Forside Mad og drikke Skyller du altid dine kogte æg i koldt vand? Her...

Skyller du altid dine kogte æg i koldt vand? Her er grunden til, at ud skal stoppe med det

Skyller du altid dine kogte æg i koldt vand? Her er grunden til, at ud skal stoppe med det
Foto: Shutterstock

Mange har for vane straks at skylle ægget i iskoldt vand, når de er færdige.

Lige nu læser andre

For de fleste er det rutine, at det kogte æg efter endt kogetid bliver skyllet i koldt vand med det samme, så ægget ikke koger videre. 

Det er dog en fejltagelse, der kan få konsekvenser for smagen.

Forbløffende ofte ender man nemlig med en hvide, der bliver en anelse sej, en blomme med grågrøn kant og en skrælning, der udvikler sig til unødigt besvær. 

Forklaringen kan ligge i en detalje, som sjældent får opmærksomhed, nemlig hvor brat ægget udsættes for temperaturskift.

Når et æg flyttes direkte fra næsten kogende vand til et isbad, opstår et temperaturchok.

Læs også

Proteinerne har været i gang med at sætte sig gradvist, men kulden får dem til at trække sig sammen for hurtigt. Resultatet kan blive en fastere konsistens, som opleves mere gummiagtig. 

Blommen kan samtidig få den velkendte misfarvning i kanten. Fænomenet er ikke farligt, men det forringer både udseende og mundfornemmelse.

En mere skånsom metode kræver ingen særlige redskaber, kun lidt tålmodighed. 

Gryden tages af varmen, gerne nogle sekunder tidligere end du ellers vil gøre, og æggene får lov til at stå i det varme vand i få minutter. Noget af vandet hældes fra, hvorefter der tilsættes en smule lunkent vand fra hanen.

Temperaturen sænkes gradvist ved at tilsætte koldere vand ad flere omgange, indtil vandet er lunkent til let køligt. Afslutningsvis skylles æggene under koldt vand, så de køler helt ned og stadig bliver nemme at pille.

Læs også

Små justeringer kan mærkes tydeligt, når hviden forbliver glat og blommen er gul og lækker. 

Ads by MGDK