Nye medlemmer strømmer til fagforeningerne mens storkonflikt truer

Mange melder sig i fagforening for ikke at skulle lave strejkeramt arbejde.

Udsigten til storkonflikt øger interessen for at blive medlem af en fagforening.

I flere måneder er der talt om mulig konflikt og specielt i de seneste 14 dage er fagforeninger blevet kontaktet af uorganiserede ansatte.

Den offentlige gruppe i 3F Aalborg har fået flere end 100 ny medlemmer alene i den seneste måned, mens HK STAT Nordjylland har fået 74 nye medlemmer siden årsskiftet. Det er en fremgang på 4,1 procent.

- Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har fået så mange medlemmer på så kort tid, siger Jonna Vestergaard, nordjysk formand for HK Stat til DR P4 Nordjylland.

Fristen for at nyde godt af fagforeningens goder i en eventuelt konflikt i april udløb lørdag. Og her holdt HK ekstra åbent.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

En af dem, der udnyttede den mulighed, var Søren Abildgaard Christensen fra Aalborg. Han er ansat i SKAT i Hjørring.

- Det var snakken på arbejdspladsen om en eventuel konflikt, der fik mig overbevist om, at jeg burde være organiseret som mine kolleger, siger han.

Dengang - i lørdags - var han ikke klar over, at netop SKAT i Hjørring er udpeget som eventuelt strejkested. Han meldte sig altså ikke for at sikre sin strejke-godtgørelse, og ifølge Jonna Vestergaard er Søren Abildgaard Christensen typisk for mange af de nye medlemmer.

- Folk har ikke lyst til at gå på arbejde, hvis deres kolleger skal strejke, og rigtig mange erkender, at det er vigtigt at stå sammen på en arbejdsplads, siger HK-formanden.

Samme holdninger møder de i 3F - Danmarks største fagforbund. Her glæder Aalborgformand Allan Busk sig over, at der kommer flere medlemmer, men mest over, at de ansatte tænker på fagforeningernes rolle og betydning.

- Den der ånd om, at vi står sammen, og vi står i den samme fagforening - en rigtig fagforening - begynder heldigvis så små igen at vinde indtog, siger Allan Busk til DR P4 Nordjylland.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Han ser en god ting i en rask storkonflikt: At den bremser de gule fagforeningers fremgang.

Men også Det faglige Hus - en sammenslutning af gule fagforeninger - oplever øget interesse i disse uger. I sidste uge kontaktede 2.500 medlemmer Det faglige Hus´ hotline, og et halvt hundrede nye medlemmer blev meldt ind på landsplan.

- Det er stort set det samme som i fjor, hvor vi samlet fik flere end 12.000 ny medlemmer, siger kommunikationskonsulent Teddy Gerhke.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger, at mange uorganiserede op til en konflikt erkender, hvor svært det er at stå uden for fællesskabet i en fagforening:

- Du kommer til at stå uden arbejde. Du kommer måske også til at stå uden indtægt. Men skulle du få lov til at arbejde under en strejke, kommer du til at arbejde mod dine kolleger - og det vil de færreste.

Så vil man være sikret strejkeunderstøttelse og lån og fællesskab under en strejke eller lockout, så er man bedst stillet ved at melde sig under en fagforening - men ikke en af de gule, siger han til DR P4 Nordjylland.

- De gule fagforeninger markedsfører sig med billige kontingenter, men de giver aldrig hjælp. Der er aldrig noget at hente i en konfliktsituation, påpeger Henning Jørgensen.

Hele historien på DR.dk 

 

Emneord: OK18, Storkonflikt, Offentlige overenskomster, Henning Jørgensen, Fagforeninger, Søren Abildgaard Christensen, 3F, HK Stat
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.