Ny forskning: Ældre, der træner i 3 mdr., kan opnå helbredsmæssig foryngelse svarende til 7 år

Et forskningsprojekt med i alt 554 ældre odenseanere er netop afsluttet. Projektets resultater viser klar sammenhæng mellem træning og forebyggelse af alvorlige funktionstab og afhængighed.

I alt 554 ældre odenseanske borgere i alderen 76-98 år har deltaget i det EU støttede projekt ”Healthy Ageing Network of Competence”, der i daglig tale kaldes ”HANC”. Projektet har kørt i to år, og foregår som et tæt samarbejde mellem den kommunale enhed ’forebyggende hjemmebesøg’ og SDUs Institut for Idræt og Biomekanik. De 554 borgere er blevet tilbudt fysiske test som tidlig opsporing af funktionstab, og er herefter blevet tilbudt træning, der kan forebygge og gavne deres fysiske funktionsniveau.


Gode resultater med forebyggende træning

Resultaterne af projektet er særdeles positive, og projektdeltagerne har også fået stor lyst til at forsætte den aktive livstil efter projektets afslutning. Derfor arbejdes der nu på, hvorvidt den forebyggende tankegang i endnu højere grad kan understøttes fremover.

”Forskningen indikerer, at ældre mennesker i øget risiko for funktionsnedsættelser kan reagere på højintensitetstræning med tydelige funktionsforbedringer. Det betyder, at disse ældre har større mulighed for at opnå funktionel uafhængighed og deraf et uafhængigt liv. De bliver stærkere, men også gladere,” fortæller Paolo Caserotti, der er projektleder på HANC-projektet.

Også leder af Ældre- og Handicapforvaltningens forebyggende hjemmebesøg Jenny Havn, er glad for de positive resultater, som projektet har vist.

”Den tankegang, der ligger bag denne forebyggende indsats, stemmer utrolig godt overens med vores måde at arbejde rehabiliterende på. Jeg ser derfor stor værdi i at fortsætte dette projekt i det omfang, det kan lade sig gøre, og støtte de ælde i at leve et aktivt, selvstændigt og uafhængigt hverdagsliv med mest muligt livskvalitet.”

HANC-Workshoppens formål

Workshoppen er arrangeret i et samarbejde mellem Odense Kommune og Syddansk Universitet. Formålet med workshoppen er dels at præsentere projektet og dets resultater, dels at kvalificere idéer til udnyttelse af ”HANC-potentialet” i forhold til forebyggelse hos ældre. Ledere og medarbejder fra Odense Kommune, personale og studerende fra SDU samt ældreråd og frivillige organisationer er inviteret til at deltage.

Emneord: Rehabilitering, Genoptræning, Aktivt Ældreliv, Odense Kommune, Forskning
Odense Kommune på DenOffentlige.dk Odense Kommune
Aktivitet: Artikler: 126 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.