"Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere – meget tungere - end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen. Men det ændrer ikke på, at brevene, jeg har fået fra pigerne og deres forældre, gør indtryk," sagde Nick Hækkerup i samrådet.

Minister: HPV-vaccine vejer tungere end bivirkninger

De næsten hundrede piger, der muligvis har fået bivirkninger efter HPV-vaccine, fik tirsdag svar fra minister.

De stærkt svækkede unge piger, der mistænkes for at være ramt af bivirkninger fra HPV-vaccinen, fik i dag svar fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd i sundhedsudvalget.

Forinden havde flere af pigerne skrevet breve til ministeren, hvori de beskriver deres frustrationer over manglende reaktion fra myndighederne.

Pigerne var raske og velfungerende inden vaccinationen, men siden er de blevet syge med forskellige symptomer som kronisk hovedpine, træthed og besvimelser.


Men da der endnu ikke er dokumenteret en klar lægelig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes sygdomme, fastholder sundhedsministeren anbefalingerne til brugen af vaccinen.

- Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere – meget tungere - end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen. Men det ændrer ikke på, at brevene, jeg har fået fra pigerne og deres forældre, gør indtryk, sagde Nick Hækkerup i samrådet.

På Frederiksberg Hospital har man indtil videre undersøgt 90 af de syge piger, der muligvis er blevet ramt af bivirkningerne.

Og her har overlæge Jesper Mehlsen fundet en mulig sammenhæng mellem piger, der udøver sport på meget højt plan, og dem der bliver syge.

Læs også: Overlæge: Myndigheder bør gøre mere for vaccineofre

- Derfor vil vi gerne komme med en advarsel om, at pigerne skal lægge deres vaccinationer på et tidspunkt, hvor de har en eller anden træningspause, siger Jesper Mehlsen til Ritzau.

Men den advarsel vil sundhedsmyndighederne endnu ikke tage til sig.

Sundhedsministeren kommenterede Jesper Mehlsens fund til samrådet, men kaldte det en "uhyre kompleks problemstilling" og gav udtryk for, at der er behov for flere undersøgelser.

Flere læger har advaret mod bivirkninger af HPV-vaccinen, og derfor har Danske Regioner meddelt, at indsatsen nu øges for at hjælpe de syge piger.

Senest 1. juni vil der i hver af de fem regioner være én hospitalsafdeling, som tager sig af de tilfælde, hvor man mistænker vaccinen for at være skyld i de symptomer, der er opstået. På den måde vil man samle viden om sygdommene.

Emneord: HPV-vaccine, Børn og unges velfærd, Nick Hækkerup
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.08.17 Bæredygtighed
  Odense starter tre-årigt projekt om FNs verdensmål

  Et nyt storstilet projekt om FNs 17 verdensmål skal sætte bæredygtighed på dagsorden i Odense.

 • 12.02.16 Velfærd
  36 mio fra Satspulje: Bedre hjælp til 27.000 børn og unge i familier med misbrug

  Midtjyske børn og unge, der vokser op i familier med stof- eller alkoholproblemer, får nu tilbud om gratis behandling. 11 midtjyske kommuner har fået 36 millioner kroner fra satspuljen til at gennemføre projektet over de næste fire år.

 • 22.09.15 Velfærd
  Unge får gratis psykologhjælp

  Unge i Aarhus med psykiske problemer får nu mulighed for at få gratis, kommunal psykologhjælp inden det udvikler til alvorlige psykiske lidelser, misbrug eller selvmordstanker. Forliget om de kommende års budgetter sikrer 1,5 mio. kr. til hjælpen.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.

 • 28.05.15 Velfærd
  Forskning forsømmer de yngstes læring

  De 0-2 åriges læring har ikke fået meget opmærksomhed i forskningsverden. Det viser en ny forskningsoversigt fra EVA. Men hvorfor er de 0-2 åriges læring ikke prioriteret? Svaret er, at de små børn har lav status.