Ældremilliarden går til både pleje og hjælp til selvhjælp

Velfærd

21/2/14 9:51

Freja Eriksen

Ansøgningerne til ældremilliarden, som blev vedtaget med finansloven for 2014, er nu i hus. Alle kommuner har søgt, og de har søgt bredt til hele ældreområdet.

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold har nu modtaget ansøgninger fra alle landets kommuner til den såkaldte ældremilliard, som regeringen, Venstre og de Konservative blev enige om med finanslovaftalen for 2014.

Kommunerne har med denne pulje haft mulighed for at søge penge til de områder, hvor de ser det største behov, og hvor pengene gør mest gavn for den enkelte ældre. En første screening af ansøgningerne viser, at kommunerne har valgt at styrke hele ældreområdet, og det glæder minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen:

"Nu får kommunerne én milliard til et markant løfte af hele ældreplejen. En god ældrepleje handler både om hjælp til selvhjælp og om pleje af høj kvalitet – det er ikke et spørgsmål om enten – eller, men om både – og. Jeg er glad for, at kommunerne satser så bredt, og det bekræfter mig i, at kommunerne er bedst til at vurdere de ældres behov – og derfor skal vi ikke fra centralt hold diktere, hvad pengene skal bruges til."

Ansøgningerne fra landets 98 kommuner viser, at kommunerne prioriterer, at ca. 37 pct. af milliarden går til bedre praktisk hjælp og personlig pleje, ca. 34 pct. til de svageste ældre som eksempelvis er på plejehjem, mens ca. 26 pct. skal gå til en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats og ca. 3 pct. til andre initiativer. Alle kommuner har søgt det fulde beløb, der er reserveret til dem.

"Jeg glæder mig særligt over at se, at kommunerne ser ud til at prioritere at hjælpe de svageste. Rigtig mange kommuner har sat fokus på de svageste ældre, fx ældre på plejehjem. Men det er også godt at se, at mange ser ud til at følge Hjemmehjælpskommissionens anbefalinger ved bl.a. at søge om penge til at styrke rehabiliteringsindsatsen og en opkvalificering af medarbejderne," siger Manu Sareen.

Ældremilliarden udmøntes til kommunerne den 5. marts 2014. Kommunerne har skullet ansøge om milliarden, der er fordelt efter antallet af ældre over 65 år i hver enkelt kommune, og hvis formål er at give kommunerne mulighed for at løfte kvaliteten af ældreplejen.

Se kommunernes ansøgninger fordelt alfabetisk:

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.