Ny finanslovaftale: 6,5 milliarder kroner til sundhed

Regeringen har i dag forhandlet en delaftale om finansloven for 2015 på plads med SF og Enhedslisten, der betyder, at sundhedsområdet får tilført et større milliardbeløb de kommende fire år.

Sundhedsområdet får et markant økonomisk løft. Det ligger fast efter, at SR-regeringen i dag har indgået en delaftale om finansloven for 2015 med SF og Enhedslisten. Og sundhedsministeren er rigtig godt tilfreds med, at det er lykkedes at lande en aftale, der sikrer et stærkt offentligt sundhedsvæsen:

"Med den her aftale kan vi realisere den mest ambitiøse plan for Danmarks sundhedsvæsen i mange år. Vi sætter 6,5 milliarder kroner af for blandt andet at sikre, at kræftsyge og patienter med diabetes, KOL og andre kroniske sygdomme kan få en god og effektiv behandling", siger sundhedsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

"I regeringen er vi dedikerede til at sikre et fælles sundhedsvæsen, der er stærkt og solidarisk. Og med aftalen viser vi, at den her regering og de partier, der står bag, er parate til at finde de penge, der skal til, så vi kan bekæmpe den stigende ulighed i sundhed og sikre, at syge danskere også i fremtiden kan blive behandlet uden at skulle have penge op af lommen."


I finanslovsaftalen er der bl.a. øremærket 1,1 milliarder kroner til at styrke kræftbehandlingen, så flere kan overleve en kræftsygdom. Regeringen har en målsætning om, at tre ud af fire kræftpatienter skal være i live fem år efter, de har fået en kræftdiagnose. Og for at indfri målsætningen skal lægerne hurtigere opdage kræftsygdomme og eksempelvis kunne henvise patienter med uklare symptomer direkte til undersøgelser på sygehusene. 

Der er også sat 1,5 milliarder kroner af til en styrke indsats over for patienter med diabetes, KOL og andre kroniske sygdomme. De kommer ofte sent i behandling for deres sygdom, og det svækker deres helbred og kan også betyde, at de dør tidligere, end de ville have gjort, hvis de var kommet i behandling hurtigere. Derfor skal lægerne for eksempel ved hjælp af målrettede sundhedstjek blive bedre til at opspore patienter med kroniske sygdomme, så de kan komme i den rette behandling og få flere gode leveår.

Ud over de 5 milliarder kroner, som skal finansiere initiativerne i regeringens sundhedsstrategi 'Jo før – jo bedre', er der sat 1,5 milliarder kroner af til andre initiativer på sundhedsområdet.

Pengene skal bl.a. gå til at styrke indsatsen over for ældre medicinske patienter. Det skal konkret ske ved at øge kapaciteten på de medicinske og geriatriske sygehusafdelinger, så der eksempelvis kan ansættes mere sundhedspersonale. Og ved at styrke forebyggelsesindsatsen i kommunerne, så borgerne kan få bedre pleje og behandling i eget hjem.

Fakta: Så mange penge er der sat af til sundhed
Af finanslovsaftalen fremgår det, at der samlet set er afsat 6,5 milliarder kr. til sundhed i perioden 2015-2018:

 • Sundhedsstrategi: 5 milliarder kr. – herunder:
 • 1,5 milliarder kr. til patienter med kroniske sygdomme
 • 1,1 milliarder kr. til bedre kræftbehandling
 • 1,1 milliarder kr. til bedre kvalitet i sundhedsvæsnet via synlighed og åbenhed om resultater
 • 1 milliarder kr. til styrkelse af de praktiserende læger, som hurtigere skal opdage kræft og kroniske sygdomme
 • 300 millioner kr. til bedre kvalitet ved inddragelse af patienter og pårørende
   
 • Styrket indsats over for ældre medicinske patienter: 725 millioner kr.
 • Styrket tidlig indsats – herunder styrket sundhedspleje for sårbare familier og kvalitetsløft på fødeafdelingerne: 435 millioner kr.
 • En ekstra forebyggelsesindsats: 249 millioner kr.
 • Sikring af medicintilskud til kronisk syge: 66 millioner kr.
Emneord: Finanslov 2015, Sundhed, Hospitaler
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.