Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ellen Imellem: Galt eller genialt

Medier

24/5/22 6:28

Rikki Jørgensen

'Ellen Imellem' er DRs nye såkaldte satireprogram. Om det virkelig kan kaldes satire diskuteres flittigt i flere medier, der kalder programmet decideret skadeligt. På denoffentlige.dk var vi nysgerrige på, hvad kritikken handlede om, så vi så programmet. Her er vores konklusion.

Information er ude med den store rive. De kalder 'Ellen Imellem' for et misforstået bud på videnskabsjournalistik. Faktisk har Informations Louise Schou Drivsholm intet positivt at sige om programmet.

Samme holdning har Anders Lund Madsen, der tidligere selv er blevet kritiseret for sine skæve formater. Han kalder 'Ellen Imellem' for 'En hore af en idé'.

To af de deltagende forskere vil endda have programmet stoppet. Det drejer sig om astronomiprofessor Anja C. Andersen, der 'diskuterede' med en flat-earther og professor og museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard, hvis program stadig ikke er blevet vist. De har klaget til DR med et ønske om at få trukket programmet tilbage.

Hos Berlingske taler kulturjournalist Aminata Amanda Corr også med store ord. Hun kalder programmet for 'en pinlig omgang gøglerskole' og giver programmet én stjerne ud af seks mulige.

Når en journalist fra Information, en kulturjournalist fra Berlingske og landets måske mest kendte gøgler alle sammen er enige om, at 'Ellen Imellem' er makværk, så er der nok noget om snakken.

Øjnene der ser, ørerne der lytter

Men 'Ellen Imellem' er på ingen måde makværk. Det er spændende tv, der ikke taler ned til seeren. Det er ikke en forsker, der holder et foredrag, som normal videnskabs-tv er. Det er heller ikke klaske-på-låret sjovt, som meget af DRs normale satire er. Det er et format, der viser noget helt andet. Almindelige mennesker med stærke holdninger, der stiller sig på bagbenene, når de bliver udfordret og derfor aldrig indgår i samtaler med mennesker, der vitterlig kan udfordre dem.

Det ses tydeligt i flere af samtalerne, hvor personen bag journalisten er mere optaget af at fange 'den kloge' i fejl end egentlig at lytte til, hvad der bliver sagt. Der er så meget læring i programmet i forhold til, hvordan vi snakker sammen. Hvordan vi diskuterer. Og hvor lidt vi respekterer, at andre mennesker kan have et andet syn på verden end vi selv.

Og nej, det er faktisk ikke personerne bag journalisterne, der vinder i programmerne. De fremstår angrebslystne og uden evne til at høre. De fråder over at fået chancen for at gå i flæsket på en af 'de kloge', og så begår de den samme fejl, som de beskylder 'de kloge' for at gøre. De lytter nemlig slet ikke.

Det er særligt udstillet i program tre om fedme, hvor Regina Fjeldbo har bygget sin helt egen forståelse op omkring, hvad Morten Elsøe mener. Og hun kan ikke komme ud af forestillingen om, at Morten Elsøe prøver at udskamme tykke mennesker. Selvom han flere gange forklarer, hvad hans reelle hensigt er.

Jorden er flad og politikere lytter ikke

Det første program om flat-eartheren Ole Lochman udstiller præcis samme hykleri. Flere gange harcelerer han over den måde, der bedrives videnskab, men han forholder sig aldrig til, at deres egne eksperimenter på samme måde kan være fejlbehæftede og, at det meste flat-earth-teori er anekdotisk.

Astronomiprofessor Anja C. Andersen derimod fremstår imødekommende og villig til at både lytte og lære, selvom hun selvfølgelig har den holdning, at Jorden er rund. Og af den grund vinder 'Ellen Imellem', fordi programmet i den grad iscenesætter samtalens DNA og viser, hvorledes man diskuterer, når man har et standpunkt, man for alt i verden ikke vil afvige fra.

De tre programmer, der indtil videre er lagt online, viser med tydelighed, hvad der sker i en samtale, når minimum én part ikke har til hensigt at lytte. Det er et smukt billede på politikere, der diskuterer. Der er en agenda, og det er at vinde diskussionen, og så er det per definition ikke en samtale. Det bliver absurd teater, hvilket præcis er det politik har udviklet sig til i dag.

'Ellen Imellem' er et modigt program, og Ellen Kirstine Jensen som værten er eminent. At Danmarks nationalgøgler og tidligere så modige komiker ikke kan se, at programmet udfordrer seerne, er svært at forstå. At politisk korrekte føler sig trådt over tæerne ved at 'forkerte' holdninger får tv-tid er forventeligt. Men har de overhovedet set programmet og mærket efter, hvad der skete med dem selv, da de så programmet? Og hvad med de to forskere, der ønsker programmet trukket tilbage? Det er ikke dem, der taber på at have programmet liggende offentligt.

DR får mange penge hvert eneste år til at udvikle nye programmer, og heldigvis er satiren altid spot-on. Det er den også med 'Ellen Imellem'. Bravo!

Annonce