Ny satspuljeaftale skal sikre hurtigere genoptræning

Alle partier undtagen Enhedslisten har fordelt 246 millioner kroner fra satspuljen til sundhedsområdet.

Hurtig genoptræning, bedre alkoholbehandling og en styrket indsats over for uhelbredeligt syge voksne og børn.

Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale om fordeling af satspuljemidlerne på sundhedsområdet, som SR-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har indgået.

Pengene til satspuljen tages fra en regulering af overførselsindkomsterne. Enhedslisten står som det eneste parti uden for aftalen, fordi man mener, at satspuljen tager pengene fra pensionister, arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere for at dække løbende behov i samfundet.

Partierne bag satspuljeaftalen er blandt andet blevet enige om at øremærke 96,9 millioner kroner til at styrke genoptræningsindsatsen i kommunerne, så patienter tilbydes hurtig genoptræning. 

Fremover bliver det en målsætning, at der maksimalt må gå to uger, fra en patient udskrives fra sygehuset, til et genoptræningsforløb går i gang. 

Den hurtige genoptræning skal resultere i, at flere patienter kan genvinde deres funktionsevne og vende tilbage til den tilværelse, de havde, før de blev syge.

- Når det kommer til genoptræning, er aftalen et skridt i den rigtige retning, men vi er ikke i mål, siger Sophie Løhde (V) med henvisning til Venstres forslag om, at der højst må gå syv dage - ellers bør patienten have ret til at vælge et andet genoptræningstilbud.

SF's sundheds- og psykiatriordfører Özlem Cekic fremhæver, at aftalen betyder en bedre forebyggelse af hiv og en udvidelse af psykologordningen for borgere, som lider af angst. 

- I dag kan man kun få tilskud til psykologhjælp, hvis man er mellem 18 og 38 år. Men hvis man er 39 år, skal man selv betale. Det er urimeligt og skaber ulighed i sundhed, når ens pengepung skal afgøre, om kan få hjælp til at blive rask. 

- Derfor er det glædeligt, at der nu bliver sat penge af til gøre op med disse diskriminerende regler, siger Özlem Cekic.

Dansk Folkepartis psykiatri- og sundhedsordfører, Liselott Blixt, hæfter sig ved, at der afsættes 14 millioner kroner i perioden 2015-2018 til projektet "En værdig død", som skal give ældre bedre mulighed for at dø i eget hjem eller på plejehjem i stedet for i en hospitalsseng. 

- I dag dør for mange på et overfyldt hospital med knappe personaleressourcer langt fra pårørende og det miljø, de kender, siger Liselott Blixt.

Emneord: Satspulje, Danskernes sundhed, Sundhedsdebat, Ny satspuljeaftale
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.18 Social
  Aftalen om satspuljen for 2019 er på plads

  Regeringen er sammen med forligspartierne bag satspuljen nået til enighed om udmøntningen af satspuljen for 2019. Hent overblik her.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 07.11.16 Politik
  Satspuljeaftale indgået på beskæftigelsesområdet

  Satspuljepartierne har i år forhandlet inden for en samlet ramme på i alt 1.106 mio. kr. over de kommende fire år. En stor del af midlerne er målrettet initiativer, der kan udvikle indsatsen og hjælpe udsatte borgere og borgere med handicap i job. Satspuljeaftalen har i år et særligt fokus på langvarige kontanthjælpsmodtagere.

 • 07.11.16 Velfærd
  Her er satspuljeaftalen for 2017

  Regeringen er sammen med satspuljepartierne blevet enige om fordelingen af 943,3 mio. kr. i perioden 2017-2020.

 • 12.02.16 Velfærd
  36 mio fra Satspulje: Bedre hjælp til 27.000 børn og unge i familier med misbrug

  Midtjyske børn og unge, der vokser op i familier med stof- eller alkoholproblemer, får nu tilbud om gratis behandling. 11 midtjyske kommuner har fået 36 millioner kroner fra satspuljen til at gennemføre projektet over de næste fire år.