Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Få den nemme opskrift: Årets pinsefisk er kåret

Mad og drikke

12/05/2024 17:35

Kathrine Frich

Årets Pinsefisk er en af dansk kulturs nyere madtraditioner.

Årets Pinsefisk er en af dansk kulturs nyere madtraditioner, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid. Havkatten – også kendt som ”havets ulv” eller ”koteletfisk” er bestemt ikke nogen skønhed med sit store hoved med en ordentlig mund, der er prydet af et uhyggeligt tandsæt. Men bag det grumme ydre gemmer sig en fantastisk råvare med næsten ingen ben. Det hvide og saftige kød med en karakteristisk sødme og en forholdsvis neutral smag gør havkatten til en delikat spise.

Biskop over Roskilde Stift, Ulla Thorbjørn Hansen uddyber årsagen til, at det lige netop er fisk, vi skal spise i pinsen:

”Fisken er fra gammel tid blevet brugt som et kristent symbol, hvilket hænger sammen med det græske ord for fisk. Det er ἰχθύς, også omskrevet som ΙΧΘΥΣ. Det blev i tidlig kristen tid opfattet som et akronym, hvilket vil sige, at hvert bogstav i ordet refererer til begyndelsesbogstaverne i de græske ord svarende til Jesus Kristus Guds Søn Frelseren.”

I pinsen fejrer vi helligåndens (Jesu Kristi Ånd) komme og kirkens fødselsdag, og det gør de tidlige kristnes tegn fisken til den oplagte spise i pinsen. For 25 år siden var det daværende biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardt, der fik den fantastiske idé, at danskerne skulle spise fisk til pinse. Ligesom vi har madtraditioner andre højtider, så skulle pinsen naturligvis også huskes gennem et særligt måltid. Således har nuværende biskop Ulla Thorbjørn Hansen genoplivet denne pinsetradition, og Danmarks Fiskehandlere har kåret havkatten som Årets Pinsefisk 2024.

Opskrift på Bagt Havkat med Urter og Citron

Ingredienser:

  • 4 havkatfileter

  • Saft fra 1 citron

  • Revet skal fra 1 citron

  • 2 spiseskefulde friskhakkede urter (f.eks. persille, dild, estragon)

  • 2 spiseskefulde olivenolie

  • Salt og peber efter smag

Instruktioner:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader Celsius.

  2. Skyl havkatfileterne og dup dem tørre med køkkenrulle.

  3. Bland citronsaft, citronskal, friskhakkede urter og olivenolie i en skål for at lave marinaden. Smag til med salt og peber.

  4. Læg havkatfileterne i et ovnfast fad og hæld marinaden over dem, sørg for at fordele den jævnt.

  5. Dæk fadet med aluminiumsfolie og bag i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller indtil fisken er gennemstegt og flager let med en gaffel.

  6. Server straks, eventuelt med en frisk salat og kogte eller ristede grøntsager.

Mest Læste

Annonce