Melander: Vi tilsidesætter vores egen historie

Vores historiske grundlæggende værdier tilsidesættes af moderne styringslogik, skriver professor Preben Melander i en ny artikel, hvor han peger på, at etisk ansvarlighed er afgørende for et samfunds sociale udvikling - det gælder også for økonomer, politologer og andre Djøf’ere.

Den offentlige debat om Konkurrencestaten, Djøf’iseringen og økonomistyringens menneskesyn er for tynd og ensidig.

Der er intet nyt i, at New Public Management har overlevet sig selv på grund af sin mangel på social indlevelse. Og at Konkurrencestaten er et politisk mediestunt uden fundering hos borgerne.

Læs også:

Interview med Preben Melander: Professor på barrikaderne

Preben Melander: Lederskabsreformationens udfordring til demokratiet 

 

At Djøf’iseringen er på linie med de andre tendenser er nok korrekt, men statens økonomistyring og de rationelle styringsparadigmer har et bredere historisk fundament i retsstatens forhandlede orden, forvaltningstraditionens normer og det repræsentative demokratis lovgrundlag.

Men det behøver ikke at betyde, at Djøf’ernes magt og styringsværdier udfoldes uden skelen til menneskesamfundets etiske og æstetiske værdier.

Økonomistyringens etiske og æstetiske værdier fortrænges af samfundets politiske rationalitet og logik. Pointen er her, at vores fokusering på økonomisme, teknokratisme og bureaukratisme betyder, at de menneskelige livsværdier tilsidesættes og kommer til kort.

Samfundets sammenhængskraft bygger på et bredt sæt af værdier, der historisk er dybere funderet, jf. f.eks. protestantisme, agrarsamfundets livssyn, en lang række bevægelser i de sidste 20 år (andelsbevægelsen, arbejderbevægelsen, kvindebevægelsen, nærdemokratiet etc.). Disse nedarvede folkelige værdier bliver i høj grad tilsidesat af moderne styringslogik.

Måske er det på tide, at vi genopdager samfundets grundlæggende værdier og konfronterer dem med økonomistyringens industrielle og golde menneskesyn.

Vil du læse mere om dette emne så hent Preben Melanders artikel herunder.

Emneord: Etik, NPM, Resultatbaseret styring, Ledelse og styring, Preben Melander, Ledelsesavisen, Ledelsesavisen #2, Forskning
Forum for Fremtidens Offentlige Ledelse & Styring på DenOffentlige.dk Forum er et løstkoblet netværk, hvis formål er at udgøre et mødested for en debat om at fremme bedre offentlig styring og ledelse. ...
Aktivitet: Artikler: 91 | Kompetenceområder: 6

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.