Ny kritik af sagsbehandling: Fejl i 7 ud af 10 sager

Helt grotesk, at der er fejl og mangler i 68 procent af de kommunale afgørelser, som borgerne klagede over på voksenhandicapområdet, lyder det fra interesseorganisation.

Det er forbundet med store menneskelige omkostninger, når mennesker med udviklingshæmning, hjerneskade eller andre svære mentale handicap uberettiget får frataget socialpædagogisk ledsagelse eller eksempelvis placeres i forkerte botilbud uden ordentlig støtte.

Sådan lyder det fra Landsforeningen LEV, Danske Handicaporganisationer og Socialpædagogerne, der kalder den høje andel af fejl, som kommunerne begår på voksenhandicapområdet, for grotesk.

I det første halvår af 2017 omgjorde Ankestyrelsen 68 procent af de afgørelser fra kommunen, som borgerne havde klaget over. Det drejer sig om sager inden for beskyttet beskæftigelse, botilbud og personlig hjælp – herunder socialpædagogisk ledsagelse. Det skriver fagbladet Socialpædagogen.


Situationens alvor får formanden for Landsforeningen LEV til at rette en skarp kritik mod kommunerne.

– Det er grotesk. Ingen andre steder ville man tolerere så høje fejlprocenter. Tænk, hvis det så sådan ud i sundhedsvæsenet. Tænk, hvis du hos tandlægen kunne forvente, at han syv ud af ti gange ville bore forkert eller ramme tungen. Det ville aldrig blive accepteret, siger Anni Sørensen til fagbladet Socialpædagogen.

Cirka 70 procent af de omgjorte sager blev hjemvist til kommunerne med besked på at behandle sagen på ny, fordi den var mangelfuld. Cirka 30 procent blev ændret, fordi afgørelsen var forkert. Det viser beregninger, som fagbladet Socialpædagogen har foretaget på baggrund af tal fra Ankestyrelsen.

I Danske Handicaporganisationer fortæller formand Thorkild Olesen, at den høje omgørelsesprocent svarer til det, han hører fra medlemsorganisationerne. Her er oplevelsen, at kommunerne prøver grænser af og ikke sørger for at lave en helhedsorienteret sagsbehandling.

– Folk føler ikke, at de bliver lyttet til eller inddraget i deres sag. Og vi hører ofte, at kommunerne ikke ser på alle aspekter af borgerens liv, før de giver et afslag, siger Thorkild Olesen til fagbladet Socialpædagogen.

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, mener, at den høje omgørelsesprocent er uacceptabel. Han påpeger, at de fagprofessionelles viden bør inddrages i vurderingen af disse sager.

– En forkert afgørelse kan fratage borgerne livsmuligheder. Det bekymrer mig, at det kun er toppen af isbjerget, vi ser. Hvad med alle de sager, som ikke bliver anket, men bare taget til efterretning af borgeren og de pårørende, som stoler på, at kommunen har ret, siger Benny Andersen til fagbladet Socialpædagogen.


Siden 2014 er andelen af omgjorte klagesager på voksenhandicapområdet steget fra 54 til 68 pct. Mens andelen af ændringer er faldet en smule, er der sket en kraftig stigning i sager, der hjemvises til kommunerne.

Thomas Adelskov, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, siger i en skriftlig kommentar, at der skal gennemføres en nærmere analyse af Ankestyrelsens praksis og afgørelser for at afdække, hvorfor andelen af hjemsendelser er stigende.

En del af årsagen til omgørelsesprocenten kan ifølge Thomas Adelskov være, at lovgivningen på socialområdet er meget kompleks.

– Der er ikke nogen facitliste, man kan slå op i. Det er individuelle skøn fra sag til sag, og der vil blive truffet nogle forkerte afgørelser. Man skal huske på, at Ankestyrelsens afgørelser netop har til formål at vejlede kommunerne i fortolkningen af lovgivningen, siger Thomas Adelskov til fagbladet Socialpædagogen. 

Emneord: Ankestyrelsen, Landsforeningen LEV, Anni Sørensen, Socialpædagogerne, Socialpædagoger, Danske Handicaporganisationer, Fejl, Sagsbehandling, Botilbud, Udsatte voksne, Udsatte borgere, Udsatte børn og unge, Fagprofessionelle, Benny Andersen, Thorkild Olesen, 201017-1, Socialkrisen, Socialkrise
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.10.17 Søren Madsen
  Lidt fusk med tallene - ikke fejl i 68 % af alle sager

  Artiklen indeholder enkelte misvisende udsagn, f.eks. dette: Tænk, hvis du hos tandlægen kunne forvente, at han syv ud af ti gange ville bore forkert eller ramme tungen.
  Der er ikke fejl i 68 % af alle sager, men 68 % af dem der blev klaget over. Det gør jo en STOR forskel.

 • 21.10.17 M.S. Carstens
  20.10.17 Peter Hansen:

  Du har så evigt ret og måtte ALLE nærlæse det, som du skriver!

 • 20.10.17 Poul Erik Petersen
  Landsforeningen LEV

  At fejlprocenten er så høj skyldes ikke sagsbehandlernes manglende faglighed. Vil mene at fejlen ligger ved Myndighedsfunktionen, da midlerne styres fra dette område. Derved går der “kassetænkning” i processen, og godt er det ikke, når pengekassen kommer før det individuelle behov.

 • 20.10.17 Peter Hansen
  Det er individuelle skøn fra sag til sag. Jøsses!

  CITAT" Det er individuelle skøn fra sag til sag, og der vil blive truffet nogle forkerte afgørelser. Man skal huske på, at Ankestyrelsens afgørelser netop har til formål at vejlede kommunerne i fortolkningen af lovgivningen, siger Thomas Adelskov til fagbladet Socialpædagogen. " CITAT slut

  Ankestyrelsen taber desværre så mange af deres ulovlige afgørelse, at det er bekymrende:

  http://www.k10.dk/showthread.php?t=31037

  Hvordan uddannelses niveauet er blandt sagsbehandlere, jobkonsulenter, kommunomer og socialrådgivere i kommunerne ved vi ikke noget om. Tidligere vidste vi at jobkonsulenternes var under al kritik.

  http://www.k10.dk/showpost.php?p=358374&postcount=484

  Een ting er dog sikkert. Raske familier der bliver ramt af sygdom og/eller arbejdsløshed, bliver noget overrasket over deres livs deroute mod Helvede i en fart de ikke troede muligt.

  http://www.k10.dk/showthread.php?t=35307

  Selv de professionelle er i tvivl om hvad der er op og ned på lovgivningen:

  https://ast.dk/om-ankestyrelsen/juridisk-hotline#/

  Med venlig hilsen

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også