De fleste af os har på et tidspunkt balanceret en æggebakke på vej hjem fra supermarkedet og tænkt: “Bare de ikke knækker.”
Men ifølge forskere fra det amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT), har vi måske haft fokus det forkerte sted – nemlig æggenes position i bakken.
I det anerkendte tidsskrift Communications Physics fremlægger forskerne nytænkende konklusioner: Kyllingeæg burde ikke ligge med spidsen eller den stumpe ende opad, som de gør i dag.
De burde ligge... fladt. På siden. Helt nede på æggeskallens “ækvator”.
For at finde ud af, hvor æg er mest robuste, testede MIT-holdet hele 180 æg i kontrollerede fald – ikke fra første sal, bare fra 8, 9 og 10 millimeters højde. Det lyder ikke af meget, men det var nok til at sende mange æg til de evige morgenmadsmarker.
Over halvdelen af æggene, der faldt lodret, gik i stykker allerede fra de 8 mm. Til sammenligning overlevede over 90 % af dem, der faldt vandret. Æggeskallens midte viste sig at være mest fleksibel og kunne absorbere mest energi – en slags naturlig airbag midt i alt det skrøbelige.
Forskerne pointerer, at æggenes mekaniske egenskaber kan give inspiration langt ud over supermarkedets køledisk. Æggets opbygning er nemlig beslægtet med alt fra skildpaddeskjolde til virushylstre – og kan bruges i udvikling af fx beskyttelsesudstyr og avanceret medicintransport.
Så næste gang du lægger æggene i køleskabet, kan du overveje at lægge dem ned og give dem lidt mere plads. Ikke fordi de bliver mindre skrøbelige af dét alene – men hey, det kunne være starten på en helt ny æggelogik.