Ny lov i høring: Trusler mod offentligt ansatte skal straffes hårdere

Straffen for chikane, trusler og hærværk mod politikere og offentligt ansatte skal hæves med en tredjedel, foreslår regeringen.

Det skal straffes hårdere at true en kommunal sagsbehandler og at chikanere en lokalpolitiker.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) samt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er nu klar med et lovforslag, der skal øge straffen for chikane, trusler og hærværk mod politikere og offentligt ansatte med en tredjedel.

Søren Pape Poulsen ser frem til, at der bliver sat ind med hårdere straffe 'over for dem, der ikke respekterer samfundets spilleregler og skaber utrygge arbejdsforhold for offentligt ansatte.'

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

- Enhver form for trusler, chikane og hærværk er fuldkommen uacceptabel. Men når det går ud over offentligt ansatte og lokale politikere, så er det direkte ødelæggende for et velfungerende samfund, siger Søren Pape til Avisen.dk.

I 2017 blev der anmeldt 6.385 tilfælde af vold og trusler mod offentligt ansatte. Avisen.dk har blandt andet beskrevet, hvordan ansatte på landets jobcentre oplever, at trusler og vold er blevet et større problem i hverdagen.

Medarbejderne bliver trænet i at håndtere konflikter med truende borgere. Der er indført beredskabsplaner, flere flugtveje, og sagsbehandlerne har fået overfaldsalarmer, som de let kan aktivere.

Tidligere i år viste en undersøgelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, at omkring fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for vold, trusler eller chikane.

Lovforslaget, der nu sendes i høring, kommer som følge af en bred politisk aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternative, Radikale og SF.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) lægger vægt på, at den skærpede kurs både skal beskytte folkevalgte og være med til at sikre, at offentligt ansatte trygt kan passe deres job

- Vi skal ikke acceptere, at folkevalgte får skadet deres bil. Ej heller at de modtager truende eller chikanerende opkald. Det er heller ikke i orden, at offentligt ansatte oplever at blive forfulgt eller truet på jobbet, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Avisen.dk.

I HK/Kommunal er næstformand Mads Samsing tilfreds med, at problemet med vold og trusler bliver taget alvorligt, men han kalder det samtidig "alt for ensporet" kun at fokusere på straf.

- Der skal være en straf, for vi vil ikke finde os i vold og langvarig chikane. Men forebyggelse er også vigtig.

- Vi skal også have fokus på, hvad det er, der gør, at mennesker begår vold mod offentligt ansatte. Oplever borgerne for eksempel, at der er tid nok til at de bliver taget alvorligt?, spørger Mads Samsing.

Mere hos Avisen.dk

Emneord: Socialkrisen, Vold mod medarbejdere, Simon Emil Ammitzbøll, Søren Pape Poulsen, Vold og trusler i det offentlige, Vold og trusler på arbejdet, 210918
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også