Minister undersøger tysk lønaftale for brud på EU-retten

Heunicke er i gang med at undersøge, om ny tysk mindsteløn for danske chauffører, er i strid med EU-retten.

De danske vognmænd er i oprør over en ny tysk lønaftale, der betyder, at de i særskilte dokumenter, der skal sendes til Tyskland inden hver tur syd for grænsen, skal dokumentere, at de overholder den tyske mindsteløn.

Men der kan være en hjælpende hånd på vej fra politisk side. I hvert fald har transportminister Magnus Heunicke (S) besluttet at gå ind i sagen, efter en henvendelse fra den danske transportbranche.

- Det er positivt, at man i Tyskland er optaget af at sikre ordentlige lønninger og modvirke social dumping og unfair konkurrence i transportbranchen. 

- Men det er regeringens vurdering, at der umiddelbart kan være administrative og EU-retlige udfordringer forbundet med de tyske regler om mindsteløn for udenlandske chauffører, der kører på de tyske veje.


 - Det er mit ministerium lige nu ved at undersøge nærmere med henblik på en orientering af Folketingets Transportudvalg om sagen, skriver Magnus Heunicke i en mail til Ritzau.

Transportbranchen frygter at blive druknet i papirarbejde, lyder det fra Jacob Christian Nielsen, som er direktør i International Transport Danmark (ITD. Han er en af personerne bag henvendelsen til Heunicke og tre andre ministre.

- Tyskland er velkommen til at indføre mindsteløn på deres eget arbejdsmarked.

- Men man har indført en mindsteløn for alle chauffører, der kører igennem Tyskland, og det er stærkt problematisk i forhold til det indre marked, som har været fuldt liberaliseret siden 1993, siger Jacob Christian Nielsen.

Ministeriets indledende undersøgelse af sagen ventes at være på plads inden for de kommende dage.

Emneord: EU-ret, Transportområdet, Transport, Magnus Heunicke, Tyskland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 18.11.16 Infrastruktur
  Vejinfrastruktur på finansloven: E45 udvides og havnetunnel undersøges

  Med indgåelse af finansloven for 2017 sætter regeringen hak ud for en række vejinfrastrukturprojekter, som fremgår af regeringsgrundlaget. Det gælder blandt andet en udvidelse af motorvejsstrækningen på E45 mellem Aarhus S og Skanderborg S.

 • 25.03.15 Politik
  Lovændring skal sikre bedre lønvilkår for gods- og buskørsel

  Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme op på reglerne om, at chauffører på danske lastbiler skal aflønnes efter det danske overenskomstniveau, når der køres i Danmark. Forslaget er en udløber af regeringens aftale om social dumping med SF og EL. Samtidig udsendes et supplerende lovforslag i høring, der også skal sikre lønvilkårene på gods-, bus- og taxiområdet.

 • 11.03.15 Velfærd
  Flere afgange og flere siddepladser i togtrafikken

  Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale om en kontrakt for DSB, der gælder i ti år. Den stiller krav om flere togafgange og siddepladser, skærpede krav om tog til tiden, og den gør det muligt for DSB at indlede indkøb af el-tog.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.

 • 06.06.14 Velfærd
  EU-alliance mod social dumping er styrket

  Transportminister Magnus Heunicke var i dag i Luxembourg for at møde sine europæiske ministerkolleger. På mødet talte ministrene blandt andet om EU’s uklare regler om lastbilers adgang til at udføre cabotagekørsel. Det er cabotagekørsel, når udenlandske vognmænd med udenlandske chauffører kører godstransporter internt i Danmark.