Ny formand i LO fyrer hele topledelsen

Lizette Risgaard fyrer efter kun tre dage som ny forbundsformand hele landsorganisationens administrative top.

Efter kun tre dage som formand for LO har Lizette Risgaard valgt at fjerne hele topledelsen. Det erfarer DR Nyheder.


Det gælder sekretariatschef Finn Larsen, cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen, kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen og udviklingschef Morten Madsen, som har modtaget deres opsigelse, som efter planen først skulle offentliggøres på mandag.

Læs også: Risgaard: Fyringer var en nødvendighed og kan ikke overraske

FOA's formand, Dennis Kristensen, der sidder i LO's politiske ledelse, bekræfter oplysningerne, som han blev orienteret om af Lizette Risgaard tidligere fredag.

- Det her er meget voldsomt, og det antyder magtkampe forud for kongressen. At det skal være hele ledelsen overrasker mig, og det minder mere om noget, der finder sted i amerikansk politik end i dansk fagbevægelse, siger han til DR Nyheder.

Professor emeritus i arbejdsmarkedsforhold på Københavns Universitet Jesper Due er rystet over afskedigelserne, der kommer blot dagen efter LO's tidligere formand Harald Børstings afskedsreception.

- Det er lang tid siden, at jeg er blevet så overrasket over en begivenhed i dansk fagbevægelse. Det er aldrig sket før i dansk fagbevægelses historie, at en nyvalgt forbundsformand gennemfører så voldsomme ændringer så hurtigt. 

- Det her dementerer enhver påstand om, at den nye formand ville være beslutningssvag. Der er jo tale om LO's absolut mest magtfulde embedsmænd, siger Jesper Due til DR Nyheder.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lizette Risgaard, der har været næstformand for LO's en million medlemmer siden 2007 til denne uge, da hun fik 312 af de 400 delegeredes stemmer.

HK-formand, Kim Simonsen, fortæller til Avisen.dk, at han under en fortrolig samtale med Lizette Risgaard fredag eftermiddag blev orienteret om fyringerne. 

- Hun sagde også, at der er et nyt hold klar til præsentation mandag morgen, siger Kim Simonsen, som desuden var Lizette Risgaards konkurrent til posten som LO-formand.

 

Forsker om fyringer: Risgaard vil selv gå foran i LO
- Lizette Risgaard vil ikke gå i sin forgænger Harald Børstings fodspor. Hun vil sætte sine egne og gå foran.
 
Det siger arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen, efter den nye formand for LO Lizette Risgaard fyrer en række folk fra topledelsen. Det drejer sig om sekretariatschef Finn Larsen, cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen, kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen og udviklingschef Morten Madsen, som har modtaget deres opsigelse, som efter planen først skulle offentliggøres på mandag.
 
- Det er et gammel regime, hun skifter ud for at få sine egne folk. Man må gå ud fra, at hun har en masterplan klar, for det er jo samtidig også et stort videnstab, når hun fyrer folk, der har været i LO så længe, siger Henning Jørgensen til Ritzau.
 
- Man må håbe, at det er et lige så stærkt hold, hun sætter nu. Men det er et udtryk for, at hun ikke føler sig tryg ved det her hold, og derfor skal hun have nogle, hun kan stole på, og som stoler på hende. 
 
Henning Jørgensen kalder det en "paladsrevolution på den administrative side".
 
- Lizette Risgaard har haft svære betingelser de sidste fire år, og hun har ikke været Harald Børstings darling. Det kom for eksempel til udtryk under hans afskedstale, hvor han ikke sagde til lykke til hende. For fire år siden fratog Harald Børsting hendes yndlingsområde arbejdsmarkedspolitik. Så der er noget, der ligger bagud. Hendes virke i LO har ikke haft de bedste betingelser.
 
Henning Jørgensen nævner som eksempel sagen om flyselskabet Ryanair, som ikke betalte overenskomstmæssig løn, som hun skulle stå i spidsen for.
 
- Det kunne hun nemt have knækket halsen på. I stedet blev det en vindersag for hende. Her viste hun sit talent og noget handlekraft. Hun ønsker at ændre LO på en række punkter. Hun vil ikke være lige så venlig stemt over for en socialdemokratisk regering, som Harald Børsting har været. Han sagde for eksempel ja til EU's finanspakke og opførte sig mere som partisoldat end som fagforeningsleder. For Lizette Risgaard er det her en udstrakt hånd til arbejdsgivere og til det politiske system om at arbejde sammen.
 
Det har indtil videre ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra Lizette Risgaard. 
 
BLÅ BOG: LO-formand Lizette Risgaard
Efter kun tre dage som ny formand for LO har Lizette Risgaard valgt at fyre hele topledelsen.
Lizette Risgaard spiller med musklerne som LO's nye formand og præsenterer mandag en ny topledelse i organisationen, efter at hun fredag fyrede fire nu forhenværende ledere i LO.
 
Navn: Lizette Risgaard
 
Alder: 55 år
 
Fødested: Kalundborg
 
Datter af: Knud Erik Christensen og Ketty Christensen
 
Nationalitet: Dansker
 
Bopæl: Rødovre
 
Uddannelse: Uddannet kontorassistent, master i public administration, MPA.
 
Civilstand: Gift med Per Risgaard siden 1989
 
Karriere:
 
1980-1984: Kontorfunktionær, Husligt Arbejder Forbund
 
1984-1987: Kontorfunktionær, Litografisk Forbund
 
1987-2000: Kontorfunktionær, TIB (tidl. Snedker- og Tømrerforbundet i Danmark)
 
2000-2007: Næstformand, LO-Storkøbenhavn
 
2000-2007: Formand, HK/Service København
 
2007-2015: Næstformand, LO
 
2015-: Formand, LO
 
Kilder: LO, Kraks Blå Bog
 
/ritzau/

 

Emneord: Lizette Risgaard, LO, Fyringer, Finn Larsen, Jan Kæraa Rasmussen, Kenneth Thue Nielsen, Morten Madsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også