Miljøordfører ny formand for Danmarks Naturfredningsforening

Enhedslistens miljøordfører trækker sig fra Folketinget for at blive ny præsident for landets største grønne forening.

Det bliver 39-årige Maria Reumert Gjerding, der fremover skal stå i spidsen for Danmarks Naturfredningsforening (DN).
 
Lokalformænd fra foreningen med 130.000 medlemmer har lørdag valgt den hidtidige klima- og miljøordfører for Enhedslisten som foreningens nye præsident.
 
Maria Reumert Gjerding afløser Ella Maria Bisschop-Larsen, der har stået i spidsen for Danmarks største grønne forening i 12 år.
 
Der var to kandidater til posten som ny præsident. Ud over Maria Reumert Gjerding var det naturvejleder Rune Kjærgaard Lange, Kolding. 
 
Ud af 186 delegerede stemte 134 for valget af Maria Reumert Gjerding som ny præsident, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.
 
Maria Reumert Gjerding er uddannet fra RUC i miljøplanlægning, og før hun blev ordfører var hun miljø- og landbrugsrådgiver for Enhedslisten.
 
Med valget som præsident trækker hun sig samtidig fra posten som folketingsmedlem.
 
- Jeg har været vanvittigt glad for at være i Folketinget, men jeg har aldrig lagt skjul på, at det, der driver mig, er den grønne dagsorden.
 
- Jeg tror, at jeg kan gøre en rigtig stor forskel som præsident for DN, men jeg kommer da til at savne alle kollegerne i folketingsgruppen og på Christiansborg, siger Maria Reumert Gjerding til Ritzau.
 
Hun afløses i Folketinget af sin suppleant, Øjvind Vilsholm, byrådsmedlem i Furesø Kommune.
 
Gjerding ser ikke sin politiske fortid som en hæmsko for sit nye hverv som DN-præsident, tværtimod.
 
- Jeg tror helt entydigt, at det er en fordel. Jeg har gode relationer til samtlige Folketingets partier, især de grønne ordførere, siger hun.
 
Maria Reumert Gjerding vil blandt andet arbejde for at skabe større synlighed om foreningens arbejde.
 
Hun vil også kæmpe for at sikre foreningens ret til at rejse fredningssager.
 
Denne særlige ret, som foreningen blev udstyret med i 1937, er på det seneste blevet udfordret af Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
 
Ordførere fra disse partier har stillet spørgsmålstegn ved, om foreningen fortsat skal have den privilegerede adgang til at foreslå et område fredet.
 
- Det er det ubetinget vigtigste instrument til at beskytte naturen. DN har rejst langt hovedparten af de fredningssager, der har sikret, at vi har nogle af de mest fantastiske naturområder, siger hun.
 
Maria Reumert Gjerding skriver sig ind som den niende præsident i naturforeningens 106-årige historie.
 
/ritzau/
 
Emneord: 090418, Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, Øjvind Vilsholm
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.01.21 Bæredygtighed
  Internationale eksperter: Danmark har et "unikt system"

  Miljøminister Lea Wermelin gør status over de tre tiltag hun iværksatte på baggrund af kritik af sprøjtemiddelområdet i perioden 2011-2018 fra Rigsrevisionen. Fejl og mangler i Miljøstyrelsen er blevet udbedret, og internationale eksperter har set på det danske system. Flere tiltag igangsættes for at gøre beskyttelsen af vores grundvand endnu bedre.

 • 14.01.21 Bæredygtighed
  EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer

  Som den første industriorganisation støtter DI, at EU forbyder grupper af kemiske stoffer, hvis de er skadelige for mennesker og miljø. I dag bliver stofferne vurderet enkeltvist, inden de bliver forbudt, og det tager årevis per stof.

 • 13.01.21 Bæredygtighed
  Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs

  Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.

 • 11.01.21 Bæredygtighed
  Grønne tiltag i nordjysk transportvirksomhed sparede på få måneder klimaet for 25 tons CO₂

  I transportvirksomheden Aalborg Vognmandsforretning i Nørresundby har man gennem længere tid arbejdet med det, man godt gammeldags kalder ”miljø”, men i 2019 satte et EU-projekt for alvor grøn omstilling i system. Målet er, at lastbilerne i 2035 kører CO₂-neutralt, men allerede nu har virksomheden taget hul på de første CO₂-besparende initiativer.

 • 04.11.13 Bæredygtighed
  Struer Kommune arbejder for et bedre klima

  Struer Kommune underskriver tirsdag den 5. november en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening, for at nedbringe kommunens C02-udslip med mindst 2 procent årligt frem til år 2020. Samtidig har Struer Kommune vedtaget en ambitiøs klima- og energistrategi.