Mette F vil skabe lighed ved at beskatte velhavere mere

Toppen løber fra os andre, mener S-formand, der vil ramme de allermest velhavende med nyt skatteudspil. V mener det vil virke modsat.

Den stigende ulighed er en af de absolut største udfordringer, det danske samfund står over for. 

Det mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og på den baggrund har hun den seneste tid lanceret flere forslag, der er designet til med nærmest kirurgisk præcision at hive flere skattekroner ud af de rigeste danskere.

Nu er hun klar med endnu et udspil i den række. Det går ud på at indføre højere skat på formueindkomster. Mens indkomstskatten fredes.

- Det vil ramme nogle ganske få mennesker, siger Mette Frederiksen om det nye udspil.

- Til gengæld vil det være nogle, der har meget, meget høje indkomster.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Forslaget går ud på, at kapitalindkomst - det vil blandt andet sige renteindtægter og kursgevinster fra obligationer - skal beskattes hårdere. Det samme skal aktieindkomst på mere end 53.000 kroner årligt.

Ved hjælp af beregninger fra Finansministeriet er S nået frem til, at de kan øge skatteindtægterne med 1,1 milliarder kroner ved at gennemføre de to forslag samt ved at annullere nogle mindre tiltag, regeringen har på vej.

Beskatningen af pensionsopsparinger og aktieindkomster under 53.000 skal der derimod ikke ændres på.

- Almindelige danskere vil slet ikke blive ramt af det her. Hverken når man sælger huset eller man har en pensionsopsparing. Det gælder for nogle ganske få i toppen af vores samfund, forsikrer Mette Frederiksen.

Hun forsikrer også, at partiet ikke vil hæve indkomstskatten. 

- Jeg har ikke noget ønske om, jeg har ikke nogen intentioner om og vi kommer ikke med forslag om at sætte indkomstskatten op eller skatten i det hele taget for helt almindelige mennesker, siger Frederiksen.

Spørgsmål: Når du siger, at indkomstskatten ikke bliver sat op, gælder det så også topskatten?

- Ja. Det gør det.

Spørgsmål: Kommer I til at sætte topskattegrænsen ned?

- Nej.

Socialdemokratiet præsenterer sit udspil som et opgør mod det, partiet kalder "rødvinsreformen". Det er en skattereform, der blev vedtaget i 2009 og som egentlig hed Forårspakke 2.0. 

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der også havde magten der.

I mellemtiden har Socialdemokratiet stået i spidsen for en regering i fire år, så spørgsmålet er selvfølgelig, hvorfor partiet ikke rullede skattereformen tilbage, da partiet havde regeringsmagten.

- Man når ikke alt i en regeringsperiode. Og der er i øvrigt også en ny formand for Socialdemokratiet. Derfor fremlægger jeg det, som vi i Socialdemokratiet i dag mener er den rigtige politik, siger Frederiksen.

- Der er et behov for, at vi går op mod den stigende ulighed. Der har ikke været vilje i Danmark til at adressere det problem at toppen løber fra os andre.

Spørgsmål: Er det også en vilje, I selv har manglet?

- Man kan i hvert fald konstatere, at vi ikke fik gjort nok, da vi sad i regering.

- Det er et udtryk for, at vi ønsker at føre en mere klassisk fordelingspolitik, der er til gavn for den brede gruppe af danskere.

 

Venstre: Vil få modsatte effekt
Det skriger til himlen, at Socialdemokratiet vil mindske uligheden ved blandt andet at indføre højere skat på formueindkomster.

Det mener Jacob Jensen, der er Venstres finansordfører.

- Det her afslører, at socialdemokraterne vil gå til valg på, at det skal være dyrere at være dansker og sværere at investere i danske virksomheder. Det er meget bemærkelsesværdigt, lyder det fra Jacob Jensen.

Han mener S-forslaget vil have den modsatte effekt af det partiet ønsker med sit forslag.

- Det handler om at sikre, at der er job i Danmark. Det gør man ikke ved at beskatte danske virksomheder og dem, der investerer i dem.

I samme båd sidder cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Det er rigtig ærgerligt, at Mette Frederiksen vil øge skatten på opsparing og på aktieinvesteringer. Hun får ikke rettet meget op på uligheden, men skader incitamentet til at investere i Danmark. Det vil ramme velstanden, siger han.

Modsat mener Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, at der er fine takter i forslaget.

- Det er klart et skridt i den rigtige retning. Men det tager ikke for alvor fat i det problem, at formueindkomster eller store aktiebeholdninger bliver beskattet alt for lavt, siger han og tilføjer:

- Det her gavner, men man bør gå længere.

/ritzau/

 

Emneord: Ulighed, Rige, Fattigdom, Mette Frederiksen, Socialdemokraterne, Skat, Topskat, 291118, FV2019
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.