Ny undersøgelse: Knap hver 10. mand får en fødselsdepression

Næsten lige så mange mænd som kvinder oplever en fødselsdepression, viser undersøgelse. Alligevel er der langt færre tilbud om hjælp til mændene

Hver gang 100 mænd bliver fædre, betyder det for otte af dem, at de udvikler en fødselsdepression. Det konkluderer en ny undersøgelse fra forskningsleder på Rigshospitalet, psykolog Svend Aage Madsen. Resultatet svarer til, at cirka 5000 mænd hvert år reagerer så negativt på at blive far, at de blandt andet kæmper med vedvarende tanker om at skade deres barn alvorligt og generelt har svært ved at føle andet end ubehag, vrede og forladthed, når de er sammen med barnet.
Det store omfang overrasker ham ikke, for det svarer til det omfang, han også dokumenterede for 10 år siden, men det bekymrer og frustrerer ham, at der fortsat kun er meget lidt hjælp til de ramte mænd. Blot cirka 300 af dem får professionel behandling, vurderer han, og ingen i sundhedsvæsenet kan længere gemme sig bag den undskyldning, at de ikke kender til problemet.


”Det er bemærkelsesværdigt, at vi igen kan konstatere, at fødselsdepression er næsten lige så udbredt hos mænd som hos kvinder, hvor det er 11 ud af 100, der bliver ramt. Alligevel har mændene – i modsætning til kvinderne – kun meget få muligheder for at få professionel hjælp. Det vidner om, at problemet stadig er tabubelagt, men også underkendt og underprioriteret, selvom det har meget skadelige følger for både mændene, deres partner og ikke mindst deres børn,” siger han til Kristeligt Dagblad.
Den nye undersøgelse, der først bliver offentliggjort i sin helhed sidst i november, bygger ligesom den tidligere undersøgelse på flere end 1000 screeninger af fædre hos deres praktiserende læge. Metoden bruges i hele verden, hvor der i gennemsnit er lidt flere fædre, nemlig 10 procent, der oplever en fødselsdepression. For mødre er det 10-14 procent.

LÆS OGSÅ om familiegrupper 

I Sundhedsstyrelsen er man udmærket klar over problemstillingen. Den gjorde man første gang opmærksom på i 2009 og har gjort det flere gange siden.
Ulla Astman (S) er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun anerkender problemet og peger på, at fødselsdepression blandt mænd stadig er et tabu, og at der er behov for øget opmærksomhed og tidligere indsats. 
”Nye undersøgelser har vist, at symptomer på fødselsdepression ofte viser sig allerede inden fødslen, og at screening af både vordende mødre og fædre hos almen praksis har god effekt,” siger hun pr. mail.
I Folketingets sundhedsudvalg mener formand Liselott Blixt (DF) dog, at forskelsbehandling mellem mødre og fædre skyldes en blind vinkel i sundhedssystemet, men også, at den i høj grad er skabt af mændene selv, som generelt skal blive bedre til at søge hjælp, når de har det dårligt.

Hele historien hos Kristeligt Dagblad

Emneord: Fødselsdepression, Familiepolitik, Fædre, Fødselsforberedelse, Fødsler, 201017-1
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.01.18 Velfærd
  Ny lov: Nu får begge forældre ret til sorgorlov

  Hvis et barn dør kort efter fødslen, skal begge forældre have ret til sorgorlov. Det har Folketinget i dag vedtaget.

 • 16.01.17 Politik
  Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

  ”Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme,” siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

 • 15.05.15 Velfærd
  Far kan også få en fødselsdepression

  Syv procent af alle nybagte fædre oplever fødselsdepression. Det viser en undersøgelse foretaget på Rigshospitalet. Derfor har sundhedsplejen i Silkeborg Kommune nu ekstra fokus på fars sindstilstand og tilbyder screening af både ham og mor, når barnet er cirka to måneder.

 • 25.11.14 Politik
  Samlet løsning for Familieafdelingen på plads

  Ledelsen i Børn og Familie i Randers Kommune bliver udskiftet, og en midlertidig ledelse vil nu i samarbejde med medarbejderne tage fat om udfordringerne i afdelingen. Målet er at sikre gode vilkår for familier med særlige udfordringer og et godt arbejdsmiljø fremover. Samtidig har byrådet godkendt, at Socialstyrelsens Task Force bliver ansøgt om bistand.

 • 15.09.14 Politik
  Nyt Familiepolitisk Netværk vil have stressede børnefamilier på den politiske dagsorden

  Danske børnefamilier er for pressede, og det kræver politisk opmærksomhed. Det mener stifterne af Familiepolitisk Netværk, som er en ny bevægelse, der ønsker en bedre balance mellem familie og arbejde.