Ny forskning: Psykiske sygdomme har fælles genetisk baggrund

Et stort projekt i psykiske sygdomme viser, at en række af dem er genetisk beslægtede. Det er et stort skridt for vores forståelse af sindslidelser, siger en forsker på SSI.

Folk med autisme, skizofreni, depressioner og andre psykiske sygdomme har mere til fælles, end man skulle tro. Ny forskning viser nemlig, at en række af dem er genetisk beslægtede.

Det er forskere i et stort internationalt samarbejde, hvor blandt andet det danske iPSYCH-forskningsprogram er med, der har gjort den opsigtsvækkende opdagelse. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Science.


Forskerne har kigget på det genetiske slægtskab mellem 25 psykiske- og neurologiske sygdomme. Studiet bygger på data fra i alt 265.218 patienter og en kontrolgruppe på ikke færre end 784.643 personer.

Psykiske sygdomme er i familie – neurologiske er ikke
”Undersøgelsen viser, at mange psykiske sygdomme er i beslægtede. At der findes en række gen-varianter, som er fælles for dem. Og at man har en større risiko for at få en psykisk sygdom, hvis man er født med en eller flere af disse gen-varianter.”

”Det genetiske sammenfald gælder især ADHD, bi-polære sygdomme, depressioner og skizofreni.  Undersøgelsen viser også, at neurologiske lidelser som for eksempel Parkinson og dissemineret sklerose både er genetisk forskellige fra hinanden og fra de psykiske sygdomme”, siger afdelingschef David M. Hougaard fra Afdelingen for Medfødte Sygdomme på Statens Serum Institut. Han er SSI’s tovholder på projektet.

”Endelig viser undersøgelsen at gen-varianter der disponerer for visse psykiske sygdomme, som for eksempel anoreksi, autisme og bi-polære sygdomme, også er oftere til stede hos personer med et højt uddannelsesniveau”, siger David M. Hougaard.

Et stort skridt for forskningen
Ifølge SSI er der tale om et gennembrud i vores forståelse af sindslidelser.

”Resultaterne viser, at vi bør genoverveje den måde, som vi opfatter og rubricerer sygdomme i vores hjerne på. Hvis vi kan finde frem til det genetiske sammenfald mellem de psykiske sygdomme og betydningen af gen-varianterne, vil vi langt bedre kunne forstå de årsager, der ligger til grund for dem. Dermed bliver vi også i stand til at finde frem til bedre behandlinger”, slutter David M. Hougaard. 

FAKTA OM IPSYCH

- iPsych blev etableret i 2012, hvor en række førende forskere blev sat sammen for at finde årsagerne til en række psykiske sygdomme.

- iPsych ser på fem sindslidelser: Skizofreni, bipolar lidelse – også kaldet manio-depressivitet – depression, autisme og ADHD.

- Forskerne i iPsych har siden 2012 været med til at publicere mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

- iPsych har indtil videre modtaget i alt 361 millioner kroner fra Lundbeckfonden. Det er de største bevillinger, der nogensinde er givet til psykiatrisk forskning i Danmark.

- iPsych er et dansk projekt, der er forankret på Aarhus Universitet, som samarbejder med SSI, Københavns universitet, Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

- Derudover samarbejder de danske forskere blandt andet med Broad Institute, MIT/Harvard University (USA), Psychiatric Genomics Consortium, Johns Hopkins University (USA), Queensland Brain Institute (Australien), University of California (USA) og deCode Genetics (Island).

 

Emneord: Unge med psykiske lidelser, Psykisk sygdom i familien, Psykisk syge, Statens Serum Institut, Sommer 2018
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.09.18 Jesper
  Forskning

  Hvordan kan det så være at de allersygeste blive raske med god og menneskelig omsorg og psykologi ?

 • 06.07.18 T. Vensen.
  Jeg køber ikke jeres teorier.

  Forskningsresultater er ALTID til diskussion. Det samme er diagnosesystemet. For det er jo netop et system, skabt af nogle mennesker, med fastlåste holdninger til hvad der er sundt og hvad der er sygt.
  Jeg er så træt af sundhedsvæsenets påstande !

  Det har jo gang på gang vist sig, at konklusionerne er tilpassede det som magteliten helst vil have. I dette tilfælde er forskningen så sponsoreret af Lundbeck.!!!!!!!!
  Vi er mange borgere i dette land, som heldigvis er klogere på os selv end tilfældige forskere !
  Vi er mange som har været udsat for sygeliggørelse, overgreb, tvangsbehandling, og af faguddannet personale er blevet mishandllet, med alvorlige traumer tilfølge.
  For ikke at tale om at de medikamenter som påtvinges borgere for mange af os, kun har gjort os fysisk syge. Og først da vi slap ud af helvedes forgård ( psykiatrien!)og slap fri af sundhedsskadende medikamenter og konstant overvågning fra systemet, lykkedes det os, at genfinde livsglæde, selvtillid og værdifuldhed.
  Jeg er dødtræt af den kommercialisering som styrer forskningen, styrer det danske sundhedsvæsen, og de mange borgere, som gang på gang lader sig spise af med sygdomsforklaringer og diagnosetyrani, istedet for selv at tage ansvaret for egne følelser, livsvalg og helbredelse.
  Jeg er træt af folks fordømmende holdninger, deres autoritetstro, men allermest træt af de faguddannede, samt politikerne, som i fællesskab har skabt et sundhedssystem, baseret på uvirksom medicinsk behandling, som særligt i forbindelse med tvangsbehandlinger, tværer mennesker ud, fratager dem selvværd, livsmuligheder og skaber frygt og had, og tilmed kiler sig ind i danske familier.
  Psykisk er psykisk.. Psykisk handler om følelser, om hvordan vi interagerer med hinanden, hvad vi tror på, hvad vi tror vi ved, hvad vi har erfaring med, og ikke mindst hvordan vi tackler hver vores liv.
  Men nogen har taget patent på, og synes selv de er de rette til at beslutte hvordan andre mennesker skal behandles ! De tror vitterligt at de kender andre mennesker, bedre end vi selv gør ! Hvor dumme har de lov at være ?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også