Minister vil lade kommuner afgøre hjælp til handicappede

Karen Ellemann foreslår enklere regler i serviceloven. Udspillet får kritik af DF og handicaporganisation.

Reglerne for handicappede og udsatte voksne er for indviklede, og derfor er der brug for en reform af serviceloven, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V):


- Reglerne i dag er for svære at gennemskue, og der er behov for at få luget ud i bureaukratiet. Det handler om at styrke borgernes retssikkerhed og sikre, at kommunernes administration bliver mere enkel i de enkelte sager.

Ministeren har onsdag indledt forhandlinger om en reform. Hun vil blandt andet indføre et standardbeløb på merudgiftsydelsen, som dækker de ekstra udgifter, som handicappede har i forhold til andre.

LÆS OGSÅ: Statsforvaltningen: Aarhus udmålte BPA ulovligt

- I dag skal enhver dokumentere selv de mindste udgifter med bilag. Der er forslaget, at dem, der har et mindre behov, får et standardbeløb, hvis man kan sandsynliggøre, at borgerens udgiftsbehov ligger inden for en grænse, siger Karen Ellemann.

Ministeren foreslår desuden, at de udsatte og handicappedes ydelser samles i et såkaldt indsatskatalog. Det betyder blandt andet, at kommunerne får mulighed for at lave skøn for, hvilke indsatser, der skal sættes ind.

Det mindsker de handicappedes rettigheder, at kommunerne kan foretage skøn - frem for, at borgerne har ret til en ydelse, advarer Danske Handicaporganisationer. 

- Mennesker med handicap vil miste støtte med de nye planer. Vi frygter, at mange svage borgere ikke får nok støtte til at være inkluderet i samfundet og dermed får en dårligere hverdag, siger formand Thorkild Olesen i en pressemeddelelse.

Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, kritiserer ligeledes udspillet.

- Det virker som om, at man vil fratage borgerne nogle rettigheder og lægge mere over til nogle kommunale skøn. Den del er vi skeptisk over for, siger hun.

Karen Ellemann (V) afviser dog kritikken:

- Når man gerne vil sikre en samlet helhedsorienteret indsats, som bygger på en solid socialfaglig sagsbehandling, er det kun logisk, at man arbejder med et indsatskatalog i stedet for at sidde med dem enkeltvis.

/ritzau/

 

 

Emneord: Serviceloven, Karen Ellemann, Social- og Indenrigsministeriet, Støtte til handicappede, Handicappede unge, Handicaphjælp, Voksenhandicap, Thorkild Olesen, Danske Handicaporganisationer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.06.17 Velfærd
  Så er Serviceloven moderniseret

  Folketinget har vedtaget ændringer i serviceloven og børne- og socialminister Mai Mercado er godt tilfreds med resultatet.

 • 23.02.17 Velfærd
  Aarhus laver ny organisering af handicap-området

  Indsatsen for voksne med handicap skal organiseres på en ny måde i Aarhus Kommune. Rådmand Thomas Medom har besluttet at oprette fire borgercentre, der skal fungere som lokale kraftcentre for handicapindsatsen i henholdsvis Aarhus Syd, Vest, Nord og Midt. Beslutningen træffes på baggrund af 68 høringssvar fra borgere, pårørende og organisationer.

 • 07.11.16 Velfærd
  Her er satspuljeaftalen for 2017

  Regeringen er sammen med satspuljepartierne blevet enige om fordelingen af 943,3 mio. kr. i perioden 2017-2020.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.