Mor til multihandicappet: Jeg kan umuligt betale for pleje af min datter

Velfærd

13/01/2015 10:27

Suleman Haider

En stor gruppe forældre til handicappede børn i Aarhus er i oprør, efter at kommunen nu er begyndt at kræve betaling for børnenes bopæl udenfor hjemmet. Det fortæller DR Østjylland

Hidtil har det været gratis for forældrene, men nu har kommunen sendt en regning til forældrene til 70 af de anbragte børn, og det har rystet forældrene til de handicappede børn.

- Jeg aner simpelt hen ikke, hvad jeg skal gøre, siger Dorte Bagge, som er mor til en multihandicappet datter, som er anbragt på specialinstitutionen Birkebakken i Aarhus.

Nu skal Dorte Bagge betale 3400 kr. om måneden for opholdet, og samtidig mister hun børnefamilieydelsen og tilskuddet til datterens handicapbil.

- Sammenlagt betyder det, så mange ekstraudgifter, at jeg umuligt kan finde de penge, siger hun.

Hun overvejer derfor nu at sætte sit hus til salg. Og hun er ikke alene med de økonomiske bekymringer, som nu kommer oveni det at have et handicappet barn.

Anne Kjeld Pedersen er formand for forældreforeningen på specialinstitutionen Birkebakken. Hun har kontakt til flere dybt bekymrede forældre.

- Det er en fuldstændig kynisk holdning at have over for mennesker, som har svært handicappede børn. Det kan ikke være rigtigt, at folk skal gå fra hus og hjem for at kunne klare regningerne. 

Rådmand for handicapområdet, Thomas Medom fra SF, forklarer at Aarhus Kommune godt må kræve betaling, når børnene ikke modtager behandling, men kun modtager pleje og omsorg.

- Princippet om at man selv skal betale noget i den situation, synes jeg egentlig er OK, men jeg synes, at der er tale om nogle meget store beløb. Vi kommer jo ud i, at der er folk, som ikke kan få tingene til at hænge sammen, siger han.

Der er stor forskel på, hvornår kommunerne kræver betaling for handicappede børn, som er anbragt udenfor hjemmet.

I Horsens er det 18 procent af forældrene til de handicappede børn, som skal betale for børnenes ophold, mens det i Randers kun er otte procent. Men i Aarhus bliver hele 72 procent bedt om at betale for børnenes døgnplads.

Og det gør formanden for forældreforeningen ved specialinstitutionen Birkebakken, Anne Kjeld Pedersen, vred.

- Aarhus kommune har simpelthen aflyst den fri og lige ret til behandling, siger hun.

Rådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom, erkender, at der er forskellig praksis i kommunerne.

- Det er jo en faglig vurdering, man er inde i, og der vil jeg da også anbefale, at man får lavet nogle retningslinjer, så man får den mest muligt lige tildeling og praksis rundt om i kommunerne, siger han.

Forældrene mener, at forskelsbehandlingen er urimelig, og de vil nu have politikerne på Christiansborg ind i sagen. Anne Kjeld Pedersen fra forældreforeningen på Birkebakken vil have afklaret, om Aarhus Kommune arbejder mod lovens intentioner.

- Det kan ikke være meningen, at man have de her store regninger, bare fordi man bor i Aarhus. Det lyder helt vanvittigt, siger hun.

Mest Læste

Annonce