Byggesager trænger til grundigt eftersyn

30/11/12 12:01

Administrator

Bygningsminister Martin Lidegaard har netop offentliggjort en ny rapport med konkrete forslag til bedre byggesagsbehandling. Kommunerne håndterer gebyrer, ventetider og praksis vidt forskelligt, og det ærgrer Landbrug & Fødevarer, at ministeren udskyder konkrete handlinger.

Mange landmænd og virksomheder snubler i byggesager. Landet over svinger pris, praksis og sagsbehandlingstider så meget fra kommune til kommune, at det reelt er svært for borgere og erhvervsliv at gennemskue, hvordan og hvornår en sag er ekspederet. Det bør der gøres noget ved, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det skal være muligt for en virksomhed at danne sig overblik over tidshorisonter og økonomi i en byggesag. Vi ønsker en ensartet, fair model, så gebyrer afspejler den forbrugte tid og sagens kompleksitet. Sådan er det ikke i dag, siger chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fra L&F.

Hun har sammen med repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Byggeri, Håndværksrådet, Kommunernes Landsforening m.fl. siddet med i en arbejdsgruppe nedsat af klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. Ministeren har netop fået overdraget arbejdsgruppens rapport.

Ingen handling her og nu
Desværre er tilbagemeldingen fra Martin Lidegaard, at der ikke kommer til at ske noget her og nu. Han lægger i stedet op til en grundigere analyse.

- Vi er nødt til at insistere på en effektiv sagsgang, så derfor skuffer det os, at arbejdet ikke sættes i gang med det samme. Omvendt vil vi godt være tålmodige, hvis ministerens gennemfører mere gennemgribende ændringer i kommunerne. Ultimativt bremser systemet for nye investeringer, så det er helt nødvendigt at gøre noget, siger Charlotte Bigum Lynæs.

Kæmpe forskelle
Ifølge den nye rapport opkræver kommunerne fx deres gebyrer i byggesager på vidt forskellige måder: Som procentsats af byggesummen, på basis af m3 eller m2 og som fast gebyr. Det kommer der vidt forskellige priser ud af.

Vil en virksomhed for eksempel bygge et lager, industribygning eller en landbrugsbygning i Holstebro, så kan man se frem til 2759 kr. i byggesagsgebyr. I Helsingør løber en sag op i 114.000 kr. for en landbrugsbygning og 285.000 kroner for en industribygning. Dertil kommer, at virksomheden i Helsingør må vente 133 dage, inden sagen er behandlet, mens Holstebro klarer det på 32 dage.

Læs rapporten Afrapportering fra Arbejdsgruppen om effektiv byggesagsbehandling.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce