- For det meste troede jeg, at det var min skyld, at hun blev ked af, for jeg vidste ikke meget om hendes sygdom.
Det fortæller en ung fyr, hvis mor har en sindslidelse. Han er en af de mange børn og unge, der vokser op i en familie, der er ramt af psykisk sygdom.
Psykisk sygdom i familien påvirker altid børnene. De mærker, tænker, fantaserer og tror ofte, at det er deres skyld eller ansvar, at forælderen er syg. Det er det aldrig. At vide det, at kende til forælderens sygdom og vide, at man ikke er alene med sine tanker og følelser, er vigtigt.
På hjemmesiden somandre.dk kan børn og unge hente viden om psykiske lidelser, og hvad det kan betyde for dem at vokse op i en familie, hvor mor eller far er psykisk syg. Og de kan blive guidet til, hvor de kan hente hjælp og støtte, som de fleste har brug for.
Victors bog – med unge, forældre og professionelle
På siden ligger også 'Victors bog' – en serie på fem film. De tre første offentliggøres nu.
I filmene møder vi Maja, som lige er flyttet hjemmefra. Hun vil hjælpe sin lillebror Victor til bedre at forstå deres fælles barndom. Derfor laver hun Victors bog og fylder den med både gode og dårlige minder op oplevelser fra opvæksten med moren, der har en psykisk lidelse.
Indimellem Majas fortællinger møder vi en række andre børn og unge, som fortæller om deres tanker og følelser i forhold til deres psykisk syge forældre. Vi møder forældre, som kæmper med deres sygdom og det at være forældre. Og vi møder professionelle, som fortæller, hvordan psykisk sygdom påvirker familien.
Altid på vagt
I Victors bog fortæller børn og unge om bekymringer, skyldfølelse og kærlighed, om at være voksen, når man er 12 år, og om hele tiden at være på vagt:
- Jeg har altid været bange for det uforudsigelige. Det der med - hvad står jeg op til, og hvad kommer jeg hjem til? Kommer jeg hjem til en mor, der er rigtig glad i dag, eller hjem til en mor, der bare ligger og sover?
Se filmene Victors Bog på hjemmesiden somandre.dk. Hent omtale og anmeldelser.
Hjemmesiden og filmene er produceret med støtte fra Sundhedsstyrelsen.
Kontakt
Bjarne Møller, chefkonsulent
tlf. 2985 5866 - [email protected]