Medieforlig på plads: S vil rulle noget tilbage og 24syv undrer sig

To nye public service-kanaler og bedre vilkår for digitale nyhedsmedier er blandt punkterne i ny medieaftale.

Bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier, to nye public service-kanaler, en forøgelse af public service-puljen, øget støtte til den regionale og lokale nyhedsformidling, en afskaffelse af licensen, støtte til dansk film samt en fokusering af DR.

Sådan lyder nogle af de vigtigste elementer i den medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om natten til fredag.

Kulturminister Mette Bock (LA) kalder aftalen "meget ambitiøs".

Læs hele forligsteksten her

- Den sikrer tidssvarende rammer og bedre balance mellem statslige og private medier, gamle og nye medier, landsdækkende og lokale medier samt ældres og unges medieforbrug.

- Og jeg glæder mig ikke mindst over det forhold, at vi får styrket kulturudbuddet i det danske medielandskab, udtaler hun til Ritzau.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Et af punkterne i aftalen handler om, at DR skal gå fra at være en "bred mediemastodont til en kulturinstitution" med fokus på nyheder, oplysning, kultur og læring samt indhold til børn og unge. 

- DR skal tage afsæt i det øgede digitale brug ved distributionen af DR's indhold og reducere udbuddet af flow-tv-kanaler fra seks til fire. Der vil fremover blive en øget gennemsigtighed i DR's økonomi, udtaler Mette Bock. 

Fra 2019 bliver medielicensen gradvist reduceret, og fra 2022 skal danskerne ikke længere betale licens, fremgår det af aftalen. 

Derudover kommer to nye public service-kanaler til at se dagens lys. 

Kanalerne skal "styrke mangfoldigheden og kulturformidlingen i det danske medielandskab". Blandt andet skal en af kanalerne skal have fokus på kultur, herunder klassisk musik. 

De to nye kanaler kommer i udbud i 2019. 

Dansk Folkeparti er yderst tilfreds med aftalen.

- Vi er meget tilfredse med, at aftalen styrker de regionale og lokale medier, at der bliver skabt nye medier vest for Storebælt, at TV 2 ikke sælges, og at FM bevares, udtaler partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen, og medieordfører, Morten Marinus.

S planlægger at rulle dele af medieaftale tilbage
 
Danske medier, dansk kultur og sprog er svækket, og derfor er det afgørende, at public service styrkes frem for at blive beskåret. Sådan lyder det fra Socialdemokratiets kultur- og medieordfører, Mogens Jensen.
 
Han er utilfreds med en medieaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som blev indgået natten til fredag. Aftalen gælder for årene 2019 til 2023.
 
- Det er ikke svaret på de udfordringer, vi står over for med medierne, at vi svækker dem, og at man svækker danskernes adgang til danskproduceret medieindhold. Det er det, der sker markant med den medieaftale, som regeringen har indgået, siger han.
 
Blandt aftalens hovedpunkter er bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier, to nye public service-kanaler, en forøgelse af public service-puljen, øget støtte til den regionale og lokale nyhedsformidling, en afskaffelse af licensen, støtte til dansk film samt en fokusering af DR.
 
Men Socialdemokratiet, der trak sig fra forhandlingerne i sidste uge, kalder medieaftalen "smal og dårlig".
 
- Det der for Socialdemokratiet er hovedkritikken mod forslaget, er den massive nedskæring på public service.
 
- Vi vil søge flertallet for at styrke public service, hvis vi måtte blive betroet regeringsmagten, siger Mogens Jensen.
 
Socialdemokratiet er enig i nogle af de andre punkter i aftalen, pointerer han.
 
Det gælder blandt andet en styrkelse af lokale og regionale medier for en bedre geografisk mediedækning af landet - herunder at mindst halvdelen af de ansatte ved Radio24syv skal rykke vest for Storebælt. 
 
Næste folketingsvalg i Danmark skal senest afholdes 19. juni 2019.
 
Radiodirektør: Svært at se logikken i at flytte Radio24syv vestpå.
 
- Troen på, at hvis man står på et bestemt gadehjørne et bestemt sted, så bliver journalistikken bedre og mere vedkommende, den har jeg aldrig abonneret på, siger han. 
 
Sådan lyder det fra direktør og chefredaktør i Radio24syv Jørgen Ramskov.
 
Han har svært ved at se logikken i, at stationen skal splittes op.
 
- Det bliver da en anden radio. Den type radio vi laver nu er meget afhængig af at være i hovedstaden. Det er for tidligt at sige, hvordan radioen kommer til at se ud i fremtiden, siger han.
 
Bortset fra udflytningen er der ifølge Jørgen Ramskov mange positive tiltag i forliget.
 
- Det positive er først og fremmest, at man anerkender, at den (radiostationen, red.) er blevet en succes, og at der fortsat skal være en konkurrent til P1. Det er positivt, at besparelserne ikke er i den størrelsesorden, som vi først så. Det er positivt, at vi får frihedsgrader til at eksperimentere med at skabe indtægter, og at vi får mulighed for at genudsende mere, siger han.
 
- Og så er der det med, at 50 procent skal rykkes et andet sted hen, der er en hurdle. 
 
Medieaftalen betyder, at mindst 50 procent af radiostationen skal rykke vest for Storebælt. Resten kan forblive i København, og chefredaktøren bekræfter, at det netop er planen, at der fortsat skal være aktivitet i hovedstaden. 
 
 
Emneord: Børn og Medier, Medieaftale, Medieansvar, Mediepolitisk aftale, 290618, Socialdemokraterne, Mogens Jensen, Jørgen Ramskov, Radio24syv, Medier, Udflytning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også