Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lad retterne afløse hinanden og 4 andre råd til at undgå madspild og maveonde i påsken

Mad og drikke

28/03/2024 12:48

J. Bøgen

Der er ikke noget, der kan ødelægge familiehyggen som en slem omgang maveonde.

Påsken rimer på laks, æggesalat og lune frikadeller, men ofte overvurderer vi, hvor meget vores gæster kan sætte til livs, når vi samles om påskebordet.

"Det er oplagt at spise resterne fra påskefrokosten dagen efter, fryse dem ned eller trylle dem om til nye retter. Men det er vigtigt at behandle madresterne korrekt, så man ikke risikerer at blive syg af madbakterier, som kan formere sig hurtigt i det tidsrum, maden står på spisebordet," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.

Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i påsken:

1. Kig i skabene, før du handler

Start med at se efter, hvad du har i køleskabet og i fryseren, og planlæg menuen ud fra dét. Det forhindrer, at du køber varer, du har i forvejen

2. Lad retterne afløse hinanden

Undgå at sætte al maden ind på bordet på én gang. Lad serveringerne afløse hinanden, så alle retterne ikke står på bordet samtidig.

Server f.eks. fisken først og stil den på køl igen, så snart dine gæster er færdige med at spise den ret. Så sikrer du, at sundhedsskadelige bakterier ikke får lov at udvikle sig.

3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg

I røget laks, gravad laks og skiveskåret kødpålæg er der gunstige betingelser for, at bakterier kan udvikle sig. Disse retter skal på køl igen så hurtigt, som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter.

En god tommelfingerregel er, at retterne ikke skal stå på bordet længere end to timer.  

4. Server varme retter rygende varme

Varme retter skal serveres rygende varme (også den lune leverpostej).

Du kan godt varme rester af varm mad op igen, hvis resterne ikke har stået for længe på bordet ved stuetemperatur, er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.

5. Gem alle rester, også de små

Husk, at alt i princippet kan fryses ned og bruges igen. Også rester af frisk persille og purløg. Kogte kartofler, pasta og ris kan bruges i salater eller som fyld i supper, æggekager og madtærter.

Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges senere på en pizza eller i bechamelsovs.

Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram​ for at få flere gode råd til påskens måltider.

Mest Læste

Annonce