiko for giftige alger, samt algegifte og dermed giftige muslinger o​​​g østers.

Find flere informationer om forekomsten af alger hos den lokale kommune, på Miljøstyrelsens hjemmeside om alger i badevandet, samt Aarhus Univers​itet, Institut for Ecoscience, om algeopblomstringer i danske farvande.

Særligt om havhaver, som ikke overvåges af Fødevarestyrelsen

Det er blevet populært selv at opdrætte østers eller muslinger i havhaver. Hvis du høster til​ privat forbrug fra en havhave, der ikke bliver overvåget for algegifte m.m., skal du være opmærksom på, at der kan være risiko for algegifte i muslingerne.

Tjek om der er eller har været giftige alger i høstområdet. Undlad at høste i en havhave, hvis der er risiko for spildevand og dermed for bakterier og virus, f.eks. efter store regnskyl, stormflod osv. 

Muslingerne er til privat brug og må derfor kun bruges i din egen husholdning.​

Undgå ​​​virus og bakterier ved at varmebehandle muslinger og østers

​Hvis du spiser ​​østers rå, kan du blive syg af virus og sygdomsfremkaldende bakterier.

Hvis du varmebehandler muslinger og østers til minimum 100 grader i 1 minut inden servering, undgår du virus og bakterier.​

Muslinger og østers kan ophobe både algegifte, kemiske forureninger samt virus og sygdomsfremkaldende bakterier.

Bemærk, at algegifte og kemiske forureninger derimod ikke forsvinder ved en varmebehandling.​

Tjek, at mus​lingerne er friske

Tjek altid, at muslingerne er friske og kassér dem, hvis de ikke er friske.

Muslinger, der er åbne inden varmebehandling, f.eks. kognin​​​g, lukker sig ved et let slag på skallen, hvis de er friske

Muslinger, der ikke lukker tæt, bør kasseres.

Muslinger, der ikke har åbnet sig under varmebehandlingen, bør kasseres.​

Symptomer på ​forgiftning pga. algegifte

I lettere tilfælde bliver man utilpas og får dårlig mave.

Men man kan også få voldsomme symptomer ​​på forgiftning som kvalme, opkastning, diarré, synsforstyrrelser og forbigående lammelser, hallucinationer, hukommelsestab, åndedrætsbesvær og åndedrætssvigt. I udlandet har der været dødsfald.

En forgiftning kan vare fra få dage til flere uger, måneder og år og kan give varige mén.

Mest Læste

Annonce