Øget kontrol med lukning af vandboringer

18/12/12 12:59

Miljøministeriet

Miljøministeren opruster i kampen mod sprøjtemidler i drikkevandet og skaber overblik over, hvor mange vandboringer der lukker hvert år. Fremover skal samtlige af Danmarks cirka 2.500 almene vandforsyninger én gang om året indberette, hvor mange boringer de har lukket og af hvilken årsag.

- Det er ikke mange steder i verden, man kan drikke urenset grundvand fra vandhanen. Men det kan vi i Danmark. Og det skal vores børn og børnebørn også kunne. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi får et nøjagtigt billede af, hvor mange vandboringer der må lukke hvert år på grund af sprøjtemidler, siger miljøminister Ida Auken.

Det nye tiltag sker som led i miljøminister Ida Aukens bestræbelser på at sikre danskerne rent og godt drikkevand mange generationer frem. I november lancerede regeringen en ny national sprøjtemiddelstrategi, og i foråret blev en ny tilskudsordning til boringsnære beskyttelsesområder omkring vandboringer etableret.

Systemet klar til brug
Oplysninger om lukkede vandboringer bliver samlet i en database, der samler oplysninger om drikkevandets kvalitet. Allerede til april næste år vil den første samlede status være tilgængeligt for offentligheden.

Set over en fem-årig periode er sprøjtemidlernes belastning af miljø og sundhed steget med 35 procent fra 2007 til 2011. Indberetningerne skal skabe bedre overblik over, hvor miljøbelastningerne er størst, og hvor der skal sættes ind.

- Der kan være rigtig mange grunde til, at en vandboring lukker. Nogle gange kan sprøjtemidler være årsagen, andre gange kan vandboringen være taget ud af drift, fordi vandværket ganske enkelt ikke har behov for at pumpe lige så meget vand op. Det vigtige er, vi nu får det forkromede overblik, så vi kan sætte målrettet ind, hvis vi opdager, at der er sprøjtemidler nær en drikkevandsboring, siger Ida Auken.

Fra 1. januar næste år vil vandforsyningerne kunne indberette oplysninger om status for vandboringerne til den fællesoffentlige database, Jupite

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.