Sådan bliver byliv mere værd

18/1/13 11:37

Miljøministeriet

Hvis man vil have høje boligpriser i et byområde, skal man bygge masser af forskellige forretninger – men helst ikke for mange barer og cafeer. Et attraktivt forretningsliv kan øge boligers værdi med op til 30 pct. Og hvis man vil gøre boligerne endnu dyrere, planter man bare en lille park tæt på, så stiger priserne yderligere 10 pct..

Så kontant opgør man værdien af byliv i forskningsprojektet, Byliv der betaler sig, hvis resultater bliver præsenteret i dag på en konference med miljøminister Ida Auken som indleder.

- Projektet viser, at det kan betale sig at sikre et godt byliv. Disse kontante tal vil gøre, at private investorer vil blive interesserede i at bidrage til attraktive boligkvarterer, simpelt hen fordi det kan betale sig, siger miljøminister Ida Auken.

Ingen har vel været i tvivl om, at en park er bedre for en boligpris end en motorvej, men det er først efter dette projekts analyse af 60.000 bolighandler, at man ved, hvad det betyder i kolde kontanter. Til gengæld overrasker det forskerne, hvor meget forretninger betyder, og rapporten anbefaler derfor, at det fremover tænkes mere ind i byudvikling.

Miljøminister Ida Auken er dog ikke i tvivl:
- Vi har i København fx set, hvordan Torvehallerne på Israels plads medførte kvalitetsløft for det lokale område både i forhold til mere liv og handel, men også i form af stigende boligpriser. Den lokale investering i Torvehallerne har derfor givet gevinst på flere hylder. Sådan vil det forhåbentlig gå i byudviklingen fremover, ikke mindst på grund af disse resultater.

Andre eksempler på resultater fra projektet er

  • Boligværdien stiger med 15-30 pct. inden for 300 m fra kysten.
  • Boligværdien falder med 1-4 % for hver bar eller cafe indenfor 100 meter.
  • Boligværdien stiger med op mod 4-8 % tæt på en station.
  • Boligværdien falder med op til 20 % ved niveauer over 75 dB.

 Information om projektet og rapporter findes her.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce