En gåtur på bare tæer i Råbjerg Miles sand, eller en tur til stranden for at finde rav, er formentlig noget de færreste forbinder med behandlingstilbud til psykisk sårbare. Men de seneste år har projektet ”Frisk i Naturen” og Frederikshavn Kommune netop tilbudt den slags helt enkle naturoplevelser til psykisk sårbare – og erfaringerne har været gode.
Et nyt partnerskab mellem Landsforeningen SIND og Miljøstyrelsen skal som led i den politiske aftale ”Sommer i Naturen 2020” udbrede de gode erfaringer fra Frederikshavn til flere steder i landet, samt sikre at alle landets kommuner og regioner får mulighed for at stifte bekendtskab med ”Frisk i Naturen”.
- Vi skal passe på naturen. Men måske kan naturen også passe på os. Det er det, samarbejdet med SIND handler om, så flere psykisk sårbare kan få glæde af at komme ud i naturen. Jeg har selv besøgt ‘Frisk i naturen’ og talt med brugerne om, hvordan naturen kan give ro og lindre. Med det nye samarbejde sikrer vi, at erfaringerne fra Frederikshavn bredes ud til gavn for psykisk sårbare i hele landet, siger miljøminister Lea Wermelin.
Naturens ro har positiv virkning
”Frisk i Naturen” har siden 2012 haft omkring 100 deltagere om året med på flere end 300 ture i naturen. Fokus på turene er naturens ro, og målene for turene er derfor ganske simple. Det kan være tranesafari eller observering af rovfugletræk.
Tilbagemeldingerne fra deltagere viser da også, at netop naturens ro har en positiv indvirkning.
Det er ikke kun landets kommuner, der kan gøre brug af erfaringerne fra ”Frisk i Naturen”. Hensigten med partnerskabet er også, at hospitaler, støttecentre og andre, der er i berøring med psykisk sårbare, hører om de gode erfaringer fra Frederikshavn og kan få gratis hjælp til at prøve det helt enkle koncept selv.
Hos Landsforeningen SIND ser man frem til partnerskabet.
- Vi er meget glade for, at Miljøstyrelsen har valgt at indgå i et partnerskab om at sikre, at endnu flere mennesker med psykisk sårbarhed får mulighed for at bruge naturen som en helende kraft i forhold til deres sårbarhed, siger foreningens formand, Knud Kristensen.
Målet er, at mindst 350 psykisk sårbare borgere får mulighed for at tage imod et ”Frisk i Naturen”-tilbud i løbet af det næste års tid. Der er afsat 500.000 kroner til partnerskabet i aftalen ”Sommer i Naturen 2020”. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
- Naturen kan meget mere end vi tror. For Det Radikale Venstre er det vigtigt, at vi ser det potentiale, naturen har. Hvis vi kan åbne for naturen for en ny målgruppe og samtidig lindre sygdom, så er det win-win for os, siger Radikale Venstres miljøordfører Zenia Stampe.
- I Enhedslisten mener vi, at naturen skal være for alle, også for de grupper, der kan have svært ved at komme ud i naturen på egen hånd. Derfor er vi glade for, at vi i samarbejde med SIND kan forbedre muligheden for at opleve naturen for sårbare grupper, siger Enhedslistens naturordfører Mai Villadsen.
- Natur er for alle og kan give os alle så umådelig meget, uanset forudsætninger, uanset sygdom eller handicap. Derfor er det godt, vi nu sikrer flere adgang til naturen, siger SF’s naturordfører Rasmus Nordqvist.
- Alle, der vil ud i naturen, skal have en adgangsbillet, og ikke mindst de mennesker, der måske ikke selv har overskud til at arrangere en tur ud i naturen, f.eks. mennesker med psykisk sårbarhed. Det får de nu mulighed for, og det er vi i Å glade for, at vi har været med til at sørge for, siger Alternativets miljøordfører Torsten Gejl.
- Vi har med sommerpakken rigtig mange tilbud på de statslige arealer, som vi nu sætter fokus på. For mig har det været særligt vigtigt, at vi får alle grupper med, ikke mindst de psykisk sårbare, som måske ikke selv har overskuddet til at arrangere en tur i skoven, siger Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov.