Foto: Innovation Lab Syddanmark

Nye tal: 80-årige går mere til lægen, mens andre går mindre til lægen

Patienter over 80 år har i gennemsnit 16 lægebesøg om året. Tallet for resten af befolkningen er faldende.

Der er blevet bedre plads i venteværelserne hos landets praktiserende læger.

De seneste fem år er det gennemsnitlige antal konsultationer per borger således faldet fra 7,0 til 6,6.


Det skriver Momentum, der er KL's nyhedsbrev.

Faldet lyder ikke af meget, men ganget med 5,5 millioner danskere er det over to millioner færre aftaler med lægerne om året.

For én befolkningsgruppe er besøgene hos den praktiserende læge dog blevet hyppigere.

Ældre danskere på 80 år eller derover gik i gennemsnit 15,8 gange til lægen 2014, hvilket er en svag stigning fra 2009, hvor tallet var 15,5.

I forvejen står borgere på 80 år eller ældre for ti procent af alle konsultationer, selvom de kun udgør fire procent af befolkningen. 

Udviklingen kan paradoksalt nok skyldes, at de ældre har fået et bedre helbred samt ny medicin og nye behandlingsmetoder, vurderer en sundhedsøkonom.

- Det kan være, fordi man kan gøre noget mere for den her gruppe, fordi de er mere raske end tidligere. Der er flere behandlingsmuligheder, som man vil igangsætte, selv om folk er ældre, siger Jakob Kjellberg, professor og programleder for sundhed på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora), til Momentum.

Derudover påpeger Ældresagen, at de ældres mange besøg også skyldes, at der er kommet flere kroniske patienter i aldersgruppen.

Men det skal man ikke nødvendigvis betragte som en belastning, vurderer interesseorganisationen.

- Det er med til at øge livskvaliteten og forebygge indlæggelser, så der er også en samfundsmæssig gevinst, siger chefkonsulent Mirjana Saabye til Momentum.

For de 65-79-årige faldt det gennemsnitlige antal konsultationer fra 11,7 i 2009 til 10,5 i 2014. 

For de 18-64-årige faldt antallet fra 6,6 i 2009 til 6,2 i 2014, og for de 0-17-årige faldt det fra 4,0 til 3,5 konsultationer.

/ritzau/

Emneord: Ældre, Lægebesøg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.06.18 Sundhed
  Ministre vil have undersøgt mangel på SOSU'er og sygeplejersker

  Fire ministre skyder kortlægningsarbejde i gang, der skal undersøge kommuner og regioners udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet.

 • 26.09.14 Velfærd
  Et aktivt ældreliv er for alle

  Helsingør Kommune går nu ind i kampen mod ensomhed blandt ældre sammen med 35 andre kommuner i hele landet. Den 2. oktober kickstarter projektet i Helsingør kommune med en temadag for frivillige og andre borgere, der gerne vil gøre en forskel for dem, der har brug for et kærligt skub ud af ensomheden.

 • 15.09.14 Velfærd
  Projekt skal forhindre faldulykker blandt ældre

  Struer Kommunes sundheds- og ældreområde går mandag i gang med første skridt i et projekt, der skal forhindre faldulykker blandt ældre

 • 05.03.14 Velfærd
  Sådan virker ældremilliarden

  Alle landets 98 kommuner vil få udbetalt den del af ældremilliarden, som er reserveret til dem. Det sker efter, at Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har færdigbehandlet kommunernes ansøgninger til ældremilliarden.

 • 16.01.14 Velfærd
  Vi vil ikke have discount-ældrepleje

  Rådmand Jette Skive (DF) vil have længere praktik og bedre uddannelse til social- og sundhedshjælperne.