Ny undersøgelse: Det går den forkerte vej med vægt og sundhed

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at danskernes sundhed er blevet dårligere: Flere unge mistrives, flere unge begynder at ryge, og for første gang er balancen nu tippet, så mere end halvdelen af os danskere er overvægtige.

Det er de sørgelige konklusioner fra den omfattende undersøgelse, Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2017, som er lanceret 6. marts 2018.

Flere overvægtige end normalvægtige

For første gang nogensinde er over halvdelen af den danske befolkning (51 %) overvægtig. Ifølge undersøgelsen er antallet af moderat og svært overvægtige danskere steget fra 46,8 % i 2010 til 51 % i 2017.

- Tallene dokumenterer det, vi før har sagt: Overvægt er blevet en folkesygdom, som vi er nødt til at tage meget alvorligt, fordi de mange følgesygdomme til overvægt både koster i livskvalitet og samfundsøkonomi, siger formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

Det er på tide, at vi går mere seriøst til værks, mener formanden. Tiden kalder på dem, der har en uddannelse i ernæring, sundhed og forebyggelse. De skal sættes systematisk i spil og sikre, at de, der har brug for hjælp, får en rettidig og professionel vejledning, og ikke selv skal tumle rundt i et omskifteligt farvand af modediæter og selvudnævnte kostvejledere. En af løsningerne kan fx være kostvejledning på recept, hvor borgerne får adgang til professionel hjælp hos professionsbachelorer i ernæring og sundhed.

Tidlig indsats skal mindske ulighed i sundhed

Desuden viser undersøgelsen, at jo bedre uddannelse man har, desto bedre sundhed - og omvendt. Blandt personer med grundskole som højest gennemførte uddannelsesniveau er 26,3 % svært overvægtige mod 8,1 % blandt personer med lang videregående uddannelse.

- Hvis vi vil ændre på den sociale arv, skal vi gribe ind med tidlig indsats for børn og unge, så de fra barnsben lærer om madlavning, sunde kostvaner og får et reelt tilbud og nem adgang til et sundt måltid, hvad enten de er i daginstitution, folkeskole eller fritidsordning. Vi skal tænke i løsninger, der giver nemme og sunde rammer for børnene, siger Ghita Parry.  

Tidligere undersøgelser understøtter behovet for en tidlig indsats og viser fx, at overvægt er 76 % hyppigere blandt børn af forældre med kort uddannelse end blandt børn af højtuddannede, og at 70 % overvægtige unge også vil være overvægtige som voksne.

- Hvis overvægtskurven skal knækkes, må vi investere i strukturelle forandringer, der lige fra barnsben giver både mere viden og sunde alternativer til de kommende generationer, så de mange gode indsatser også virker, når projektgruppen er taget hjem, siger Ghita Parry.

FAKTA: Danskernes sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2017

Om undersøgelsen: Alle fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, SDU står bag undersøgelsen. Den er gennemført på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL og Sundheds- og Ældreministeriet.

Undersøgelsen er gennemført i 2017, hvor i alt 183.372 borgere har besvaret spørgeskemaet. Den er den største af sin art og følger op på to tidligere undersøgelser fra 2010 og 2013.

Læs undersøgelsen her.

Ny database med tal om vores sundhed

I forbindelse med Den Nationale Sundhedsprofil er databasen med talmaterialet ligeledes lanceret. Har kan man trække tal på en lang parametre og se udviklingen siden 2010. Databasen et vigtigt værktøj for sundhedsprofessionelle og beslutningstagere, når de vil se, hvor der er potentiale for forbedringer, og hvilke befolkningsgrupper, man skal have særligt øje for, når der tilrettelægges sundhedsindsatser.

Emneord: 140318, Sundhed, Livsstilssygdomme, Overvægt, Ghita Parry, Ulighed i Sundhed, Den Nationale Sundhedsprofil, Kost- og Ernæringsforbundet, Sofia Zafirakos
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.