Byggesager trænger til grundigt eftersyn

30/11/12 12:01

Administrator

Bygningsminister Martin Lidegaard har netop offentliggjort en ny rapport med konkrete forslag til bedre byggesagsbehandling. Kommunerne håndterer gebyrer, ventetider og praksis vidt forskelligt, og det ærgrer Landbrug & Fødevarer, at ministeren udskyder konkrete handlinger.

Mange landmænd og virksomheder snubler i byggesager. Landet over svinger pris, praksis og sagsbehandlingstider så meget fra kommune til kommune, at det reelt er svært for borgere og erhvervsliv at gennemskue, hvordan og hvornår en sag er ekspederet. Det bør der gøres noget ved, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det skal være muligt for en virksomhed at danne sig overblik over tidshorisonter og økonomi i en byggesag. Vi ønsker en ensartet, fair model, så gebyrer afspejler den forbrugte tid og sagens kompleksitet. Sådan er det ikke i dag, siger chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fra L&F.

Hun har sammen med repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Byggeri, Håndværksrådet, Kommunernes Landsforening m.fl. siddet med i en arbejdsgruppe nedsat af klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. Ministeren har netop fået overdraget arbejdsgruppens rapport.

Ingen handling her og nu
Desværre er tilbagemeldingen fra Martin Lidegaard, at der ikke kommer til at ske noget her og nu. Han lægger i stedet op til en grundigere analyse.

- Vi er nødt til at insistere på en effektiv sagsgang, så derfor skuffer det os, at arbejdet ikke sættes i gang med det samme. Omvendt vil vi godt være tålmodige, hvis ministerens gennemfører mere gennemgribende ændringer i kommunerne. Ultimativt bremser systemet for nye investeringer, så det er helt nødvendigt at gøre noget, siger Charlotte Bigum Lynæs.

Kæmpe forskelle
Ifølge den nye rapport opkræver kommunerne fx deres gebyrer i byggesager på vidt forskellige måder: Som procentsats af byggesummen, på basis af m3 eller m2 og som fast gebyr. Det kommer der vidt forskellige priser ud af.

Vil en virksomhed for eksempel bygge et lager, industribygning eller en landbrugsbygning i Holstebro, så kan man se frem til 2759 kr. i byggesagsgebyr. I Helsingør løber en sag op i 114.000 kr. for en landbrugsbygning og 285.000 kroner for en industribygning. Dertil kommer, at virksomheden i Helsingør må vente 133 dage, inden sagen er behandlet, mens Holstebro klarer det på 32 dage.

Læs rapporten Afrapportering fra Arbejdsgruppen om effektiv byggesagsbehandling.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.