Nybagte forældre kan spare tusindvis af kroner ved at låne babytøj

Dele- eller lejeordninger kan gavne både miljøet og danskernes økonomi. Nye tal viser for eksempel, at nybagte forældre alene det første år kan spare op mod 20.000 kroner på at låne babytøj i stedet for at købe nyt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil nu gøre det nemmere for danskerne at dele.

Det vælter frem med nye ordninger, hvor danskere kan dele, låne eller leje alt fra tøj til havemaskiner. Et nyt projekt fra Miljøministeriet sætter nu tal på, hvor meget det gavner både danskernes økonomi og miljøet for eksempel at låne babytøj i stedet for at købe nyt.

Alene det første år af et barns levetid kan nybagte forældre spare op mod 20.000 kroner på at låne babytøj. Og låner man bare to tredjedele af tøjet det første år, sparer det kloden for et forbrug af vand og energi, der svarer til godt 100 danskeres vandforbrug på en dag og 12 procent af en dansk husstands årlige elforbrug.

- Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, vil det kræve mere end én jordklode. Vi er nødt til at trække vores forbrug i en grønnere retning, og her rummer deleøkonomi en stor del af svaret. Børnetøj er et rigtig godt eksempel. Tøjet når sjældent at blive slidt, før børnene vokser ud af det, og det tærer hårdt på miljøet at producere nyt tøj. Derfor så jeg gerne, at flere valgte at dele eller leje i stedet for at købe nyt, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.


Det er rådgivervirksomheden NIRAS, der har udarbejdet de nye tal for Miljøministeriet, der sætter kroner og ører på, hvad danskerne kan spare på en række miljøtiltag i hverdagen.

Kan man dele det hele?
Det er ikke kun børnetøj, der er god økonomi i at deles om. Derfor vil miljøministeren gøre det nemt for danskerne at dele mere. Som en del af regeringens nye strategi for affaldsforebyggelse ”Danmark uden affald II”, der lanceres i dag på et pressemøde kl. 12, skabes en portal, hvor danskerne blandt andet kan finde gode råd til, hvordan man kan dele mere.

- Det kan lyde banalt, men i Danmark producerer vi mere affald per indbygger end de fleste andre lande i verden. Vi smider ting ud, der stadig fungerer, og har garagen fyldt med boremaskiner og hækkeklippere, vi kun sjældent bruger. Derfor skal vi gentænke den måde, vi forbruger på, og en af vejene er, at få danskerne til at dele mere, siger Kirsten Brosbøl.

Den nye portal kommer til at hedde ”Miljøvejviseren – den nemme vej til en grøn hverdag” og kommer til at rumme information om at forbruge mere bæredygtigt og dermed forebygge affald. Der er afsat 3,75 mio. kroner til portalen, som bliver en del af Miljøstyrelsens hjemmeside mst.dk, og som går i luften i løbet af 2015.

Læs rapporten fra Niras

Se faktabokse over, hvad man kan spare ved at deles

Emneord: NIRAS, Genbrug, Børn og unge, Miljøbeskyttelse, Kirsten Brosbøl
Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 166 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.02.15 Poul Kristiansen
  Dele- eller lejeordninger

  Dele- eller lejeordninger kan gavne både miljøet og danskernes økonomi påstås det.
  Det vil gavne miljøet med Dele- eller lejeordninger til gavn for den enkelte borgerer. Bagsiden er så at mindre forbrug skaber arbejdsløshed, økonomerne opfordre til øget forbrug for at få gang i beskæftigelsen, hvad er vigtigst på lang sigt miljøet eller fuld beskæftigelse? Hvem har den rigtige løsning? Økonomerne eller Politikkerne? Eller er det muligt at gøre begge dele, hvad mener du?

 • 06.02.15 janni
  dele, låne, anklaget

  tjaa... trækker vi på at låne naboens boremaskine håber vi så han ikke er håndværker i arbejdstiden, da det istedet anklages som "sort arbejde"
  Den samfundstendens, kontrol og manglende "låne/dele" ting og opgaver har politikerne selv skabt, nu vil det så kaldes ny-tænkt ide???
  Lånes vi tøj af syerskerens skal det så dokumentere, hun ikke har syet det "sort"?
  Legeaftaler med pædagogens børn, skal dokumenteres der ikke "lånes" "sort" arbejdskrat jævnfør "professionelt babysitting"
  Pudser svigerfar vores vinduer imod en friske grønsager fra baghaven, skal det dokumenteres det ikke er "sort" arbejde fordi svigerfars profession er vinduespudser, og han blot låner sit grej ud samtidigt med "bytte ydelse funktion"
  "Ny-tænkningen" kaldes vist kejserens nye klæder!!!!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også