Dobbelt socialsystem på vej

I skyggen af en hård opbremsning i den offentlige sektors økonomi er flere og flere borgere kommet i klemme. Det har ført et nyt socialsystem med sig ad bagvejen. Et system bestående af private socialrådgivere, psykologer og advokater, der - mod betaling - assisterer og hjælper borgerne i kontakten med det offentlige system.

En fordobling.

Så stor stigning har den private socialrådgiver Gitte Møller haft i sager, hvor hun hjælper almindelige danskere i deres sager med det offentlige. Hun har 16 års erfaring fra det kommunale, men begyndte i 2008 som privat socialrådgiver. Sidste år havde Gitte Møller omkring 100 sager; i år omkring 200. Hun kalder uden forbehold situationen for alarmerende.

”Vi har et system, der omformulerer og fejltolker lovgivningen. Mange af de afslag som jeg ser, er en omformulering af lægelige akter som er indhentet. Mange borgere oplever at blive fejltolket og fejlciteret, og jeg har flere eksempler på, at dokumenter mangler at blive medtaget i borgerens ressourceprofil,” fortæller Gitte Møller, der ser en tendens til at fokusere mere på tal og kvoter end selve sagen.

”Mange kommuner arbejder på at nedbringe sygedagpenge. Sagsbehandlingen handler ikke om det lovgivningsmæssigt er korrekt, men mere om kvoten er opbrugt for denne måned. Dermed bliver borgerne ikke behandlet individuelt i henhold til gældende lovgivning, og mange bliver ikke inddraget før meget sent i deres forløb,” fortæller Gitte Møller, der forlod det offentlige i afmagt.

”Jeg kunne ikke klare det længere. Hele intentionen med systemet er gået tabt i spareøvelser,” siger Gitte Møller.

Mens kommunerne fokuserer på besparelser stiger antaller af udsatte danskere, der søger rådgivning hos private for at klare kontakten med det offentlige system. Private socialrådgivere, advokater og psykologer oplever en markant stigning i henvendelser fra borgere, der har opgivet systemet. Henvendelserne kommer for at få hjælp til at klare dialogen – eller slet og ret effekterne af kontakten - med det offentlige. Tendensen bekræftes af Socialpolitisk Forening, der har eksisteret siden 1898.

Læs også: Rådgivere slår alarm: Socialsystemet på vej mod sammenbrud

 

Mindre og mindre offentlig hjælp

”Mange borgere oplever mindre og mindre hjælp, og søger derfor mere og mere hjælp andre steder. Det ser vi også i vores rådgivning, og det er enormt problematisk, at borgerne mere eller mindre opgiver det offentlige system,” fortæller Robert Olsen, der er formand for Socialpolitisk Forening og forstander på Kofoeds Skole. For nylig stod han sammen med seks tidligere socialministre bag en opfordring til at nedsætte en socialkommission for at gennemgå socialområdet systematisk. Den nuværende situation er uholdbar, og for Robert Olsen er konklusionen klar.

”Mange borgere får det dårligere i kontakten med det offentlige. Derved har vi en situation, hvor de mennesker, der har allermest brug for hjælp, faktisk ikke får hjælp. Det er vel ikke intentionen med vores socialpolitik og -system,” siger Robert Olsen.

Psykologo Karen Fonseca, som har givet den offentlige sektor en stress-diagnose, bekræfter, at borgerne bliver klemt i det offentlige system. Direkte forespurgt siger hun:

”Ja, jeg har adskillige klienter, der sidder fast i systemet.”

 

Parallel-system på vej

Med et stigende antal borgere, der søger privat rådgivning, er der nu opstået et marked for rådgivning i kontakten med det offentlige. Advokat Hanne Ziebe, der primært beskæftiger sig med tvangsfjernelsessager, bekræfter.

”Jeg bliver brugt langt ud over de basale advokatopgaver, fordi borgerne er dybt frustrerede over systemet,” fortæller Hanne Ziebe, der selv er frustreret over udviklingen.

Tilbage i 2008 skrev Hanne Ziebe en redegørelse til Folketingets Socialudvalg, hvor hun gjorde opmærksom på en række kritiske forhold i forbindelse med tvangsfjernelsessager i kommunerne. Hanne Ziebe skrev bl.a.:

”Plejefamilier er ofte en stor mangelvarer, så kommunerne må derfor ofte ”tage hvad de kan få”. Jeg har repræsenteret en plejefamilie der fik tvangsfjernet deres egne børn. Jeg har repræsenteret en familie der havde fået deres barn anbragt hos en familie der lå i bitter skilsmisse og kæmpede om alle børnene – også plejebørnene,” og pegede derudover på en række forhold, som hun mener bryder menneskerettighederne. Nu er der gået godt fire år siden hendes redegørelse.

”Udover at masser af børn og famiier er ramt af det her, er der ikke rigtig sket noget siden,” fortæller Hanne Ziebe.

 

Systematiske afslag

En anden privat socialrådgiver er Ricky Magnussen, der har base på Fyn, men sager i hele landet. Aktuelt har hans private rådgivning omkring 600 arbejdsmarkedssager, og han har haft over 1000 sager siden han startede som selvstændig for blot et års tid siden.

Ricky Magnussen ville ønske, der slet ikke var brug for ham som privat rådgiver.

”Jeg burde slet ikke have en forretning, men sådan som borgerne bliver behandlet er det tvingende nødvendigt med private rådgivere. Man får nogle svar, man som almindelig borger slet ikke har en chance for at forstå, og når man så samtidig systematisk giver afslag, er der virkelig brug for privat rådgivning,” fortæller Ricky Magnussen.

DenOffentligeSektor.dk har undersøgt markedet for private rådgivere, og talt med flere af dem. Alle bekræfter en markant stigning i antallet af sager, og flere er startet inden for de senere år. Dermed kan man tale om et parallel-system, hvor borgerne søger professionel rådgivning i kontakten med deres sagsbehandler.

”Der er ingen tvivl om, at der er et parallel-system under opbygning, fordi det offentlige slet ikke fungerer som det bør. Jeg vinder næsten alle mine sager,” siger Gitte Møller, der ryster på hovedet af udviklingen.

”Der er en ny underklasse på vej, som består af velfungerende familier, der bliver ødelagt af den offentlige sagsbehandling. Aktuelt har jeg to sager, hvor man tvunget af omstændighederne må vælge separation for at overleve. Systemet smadrer familier på stribe,” fortæller Ricky Magnussen, der er provokeret af den enorme fokus på ledige, som er på vej ud af dagpengesystemet.

”Forstå mig nu ret, men ledige har kun eet problem. De mennesker har kun eet problem, og det er ledighed. Så laver man akutpakken med en masse millioner, og på den måde kan jeg altså ikke forstå, at man med den ene hånd kaster millioner efter ledige på vej ud af dagpengesystemet, mens man med den anden hånd bruger en masse undskyldninger om dårlig økonomi, som man næsten giver alle de syge skylden for,” siger Ricky Magnussen.

 

Emneord: Socialkrise tilbageblik, Socialkrisen, Socialkrise, Privat socialrådgiver, Ricky Magnussen, Socialrådgiver Gitte Møller, Privatraadgiver.com, Besparelser, Socialsager, Ressourceprofil, Klager, Ankestyrelsen, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 22.10.13 Vinni Svejgaard
  Konsulenter til overførselsindkomstmodtagerne

  At mange fyrede offentlige ansatte, lave en privat virksomhed, der gør at de kan forsætte det arbejde, de var glade for, fordi der ikke er mindre brug for det, vise vel bare at besparelsen ved deres fyring er total for staten. De er ikke arbejdsløse, men betales nu af de syge og arbejdsløses overførselsindkomst. Endnu en måde at lade de smalleste skuldre bære hele byrden. Det er ikke dårlig politik, det er velkalkuleret politik.

 • 22.10.13 Vinni Svejgaard
  Konsulenter for folk på overførselsindkomst

  At mange fyrede offentlige ansatte, lave en privat virksomhed, der gør at de kan forsætte det arbejde, de var glade for, fordi der ikke er mindre brug for det, vise vel bare at besparelsen ved deres fyring er total for staten. De er ikke arbejdsløse, men betales nu af de syge og arbejdsløses overførselsindkomst. Endnu en måde at lade de smalleste skuldre bære hele byrden. Det er ikke dårlig politik, det er velkalkuleret politik.

 • 22.10.13 Vinni Svejgaard
  Konsulenter for folk på overførselsindkomst

  At mange fyrede offentlige ansatte, lave en privat virksomhed, der gør at de kan forsætte det arbejde, de var glade for, fordi der ikke er mindre brug for det, vise vel bare at besparelsen ved deres fyring er total for staten. De er ikke arbejdsløse, men betales nu af de syge og arbejdsløses overførselsindkomst. Endnu en måde at lade de smalleste skuldre bære hele byrden. Det er ikke dårlig politik, det er velkalkuleret politik.

 • 09.10.13 Birthe
  Børnesagsbehandling

  Sådan er det også inden for hele børne sagsbehandlings området - ikke kun inden for voksenorådet. Jeg har endda måtte melde en kommune til politiet for forkert sagsbehandling og udlevering af personfølsomme oplysninger. Om der så kommer noget ud af den anmeldelse, er en anden snak...men det er rigtig galt hele vejen rundt. Jeg er selv sagsbehandler

 • 10.01.13
  At være sin egen advokat og socialrådgiver...

  er hårdt, hvis man ikke har råd til at søge professionel hjælp. Alle papirer skal gennemgås helt ned til punktummer og kommaer. Lovgivningen skal man også selv have styr på, og det har langt de færreste. For slet ikke at tale om det mentale overskud, for det tærer ekstremt at have så mange bolde i luften på én gang som uuddannet.

  Flere og flere går til grunde i vores såkaldte velfærdssystem, der efterhånden mere bør betegnes som embedsmandsvælde og fyldt med skrankepaver, hvis fornemste opgaver er at få borgeren til at løbe spidsrod mellem de forskellige kommunekontorer, og leve efter devisen "Dét er ikke mit bord!"

  Dette bliver på lang sigt meget meget dyrere for samfundet. Men hvem i toppen bryder sig om det? Ingen, før dén dag det rammer dem selv.

 • 13.12.12
  Og mere centralisering gør det kun værre

  Jeg får en næsten knugende fornemmelse i maven over at læse artiklen. Især fordi, jeg også er bange for, hvad der kan ske, hvis politikerne går i gang med at løse problemet. De kan nemlig tilsyneladende kun een løsning: Øget Centralisering.

  Og det er jo netop centraliseringen, der skaber disse umenneskeligheder. Vi har brug for at sætte medarbejderne i kontakt med borgerne mere fri. Kun sådan kan vi få et medmenneskeligt system tilbage.

 • 11.12.12
  Har I først fundet ud af det

  Har I først fundet ud af det nu!!!

 • 11.12.12
  ved ikke om de ikke vil ikke

  ved ikke om de ikke vil ikke kan se det, alle normalt tænkende mennesker kan i hvert fald se det er helt galt det der sker nu i kommuner

 • 11.12.12
  Det er noget svineri, det er

  Det er noget svineri, det er da utroligt sagsbehandlere vil være med til det, men alternativet er vel de bliver fyret hvis de ikke gør som kommune og politikere dikterer de skal. Danmark er efterhånden et land med love og forbud så der ikke er til at være, bortset fra asylsøgere og lovbrydere, som ser ud til at klare sig godt, er syge og nedslidte i en slem knibe

 • 02.10.10
  Sådan

  Kan de for pokker ikke snart se inde på borgen, at den er helt gal!!!!

  Vi syge og fattige bliver betragtet som bunden, der tilsyneladende ingen rettigheder har

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også