Sidste år så badevandskortet sådan her ud. I år endnu bedre.
Sidste år så badevandskortet sådan her ud. I år endnu bedre.

Danmarks badevand er bedre end nogensinde

Bæredygtighed

20/5/15 11:30

Nick Allentoft

EU's årlige badevandsrapport er klar, og badevandskvaliteten ved de danske søer og strande fortsætter med at stige.

Over 1.000 danske strande og søer har badevand med minimum en ’tilfredsstillende kvalitet’. Det viser badevandsrapporten fra Det Europæiske Miljøagentur, der netop er udkommet. Dermed er det danske badevand renere end nogensinde.

- Badevandskvaliteten i Danmark fortsætter med at stige år for år. Det er enormt positivt ikke bare for alle os, der elsker en tur i vandet, men også for turismen.  Vi skal bruge vores gode badevand i markedsføringen af Danmark. For noget af det, turister kommer til Danmark efter, er netop vores smukke, rene søer og strande, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Mens eksempelvis Friluftsrådets Blå Flag-ordning fokuserer på toiletforhold, P-pladser og kvaliteten af badevandet, så har EU’s badevandsrapport fokus på vandkvalitet, bakterier og sundhed. 

Flere rene søer
Mens 814 søer og strande i Danmark får topkarakterer af EU, og 189 har god eller tilfredsstillende badevandskvalitet, halter 16 steder bagefter og får karakteren ”ringe”. Det er tre færre end sidste år.

-Vi skal fortsætte med at løfte kvaliteten af vores badevand. Regeringen har sat gang i en kæmpe indsats med vandområdeplaner til cirka 4,6 mia. kroner, der bl.a. vil give renere vand og flere gode badesøer. Vi skal også fortsætte med at forbedre rensningsanlæg, klimasikre og bygge bedre kloakker,siger Kirsten Brosbøl.  

Danmark har i år indrapporteret tal fra i alt 917 badestrande og 111 søer – i alt 1.028 badesteder. Det er et fald på ni badesteder i forhold til året før, hvilket skyldes, at nogle kommuner har nedlagt enkelte badesteder på grund af for få badegæster.

Alle lande i EU indrapporterer badevandskvalitet, og EU’s kontrol har gennem årene været medvirkende til, at man trygt kan bade, hvad enten sommerferien går til Cypern, Frankrig eller Spanien.

Danmarks officielle badesæson 2015 løber fra 1. juni til 1. september.

Læs EU’s badevandsrapport