Ny OECD-rapport om personer i den arbejdsdygtige alder med psykiske problemer

11/3/13 9:27

Beskæftigelsesministeriet

En ny rapport fra OECD ”Mental health and Work – Denmark” undersøger omfanget af personer i den normalt arbejdsdygtige alder med psykiske problemer. Rapporten finder, at hver femte i den arbejdsdygtige alder i Danmark har psykiske problemer, hvilket svarer til OECD-gennemsnittet.

Psykiske problemer er hyppigere blandt personer på overførselsindkomst, hvor hver tredje på dagpenge, hver anden på kontanthjælp og tre ud af fire langtidssygemeldte har svære eller moderate psykiske problemer. Problemerne er målt på baggrund af surveydata, hvor der eksempelvis spørges til irritabilitet, nervøsitet, søvnløshed og andre stressrelaterede symptomer, men også egentlige psykiske diagnoser.

OECD skønner, at psykiske problemer koster den danske økonomi næsten 6 mia. euro eller 3,4 procent af BNP årligt i tabt produktivitet, udgifter til sundhedsvæsen og sociale udgifter.

OECD fremhæver i rapporten, at det danske system har et godt udgangspunkt, men også stort potentiale til at tackle udfordringerne med at få flere personer med psykiske problemer i job. I Danmark er der eksempelvis et stærkt fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

Rapporten angiver, at resultatet givet rammerne ikke er godt nok i Danmark. Forskellige områder indenfor eksempelvis sundhedsvæsenet og beskæftigelsessystemet har ikke nok ressourcer til at håndtere personer med psykisk problemer effektivt og har begrænsede midler til at identificere og hjælpe personer med psykiske problemer. F.eks. mener OECD, at jobcentrene bør reducere sagsmængden og efteruddanne de sagsbehandlere, der beskæftiger sig med ledige, der har psykiske problemer.

På baggrund af rapporten kommer OECD med en række anbefalinger.

OECD’s anbefalinger til Danmark:

 - Sikre at de i gangværende reformer, bl.a. førtidspension og fleksjob reformen, virker for mennesker med psykiske lidelser.

 - Forbedre overgangen til videregående uddannelse og beskæftigelse for unge med en psykisk sygdom.

 - Tackle psykiske lidelser på arbejdspladserne med fokus på personer, der har performance problemer, men endnu ikke er sygemeldt.

 - Identificere og løse psykiske problemer blandt de jobsøgende i jobcentrene.

 - Forbedre vurderinger af arbejdskapaciteten for berettigede til førtidspension og samtidig indføre periodiske revurderinger af arbejdskapaciteten, herunder en afdækning af behov især for personer med en psykisk lidelse.

 - Udvikle og eksperimentere med måder, hvorpå det er muligt at integrere sundheds- og beskæftigelsesindsatsen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.