Ny forskning: Ét års fattigdom i barndommen kan få store konsekvenser

Lever børn bare et enkelt år i fattigdom, sætter det langvarige spor i voksenlivet, viser ny forskning.

Lavere lønninger, kortere uddannelse, lavere karakterer og en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Bare et enkelt år i fattigdom i barndommen kan få langsigtede konsekvenser for voksenlivet. 

Følg Fattigdoms-debatten

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

Det konkluderer et nyt dansk studie, der er foretaget af adjunkt på Aarhus Universitet Rune Vammen Lesner og publiceret i et internationalt forskningstidsskrift. 

Det skriver Dagbladet Information. 

- Mit studie viser, at der er relativt store konsekvenser for børn på lang sigt ved at opleve fattigdom, siger Rune Vammen Lesner. 

Særlig stor effekt har det, hvis fattigdommen rammer børn i 13-15-årsalderen. I den alder fører et enkelt år i fattigdom til gennemsnitlig 12 procent lavere erhvervsindkomst som voksen. 

Årsagen til den lavere indkomst ser ud til at være, at børnene tager kortere uddannelse og kommer tidligere på arbejdsmarkedet. 

Danske undersøgelser har tidligere vist, at børn, der oplever fattigdom, klarer sig dårligere end andre børn på en række områder. 

Men i de studier har det ikke været muligt at isolere årsagen. 

Men i Rune Vammen Lesners studie fokuseres på variationer blandt søskende, og derfor kommer man nærmere konsekvenserne af fattigdom isoleret set. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Ifølge Jonas Schytz Juul, analysechef i AE Rådet, er det den metodiske tilgang, som gør studiet banebrydende, når det kommer til den danske fattigdomsforskning. 

- Det er det første studie i Danmark, som jeg kender til, der påviser, at det er dét, at børnene er vokset op i fattigdom, der gør, at de klarer sig dårligere som voksne, siger han til Information. 

/ritzau/

Emneord: 120318, Fattigdom, Information, Rune Vammen Lesner, AE Rådet, Jonas Schytz Juul, Fattigdomsdebatten, Kontanthjælpsreform
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også