Nu får vi sociale flygtninge: Findes der venligboere for udsatte danskere?

Med kontanthjælpsloft og 225-timers regler får vi sociale flygtninge. Børnefamilier og socialt udsatte i tusindvis får brug for venligt sindede medborgere, der vil støtte og hjælpe med praktiske ting. Spørgsmålet er, om der findes venligboere for udsatte danskere.

Boligselskaber og socialkontorer over hele landet varsler, at børnefamilier i hobetal står foran udsættelse af deres boliger, når kommunen skærer eller måske direkte fjerner deres kontanthjælp. De får ikke andet valg end at flytte fra et udsat boligområde til et andet.

Ordstyrer eller inspirerende foredrag?

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.
Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

Men de flytter med risikoen for, at børnene snart bliver taget fra dem.

De flytter måske endda med tanken om, at de måske helt må opgive at tage sig af deres børn. For når man først sidder der på bunden er det svært at finde en vej op, når samfundet - udtrykt gennem kommunen og velfærdssystemet - tilsyneladende kun har interesse i at trampe nedad.

Socialrådgivere og sagsbehandlere har siden nytår haft så travlt med kontanthjælpsloft og andre nye regler, at tiden til at hjælpe udsatte familier er forsvundet. Det handler primært om at nå sagspuklerne.

Borgerne bliver overladt til sig selv. Børnene er blot uskyldige brikker i det spil.

Indtil sagsbehandlerne om kort tid må reagere på underretninger fra naboer, pædagoger eller skolelærere, når meldinger om børn, der vantrives, vælter ind. Underretningerne bliver kommunerne nødt til at reagere på, for ender det med tragedie for en familie, som nogen har underrettet myndighederne om, ja, så kender vi historierne.

I september træder kontanthjælpsloftet for alvor i kraft. I oktober træder 225-timers reglen i kraft. Begge forhold vil presse i forvejen udsatte familier og borgere endnu mere. De får brug for hjælp fra medborgere i hele landet.

Udsatte danskere får derfor brug for hjælp og støtte fra almindelige ressourcestærke danskere. Hvis velfærdssamfundet skal vise sig fra en stærk side er det nu. 

Tusinder har støttet op om venligboerne. Internationale medier har skrevet om, hvordan danskere i sympati og medfølelse har samlet sig om at byde flygtninge velkomne.

Kan hensyns- og omsorgsfulde borgere på samme måde samle sig i et stærkt og velorganiseret engagement og støtte de udsatte danskere, der har brug for hjælp den kommende tid?

Findes der venligboere for sociale flygtninge?

Må danskerne hjælpe socialt udsatte borgere uden kommunerne kalder det forbudt vennehjælp? 

Note

Efter udgivelse dukkede et eksempel på Venligboere for socialt udsatte op. Læs om Næstehjælperne her.

 

 
Emneord: Udsatte, Kontanthjælpsloft, 225 timers regel, Kontanthjælpsmodtagere, Socialt udsatte, Udsatte familier, Socialkrise, Socialkrisen, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Chefredaktør Nick Allentoft, Venligboerne, Fattigdom
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.11.16 Anders Hansen
  klasseskel.

  Det at nogle socialrådgivere og andre med tilknytning til kommunerne, har taget offentlig afstand fra de nye reformer, viser blot at de som gruppe kan sammenlignes med de jøder, der under 2. verdenskrig – af nazisterne – blev udstyret med et armbind og kæp så kunne slå de andre jøder oven i hovedet i håb at de kunne få en ekstra skive brød. Det samme gælder i øvrigt politiet som organisation.

 • 16.11.16 Anders Hansen
  Flygtning

  Jeg er selv flygtning fra Danmark og lever bl. a. ved hjælp fra "venligboere",da jeg ikke har de samme rettigheder som andre flygtninge. Dette har stået på 4. år. Danmark er desværre blevet et utåleligt sted at opholde sig, hvorfor jeg blev nød til at forlade mit land og min familie. Det er primært fordi der ikke er retssikkerhed i Danmark. Der er mange ædle hensigtserklæringer, men det er ikke sådan virkeligheden er. Hvis du har en konflikt med staten er du prisgivet på forhånd. Jeg har desværre ikke pengene eller forbindelserne til at overleve et sted som Danmark. Min anbefaling til andre vil derfor være at tjene så mange penge du kan uden at betale skat så du har midlerne til klare dig et andet sted i verden end Danmark.

 • 18.08.16 Jannik Hansen
  Venligboerne for sociale flygtninge

  Ja, de findes - jeg startede Venligboerne i Sønderborg (sammen med flere andre), men tanken for mig har hele tiden været at hjælpe alle, ikke kun flygtninge/indvandrere, så jeg kan kun takke Pia Boisen for tippet om Næstehjælperne, hvor jeg nu har meldt mig under fanerne (hvor jeg kan se der er mange Venligboere iblandt allerede).

  Det er den, der ikke er blevet forstået af dem, der råber om at Venligboerne kun hjælper udlændinge eller at vi skal hjælpe vores egne først. Hvis ikke der bliver gjort en reel indsats for integration ved at byde dem velkomne, giver det langt større problemer og det samme gælder i forhold til udsatte danskere.

  Også der kan vi som Venligboere træde til og jeg, for jeg kan kun tale for mig selv, men er stødt på flere med samme indstilling, er klar på barrikaderne i "kampen" for det jeg tror på :-)

  Tænk hvis man kunne mønstre et politisk parti med en lige så hurtig tilslutning som den Venligboerne har oplevet, der samler alle på tværs af snævre partiskel, men en reel vilje til at løse de problemer, der trods alt er i vores samfund. ;-)

 • 17.08.16 Anne-Rikke
  Ja! Næstehjælperne...

  https://www.facebook.com/groups/1013632195419628/

 • 17.08.16 M. Hauge
  Venligboere er mennesker for mennesker

  Jeg vælger - som den naive venlig-/vendelbo jeg jo er - at tolke det retoriske spørgsmål i artiklen seriøst, og svare lige så seriøst: der har eksisteret "Venligboere" for de udsatte, uønskede og foragtede medmennesker i vort samfund i mere end 100 år. Helt nøjagtigt siden 1912. Det går under navnet "Kirkens Korshær"! Korshæren bygger på et kristent grundlag og mødes med Venligboerne i det samme syn på mennesket; hvert menneske skal mødes med venlighed, ægte interesse og om nødvendigt med værdig omsorg. Dette gælder uanset om det menneske, man møder er et par toner mørkere i huden end de indfødte, taler dansk med udenbysk accent, stinker af sprut, fugtskadet lejlighed, ikke har råd til varm mad eller hvad det nu måtte være. Ja, det menneske som bliver mødt, kunne endda være en selv(!). NB - det lidt militært klingende navn "Korshær" skal ikke afskrække nogen; kampen står udelukkende mod de strukturer, som vil dele mennesker op i "dem og os". Og i begge grupper står døren åben og kaffemaskinen står klar med frisk kaffe til snakken,....

 • 16.08.16 Kurt Wissendorf Møller
  Findes der venligboere for udsatte danskere

  Det er egentlig et uforskammet spørgsmål.
  Men samtidig jo osse et relevant spørgsmål.
  Afkoblingen af human behandling af vore dårligst stillede gl. danskere, er jo en skandale, set i lyset af, at det danske samfund aldrig har været så rigt som i dag.
  Set i det lys er det forunderligt at opleve, at velstandsstigningen i toppen af indkomstpyramiden vokser og vokser, samtidig med at bunden fattiggøres mere og mere.
  Det kan naturligvis kun lade sig gøre, fordi Venstre med halehæng lader det ske. Halehænget indbefatter et langt stykke af vejen socialdemokratiet. Hvis man kunne rotere i sin grav, så ville mine forfædre i to generationer, gøre det.
  Jeg har været i den særlige situation, at jeg har fået lov til at vokse op i og fungere i et solidarisk samfund (sådan da), der gjorde det muligt at flytte fra et forholdsvis fattigt arbejderhjem, til en middelklasseposition, som jeg er dybt taknemmelig for. De af os, der kaldes venligboere, ved godt, at vi i disse tider, hvor partier helt ud til SF har været med til at forringe lavstatusgruppers livsvilkår, må tage fat for at kompensere for en uvillig stats manglende ansvarsfølelse. Det er og bliver i sidste ende en socialpolitisk kamp, der må stoppe den alvorlige skævvridning af samfundet. Stol på vi er der, både for gl. og nydanskere, og ikke mindst for at gøre politisk modstand, så vi kan sikre, at alle inddrages i fællesskabet på en ordentlig måde.

 • 15.08.16 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Tak for oplysningen, K. Andersen

  Næste gang du kommenterer, så undlad venligst din nedladende tone. Den skygger for det ellers konstruktive bidrag der er i din kommentar, og den del skal du have tak for.
  Hvis du tillader dig refleksionens værdi vil du muligvis opdage, at der ligger mere i spørgsmålet end uvidenhed.
  MVH
  Nick Allentoft

 • 15.08.16 Lotte Kristensen
  en hånd til socialt udsatte....

  Tak for pointeringen af det håbløse i af udsatte mennesker straffes af det offentlige, hvis de modtager hjælp. Vi er mange som støtter og som må holde lav profil om det. Selvfølgelig hjælper man naboer, venner, familie hvis man kan......

 • 15.08.16 K. Andersen
  Findes der venligboere for udsatte danskere?

  Nick Allentoft. Du er ikke særlig oplyst af en chefredaktør at være. Venligboerne har altid været her for de udsatte, også før Venligboernes oprettelse på Facebook. Måske skulle du omformulere dit spørgsmål til "Nu får vi sociale flygtninge: Findes der en dansk solidaritet med udsatte danskere? Det er vist der den halter - helt!

 • 15.08.16 Micke Christensen
  Japp, de findes

  Alle DFs vælgere tilhører den flok, alle dem der kritiserer andre for at hjælpe flygtninge, Inger Støjbergs minions - alle er de klar til at hjælpe, det er jo trods alt dem der altid råber op om det er der vi skal hjælpe, sjovt nok så tvivler jeg stærkt på det er dem der stiller op, bliver nok de samme mennesker som i forvejen stiller op som atter må stille op.

 • 15.08.16 Lise Nielson
  Ja da

  Venligboerne hjælper i forvejen også andre socialt udsatte medmennesker.
  Men det er et problem at hjælpen i nogle kommuner vil blive modregnet i ydelserne. Og det er et endnu større problem, at overlevelse i Danmark skal sponsoreret af private.

 • 15.08.16 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Tak for at fortælle

  Kære Pia Boisen,
  Tak for tippet. Vi er allerede i kontakt med initiativtagerne, for den historie må jo fortælles. Ligesom vi i sin tid fortalte om, hvordan Facebook overtager velfærdsopgaver. Læs den lige her:
  http://denoffentlige.dk/facebook-overtager-velf%C3%A6rdsopgaver
  MVH
  Nick

 • 15.08.16 Pia Boisen
  Venligboere for udsatte danskere - ja, selvfølgelig findes de!

  Godt spørgsmål, som artiklen stiller. Men faktisk findes der den slags netværk. Jeg er selv med i Næstehjælperne, et netværk på Facebook med over 4.000 deltagere. Her er der støtte, gode råd om ankemuligheder og masser af praktisk hjælp til og blandt udsatte borgere. Tankegangen er lig Venligboerne og der er ikke nogle blandt Næstehjælperne denne gruppe, der misunder flygtninge og asylansøgere de (magre) levevilkår, som denne anden gruppe udsatte bydes i dagens Danmark.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også